Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τουρισμός: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Τουρισμός: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

0

Έρχονται περιφερειακά συμβούλια


Ψηφίστηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, με τον νέο πλέον νόμο προωθείται η ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών αλλά και η σύσταση δομής για την επιστημονική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα ρυθμίζονται οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού.

Με τις ρυθμίσεις του νόμου:

  • Συστήνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Δίνεται θεσμική υπόσταση σε ένα συμβουλευτικό όργανο, με εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Προωθείται έτσι η διάχυση της εθνικής στρατηγικής σε όλη την Επικράτεια, οι συνέργειες και ο διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Προβλέπεται η σύσταση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση του Υπουργού Τουρισμού για ζητήματα ανάπτυξης του οινοτουρισμού, αλλά και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή της μορφής αυτής του τουρισμού αλλά και των επισκέψιμων οινοποιείων και των μονάδων παραγωγής.
  • Θεσμοθετείται επίσης στο Υπουργείο Τουρισμού το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε συνέχεια και σχετικής πρόβλεψης στο μνημόνιο με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού καθώς ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν πραγματικό καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
  • Σε επόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω και της διαλειτουργικότητας του δικτύου επικοινωνίας του με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, με στόχο τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
  • Προβλέπεται ακόμα στο νομοσχέδιο η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με ευρύτερα και στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…