Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ψαλίδισμα» 10% στα δημοτικά τέλη από τον δήμο Αβδήρων

«Ψαλίδισμα» 10% στα δημοτικά τέλη από τον δήμο Αβδήρων

0

Επιπλέον έκπτωση 10% για όσους υιοθετούν αδέσποτα –  Στα 9 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων – Ποια έργα περιλαμβάνει


Αυξάνονται το Ειδικό τέλος τέλεσης πολιτικών γάμων και το δικαίωμα ενταφιασμού στους μη δημότες


«Περιμένουμε νέες προσκλήσεις από προγράμματα για να εντάξουμε μια σειρά από νέα έργα. Όπως δεσμευτήκαμε μειώνουμε κατά 10% τα δημοτικά τέλη για τους δημότες μας» Γ. Τσιτιρίδης Δήμαρχος Αβδήρων

Στα 9 εκ. ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων για το 2024. Απ’ αυτά τα 8 εκ. ευρώ είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα («Ά. Τρίτσης», Φιλόδημος, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και το 1 εκ. ευρώ είναι από πόρους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ. Το νέο τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων και η δημοτική αρχή καλείται να υλοποιήσει τα έργα που περιλαμβάνει. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν έργα του 2023 που ήδη εκτελούνται και άλλα που έχουν συμβασιοποιηθεί γι’ αυτό και είναι κατά 1 εκ. μειωμένο σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα του 2023.

Στα 9 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων – Ποια έργα περιλαμβάνει

Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων της Δευτέρας 20/11 το τεχνικό πρόγραμμα του 2024 δεν περιλαμβάνει νέες εντάξεις έργων καθώς οι δήμοι βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση που έχουν κλείσει τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το «Α. Τρίτσης» και το Leader και δεν έχουν ανοίξει νέες προσκλήσεις για έργα. Τα κυριότερα έργα που είναι στο τεχνικό πρόγραμμα και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είναι το πολυθεματικό πάρκο στο Πόρτο Λάγος,  και το Κυνοκομείο στην Γενισέα, έργα που η δημοτική αρχή θέτει σε προτεραιότητα.  Όπως ειπώθηκε δε μόλις υπάρχει σχετική πρόσκληση θα δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη του έργου ύδρευσης αντικατάστασης αγωγού από τον Ζυγό στο Πόρτο Λάγος, αντίστοιχο μ’ αυτό που υλοποιείται με το δίκτυο ύδρευσης με κατεύθυνση στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων και Μυρωδάτου. Επίσης άλλο έργο που περιμένει ένταξη είναι η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης της Μάνδρας και η ανάπλαση του περιαστικού του Πόρτο Λάγος καθώς επίσης και η ολοκλήρωση των μελετών για το κάμπινγκ Μυρωδάτου ώστε να κρατάει το δρόμο της αξιοποίησης. Τέλος θα συνεχιστούν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και άλλων σχολείων. Τα νέα έργα που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα είναι κυρίως αγροτικοί δρόμοι και ασφαλτοστρώσεις που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους , είναι ωστόσο έργα καθημερινότητας.

Μείωση κατά 10% στα δημοτικά τέλη

Σε μείωση κατά 10% στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας θα προχωρήσει ο δήμος Αβδήρων μετά την έγκριση της εισήγηση της δημοτικής αρχής από το δημοτικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι και το 2023 είχαν μείωση τα δημοτικά τέλη κατά 6,5%. Τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν. Επισημαίνεται πως το τέλος κοινοχρήστων (τραπεζοκαθίσματα) ανέρχεται σε 5 ευρώ το τ.μ.

Έκπτωση 10% για όσους υιοθετούν αδέσποτα

Παράλληλα οι δημότες των Αβδήρων που θα υιοθετήσουν αδέσποτα και θα τα στειρώσουν δικαιούνται έκπτωση επιπλέον 10 % στα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για μια απόφαση του ΥΠΕΣ που θα εφαρμόσει ο δήμος Αβδήρων στοχεύοντας να δώσει κίνητρα στους δημότες να υιοθετήσουν αδέσποτα και να σταματήσει αυτό το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στον δήμο με την εγκληματική συμπεριφορά με τις φόλες που κατά καιρούς παρατηρούμε.

 Αυξάνονται το Ειδικό τέλος τέλεσης πολιτικών γάμων και το δικαίωμα ενταφιασμού στους μη δημότες

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αύξηση του ειδικού τέλους για τους πολιτικούς γάμους από 50 ευρώ σε 70 ευρώ καθώς κρίθηκε ότι ήταν πολύ χαμηλό. Αντίστοιχα ενέκρινε αύξηση και του δικαιώματος ενταφιασμού για τους μη δημότες στα Κοιμητήρια του Δήμου Αβδήρων από 500 ευρώ σε 700 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι οι δημότες των Αβδήρων διατηρούν το δωρεάν δικαίωμα ενταφιασμού.


 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές

Τον πήχη του αποτελέσματος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες ευρωεκλογές έβαλε ο πρωθυ…