Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σταλιά-σταλιά… η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Σταλιά-σταλιά… η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

0

Με δύο βουλευτές λιγότερους από την «Ομπρέλα», αποχώρηση Τζουμάκα από το κόμμα και εν μέσω έντονων προβληματισμών και αντεγκλήσεων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Μένει με επιφυλάξεις η Αχτσιόγλου και άλλοι έξι βουλευτές. Σκληρός και ανένδοτος για διαγραφές ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης

 

Σε στάδια έρχεται η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης την πρώτη μέρα της συνεδρίασης με μία εμπρηστική ομιλία ζήτησε ακόμη και δημοψήφισμα για τη διαγραφή των στελεχών που έχουν παραπεμθεί από τον ίδιο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ασκώντας δριμεία κριτική είπε πως «κανείς από εσάς δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ». «Τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα» είπε χαρακτηριστικά. «Ας μην κοροϊδευόμαστε, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια, λύση τώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση και με την τοποθέτησή του ότι «άλλο η κουλτούρα της Δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας» εκτιμώντας ότι «το κόμμα στερεύει από ανάσες».

 

Αποχώρηση της «Ομπρέλας»

Οριστικό «αντίο» είπαν τα στελέχη της «Ομπρέλας», «παίρνοντας μαζί» και τους δύο βουλευτές τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι πάντως δεν παραδίδουν την έδρα τους παρά το κάλεσμα του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Όπως είπαν, δεν είναι πια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ άρα δε δεσμεύονται από το καταστατικό.

Σε συνέχεια της προαναγγελθείσας αποχώρησης το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, όπου και τον ενημέρωσε για τη διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι η βουλευτής Θεοπίστη Πέρκα και ο βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν των δηλώσεών τους αποχώρησης από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τίθενται εκτός Κ.Ο», αναφέρει η επιστολή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο τους θα παραμείνουν ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

Αποχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον δρόμο του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση. Σημειώνεται, ότι ο πρώην υπουργός ήταν στους τέσσερις υπό διαγραφή, για δηλώσεις του κατά του Στ. Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, κατέθεσε δια ζώσης πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησης του στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Μένουν μέχρι να…φύγουν οι 6 με την Αχτσιόγλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μένει πλέον με 45 βουλευτές αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να ασκήσει το έργο του σαν αντιπολίτευση (όταν καταφέρει να απεμπλακεί από τις εσωκομματικές δαιδάλους), καθώς υπάρχουν ακόμα 7, οι οποίοι ασκούν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται για την Εφη Αχτσιόγλου και ακόμα 6 βουλευτές που συνυπέγραψαν κείμενο μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής εξαπολύωντας πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Πρόκειται για τους βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι ουσιαστικά δήλωσαν πως μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι… να φύγουν.

Στο κείμενο – πολιτική πλατφόρμα των στελεχών αυτών τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για «ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

Στην βάση αυτή ασκείται κριτική στο πρόεδρο του κόμματος κι επισημαίνεται πως «ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».

Ακόμη επισημαίνουν: ««η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική» και προσθέτουν: «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το “άρρωστο” κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην “κομματίλα”, το “πουμαρό”, την “πέμπτη φάλαγγα”. Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε».

 

Διευρύνεται η αμφισβήτηση

Από την πλευρά της νέας τάσης του Διονύση Τεμπονέρα, επισημαίνεται, σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις του ίδιου, πως πρόκειται να επιδιώξει να «δώσει την μάχη του Συνεδρίου» που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποστάσεις από τις επιλογές του προέδρου πήραν και νέο-προεδρικά στελέχη που έως τώρα συνεργάστηκαν χωρίς προβλήματα μαζί του.

Πρόκειται για στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση του Γιάννη Ραγκούση που μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση.Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή».

 

Η στάση Κούλογλου

Δεν παραδίδει την έδρα του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον απόηχο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ο κ. Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα και καταστατικά.

Ο ίδιος λίγες ημέρες νωρίτερα αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιώντας την απόφασή του στον Στέφανο Κασσελάκη με μία ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή. Όπως είπε, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ: «Ψηφίστηκα από 200.000 ανθρώπους. Νομίζω ότι τήρησα απολύτως τη δέσμευση που είχα πάρει. Έμεινα σταθερός στις θέσεις. Επομένως το θέμα έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης το επανέφερε τώρα διότι είναι λίγο θυμωμένος με μία ανάλυση που έκανα στο TVXS γράφοντας, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφάνισή του, ότι είναι καλός στην αριθμητική γιατί πρόσθεσε αντιπάλους και προβλήματα, αφαίρεσε οπαδούς, πολλαπλασίασε τους εχθρούς και διαίρεσε ακόμα και το δικό του στρατόπεδο και ανέλυα στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου που λειτουργεί, τα οποία βάθυναν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε: «Δεν έχω κάτι με τον κ. Κασσελάκη. Μακάρι να τα καταφέρει. Προσωρινά όλα τα δείγματα αρνητικά. Εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε πολύ μεγάλη κρίση, θα αντιμετωπίσει τον κύριο Μητσοτάκη; Χρειάζεται μια πραγματική απάντηση γιατί η ΝΔ έχει αφεθεί χωρίς αντίπαλο. Κάνει ότι θέλει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει κάποιος να τα αντιμετωπίσει και νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

 

Οι εναπομείνατες ψήφισαν το τροποποιημένο κείμενο της απόφασης

Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου 46 μέλη της «Ομπρέλας» και ο Στέφανος Τζουμάκας αποχώρησαν οριστικά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρότασή του για «δημοψήφισμα», η οποία πρακτικά κατέληξε άνευ περιεχομένου, καθώς όλοι όσοι είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας -Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας και Στέφανος Τζουμάκας- αποτελούν παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η πολιτική απόφαση της εναπομείνουσας Κεντρικής Επιτροπής ψηφίστηκε ομόφωνα, μετά τις τροποποιήσεις στο κείμενο που επέβαλαν τα προεδρικά στελέχη, τα οποία μιλούν για υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη στο θέμα των δημοψηφισμάτων μετά τη δική τους παρέμβαση.

Το κείμενο υπέγραφαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης , Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Γιάννης Ραγκούσης , Αλέκος Φλαμπουράρης.

Να σημειωθεί ότι έντονα σχολιάζεται η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, με εκκλήσεις στελεχών να παρέμβει πριν να είναι αργά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…