Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στην Τενερίφη της Ισπανίας θα βρεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης

Στην Τενερίφη της Ισπανίας θα βρεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης

0

Σκοπός της δράσης είναι η Βελτίωση επαγγελματικών προσόντων των εκπαιδευτών/τριών, προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η ένταξη μέσω της επιχειρηματικότητας


Τρία άτομα από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης θα μετακινηθούν στην Τενερίφη της Ισπανίας, για να συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό πρόγραμμα πέντε ημερών, με τίτλο «Creative teaching techniques to promote social inclusion», που οργανώνει και συντονίζει ο οργανισμός Asociacion Educativa EDUPLUS.

Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο, όπου τα άτομα που συμμετέχουν θα βιώσουν τα ίδια δημιουργικές τεχνικές, ενώ θα ασκηθούν στην εφαρμογή τους στο εργασιακό τους περιβάλλον του σχολείου. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια εμπιστοσύνης και άλλες βιωματικές τεχνικές και ασκήσεις θα μάθουν πώς να οικοδομούν ενσυναίσθηση, να βελτιώνουν την ενεργητική τους ακρόαση, να σπάνε τα εμπόδια και τα στερεότυπα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία και εμπέδωση στο σχολείο ενός μαθησιακού περιβάλλοντος που αξιοποιεί τη διαφορετικότητα, αντί να την αντιμετωπίζει ως εμπόδιο, και συμβάλλει στην άρση των κάθε είδους αποκλεισμών και φραγμών.

Το πλαίσιο αυτού του σχεδίου θέτει δύο βασικές κατευθύνσεις-στόχους:

  1. Βελτίωση επαγγελματικών προσόντων των εκπαιδευτών/τριών, προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: Στόχος είναι η διεύρυνση των γνώσεων των εκπαιδευτικών και η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με θεωρίες διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η ανάπτυξη των προσωπικών τους δεξιοτήτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η εξεύρεση τρόπων για την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη με την ενσωμάτωση των νέων γνώσεων στο πρόγραμμα σπουδών, την ανάπτυξη και προαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάλληλων για ευάλωτες ομάδες, τη χρησιμοποίηση στη διδασκαλία ενεργητικών και συμπεριληπτικών εργαλείων μάθησης.
  2. Ένταξη μέσω της επιχειρηματικότητας: Στόχος είναι να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί στην κατανόηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω της επιχειρηματικότητας, προσανατολισμένης στην κοινωνία και το περιβάλλον. Επιπλέον, η απόκτηση γνώσεων σχετικά με μεθόδους κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ως βασικό μέσο ένταξης και σχετικά με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης. Οι αποκτηθείσες γνώσεις θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν μέσω εργαστηρίων και projects στο πρόγραμμα σπουδών του ΣΔΕ, ώστε να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενες και η τοπική κοινωνία για τις νέες τάσεις και προτεραιότητες της ΕΕ.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Ξάνθης, που ιδρύθηκε και λειτουργεί στο νομό από το 2004, αποτελείται σήμερα από τα τμήματα της Ξάνθης και δύο παραρτήματα, που λειτουργούν στον ορεινό όγκο, στα χωριά Μύκη και Κένταυρο.

Είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, στο οποίο συναντιούνται άτομα με διαφορετικά πολιτισμικά, θρησκευτικά, εθνικά, γλωσσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενες είναι ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 18-55 ετών, στην πλειονότητά τους γυναίκες και ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες που χαρακτηρίζονται από χαμηλά ακαδημαϊκά προσόντα, καθώς αναγκάστηκαν κυρίως για κοινωνικούς λόγους να εγκαταλείψουν πολύ νωρίς την τυπική εκπαίδευση, χωρίς να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» για το 2024

«Πλημμύρισε» με κόσμο η κεντρική πλατεία κατά τη διάρκεια της συναυλίας με διευθυντή τον Ν…