Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πτώση στα 20 λεπτά για τα φετινά συμβόλαια στο βυνοποιήσιμο κριθάρι

Πτώση στα 20 λεπτά για τα φετινά συμβόλαια στο βυνοποιήσιμο κριθάρι

0

Το γύρισµα της αγοράς και την προσγείωση των τιµών παραγωγού αποτυπώνουν τα συµβόλαια που προσφέρονται τις τελευταίες ηµέρες σε παραγωγούς τόσο για το σκληρό σιτάρι όσο και για το κριθάρι

Προσγείωση στα 20 λεπτά για τα φετινά συμβόλαια στο βυνοποιήσιμο κριθάρι

Πέρα από τη Μέλισσα που ανακοίνωσε τα 28 λεπτά το κιλό για τα συµβολαιακά σκληρά σιτάρια που θα αλωνιστούν το 2024, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αν και δεν έχει προχωρήσει ακόµα σε επίσηµες ανακοινώσεις, µέσα από το δίκτυο συνεργατών της προωθεί τιµές στα 20 λεπτά το κιλό για τα συµβόλαια κριθαριού που θα κατευθυνθούν προς την παραγωγή βύνης.

Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγωγών, είναι θετικές, αφού αυτή την περίοδο στο ελεύθερο εµπόριο ακούγονται ακόµα και τα 15 λεπτά το κιλό για το κριθάρι κτηνοτροφικής χρήσης, χωρίς µάλιστα να υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για το εν λόγω προϊόν. Από την άλλη, οι τιµές για τα συµβόλαια είναι σαφώς µειωµένες, αφού πέρυσι ανήλθαν στα 24 λεπτά το κιλό, ήτοι µια µείωση της τάξης του 16,6%.

Σε κάθε περίπτωση, η µείωση των τιµών στο ελεύθερο εµπόριο είναι πιο «βίαιη». «∆εν πάµε µε βάση το trend των commodities» υποστηρίζει στην Agrenda στέλεχος της εταιρείας, εξηγώντας ότι οι ελάχιστες εγγυηµένες τιµές έρχονται να καλύψουν σε πρώτη φάση το κόστος της παραγωγής το οποίο έχει και αυτό υποχωρήσει, ειδικά στην περίπτωση των λιπασµάτων που αποτελούν και το µεγάλο κόστος. «Αν η αγορά διαµορφώσει υψηλότερα επίπεδα µετά τον αλωνισµό, τότε οι τιµές µας θα ακολουθήσουν την άνοδο» συνεχίζει ο ίδιος.

Ως προς τυχόν ζητήµατα µε την εξασφάλιση του πιστοποιηµένου σπόρου που απαιτεί η εν λόγω καλλιέργεια όταν γίνεται συµβολαιακά, άνθρωποι της αγοράς εξηγούν ότι δεν υπάρχουν ζητήµατα, σε αντίθεση µε ό,τι ισχύει για παράδειγµα στην περίπτωση της καλλιέργειας βάµβακος. «Μετά τον αλωνισµό το καλοκαίρι, οι σπόροι αποθηκεύτηκαν και είχε ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία και ενσάκισή τους όταν ξεκίνησε η θεοµηνία τον Σεπτέµβριο» επιβεβαιώνει άνθρωπος της Αθηναϊκής.

Φυσικά ζητούµενο είναι και το τελικό µέγεθος της παραγωγής, το οποίο θα καλυφθεί από τα συµβόλαια αυτά και άρα θα πληρωθεί µε τα 20 λεπτά που συζητιούνται τελευταία.

Στην περίπτωση του περασµένου καλοκαιριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απορρόφησε µε την τιµή των 24 λεπτών που προέβλεπαν τα προηγούµενα συµβόλαια µια ποσότητα που δεν ξεπέρασε συνολικά τους 62.000 τόνους, καθώς αυτό είναι και το απώτατο όριο δυναµικότητας των µονάδων της.

Με δεδοµένο ότι στη σεζόν 2022-2023 στο πρόγραµµα συµβολαιακής της εταιρείας εντάχθηκαν περίπου 150.000 στρέµµατα σε όλη την επικράτεια, το όριο µέχρι το οποίο πληρώθηκαν τα 24 λεπτά το κιλό, προσδιορίστηκε σε λίγο πάνω από τα 400 κιλά ανά στρέµµα. Το πλεόνασµα, κατευθύνθηκε στο ελεύθερο εµπόριο σε τιµές που βρέθηκαν ακόµα και κάτω από τα 15 λεπτά το κιλό.

Σε διεθνές επίπεδο, η αγορά κτηνοτροφικού κριθαριού, δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί οριακά πάνω από τα 200 ευρώ ο τόνος. Λίγες εβδοµάδες νωρίτερα η αγορά δοκίµασε να προσεγγίσει ξανά τα 220 ευρώ, ωστόσο σύντοµα διόρθωσε, σε ένα εµπορικό κλίµα άλλωστε µέσα στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσικές εξαγωγές στους περισσότερους διαγωνισµούς.

Τα βυνοποιήσιµα κριθάρια, της περσινής σοδειάς, διαπραγµατεύονται στα 300 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: Πέτρος Γκόγκος/Agro News

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…