Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κ. Χατζηδάκης: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό για ταξί, περίπτερα και καφενεία χωριών και μικρών νησιών

Κ. Χατζηδάκης: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό για ταξί, περίπτερα και καφενεία χωριών και μικρών νησιών

0

Ψηφίστηκε μετά από τις βελτιώσεις το νομοσχέδιο


Βελτιώσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου έφερε στο… παρά πέντε της ψήφισης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο να καταστήσει πιο δίκαιο το νέο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. Οι εξαιρέσεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων, τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή τα ταξί, τα καφενεία σε μικρά χωριά, αλλά και τους ασφαλιστικούς συμβούλους.

Στη δευτερολογία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «ακούσαμε τις αντιδράσεις και σήμερα παρουσιάζουμε νομοτεχνικές βελτιώσεις» και ανακοίνωσε τέσσερις εξαιρέσεις από το τεκμήριο.

Οι τέσσερις βελτιώσεις – εξαιρέσεις

-Εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία από το τεκμήριο σε χωριά κάτω από 500 κατοίκων και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων

-Η δεύτερη παρέμβαση – εξαίρεση αφορά τα περίπτερα επειδή έχουν χαμηλά έσοδα. «Μας έπεισαν στο διάλογο, να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους».

-Η τρίτη αφορά τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με έως δύο εταιρείες

-Και στα ταξί όσοι έχουν μερίδιο έως 25%, θα έχουν μείωση 50% στο τεκμήριο

 

«Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει το σύνολο της φοροδιαφυγής;» διερωτήθηκε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης και απάντησε: « Όχι, μιλάμε για περιορισμό της φοροδιαφυγής.»

Και συνέχισε: «Προσδοκούμε να έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες 550 εκατ. ευρώ.

-Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και από τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

-Προσδοκούμε έως το 2027 έσοδα 3 δισ. ευρώ

-Επιδιώκουμε πιο δίκαιο σύστημα για όλους».

Παράλληλα, τρία αυστηρά μηνύματα, για ένταση ελέγχων στα μεγάλα… «ψάρια» της αγοράς, για αποφασιστικές κινήσεις στο λαθρεμπόριο καυσίμων και για καθυστέρηση και καμία ανοχή, σε σχέση με την εγκατάσταση των POS, έστειλε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα «μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια» της αγοράς: «Από δω και πέρα, το βάρος μας, και στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΔΑΕ, πέφτει στους ελέγχους. Ελέγχους σε σχέση με όσους αμφισβητήσουν το τεκμήριο και πρέπει να μας αποδείξουν ότι ζουν πολύ χαμηλότερα. Θέλουμε οι έλεγχοι αυτοί να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Ελέγχους σε σχέση με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου -είναι μέσα στο νομοσχέδιο- οι οποίες ενισχύονται και διευρύνονται έτσι ώστε να στοχεύσουμε κατά βάση σε μεγάλη φοροδιαφυγή -εταιρείες οι οποίες και αυτές δείχνουν ότι ζουν για χρόνια με ζημίες. Θέλω το μήνυμα αυτό να το λάβουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται: εμείς είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και κοιτάμε προς όλες τις κατευθύνσεις, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι και με τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου, θα απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι της ΑΔΑΕ ώστε να «στοχεύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μεγαλύτερα και σε μεγάλα ψάρια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…