Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρευνα: Οι πυρκαγιές απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες από το έδαφος

Έρευνα: Οι πυρκαγιές απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες από το έδαφος

0

Η εξαιρετικά υψηλή θερμότητα που προκαλείται από μια φωτιά μπορεί να μετατρέψει το μέταλλο χρώμιο σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια


Τα υψηλά επίπεδα θερμότητας από τις πυρκαγιές μπορούν να μετατρέψουν μέταλλα που βρίσκονται στο έδαφος σε καρκινογόνα σωματίδια τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Αν και ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των αερίων που απελευθερώνονται από την καύση, πολύ λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην επίδραση που έχει η πυρκαγιά στα μέταλλα τα οποία υπάρχουν φυσικά στο έδαφος και τα φυτά.

Η εξαιρετικά υψηλή θερμότητα που προκαλείται από μια φωτιά μπορεί να μετατρέψει το μέταλλο χρώμιο σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια που θέτουν σε κίνδυνο τους πυροσβέστες και τους ανθρώπους που ζουν κοντά στην περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Στο πολύπλοκο μείγμα αερίων και σωματιδίων που οι πυρκαγιές απελευθερώνουν ως καπνό και αφήνουν πίσω τους ως σκόνη, βαρέα μέταλλα όπως το χρώμιο έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί [από τους επιστήμονες]», δήλωσε σε δελτίο Tύπου ο Σκοτ Φέντορφ, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Αειφορίας του Στάνφορντ.

Το χρώμιο συναντάται συχνά στα εδάφη των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ευρώπης, της Ινδονησίας και της Νότιας Αφρικής. Ορισμένες φυσικές χημικές διεργασίες μπορούν να προκαλέσουν τη μετατροπή του μετάλλου από μια καλοήθη μορφή, που ονομάζεται χρώμιο 3, σε καρκινογόνο που ονομάζεται χρώμιο 6. Η τοξίνη αυτή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, βλάβες στα όργανα και άλλα προβλήματα υγείας.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες του Στάνφορντ συνέλεξαν δείγματα από τα πλούσια σε χρώμιο εδάφη τεσσάρων προστατευόμενων περιοχών στη βόρεια ακτή της Καλιφόρνιας, οι οποίες βίωσαν πυρκαγιές το 2019 και το 2020. Εξέτασαν χώμα από περιοχές που είχαν καεί και περιοχές που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά. Σε περιοχές πλούσιες σε χρώμιο, όπου η βλάστηση είχε επιτρέψει στις πυρκαγιές να κάψουν έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τοξικού χρωμίου ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερα από ό,τι σε μη καμένες περιοχές.

Ακόμα και μετά την πλήρη οριοθέτηση μιας πυρκαγιάς, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τοπικές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα καμένα μπορεί να εξακολουθούν να εκτίθενται στις ουσίες αυτές, λόγω των ισχυρών ανέμων που μεταφέρουν τα λεπτά σωματίδια του εδάφους τα οποία έχουν επιβαρυνθεί από το τοξικό χρώμιο.

Με πληροφορίες από CNN

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…