Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

0

Επισκέπτες στη λίμνη
Συμπολίτες που αγαπούν τη φύση, και τις κοντινές αλλά και μακρινές εκδρομές, μου έλεγαν χθες κάτι ευχάριστο.
Είδαν αρκετούς επισκέπτες, άλλοι παρέες, άλλοι οικογενειακώς, να τριγυρνούν στη λίμνη Βιστονίδα. Επισκέπτες λοιπόν στη λίμνη αλλά και στο Πόρτο Λάγος, στον Άγιο Νικόλαο, στην γύρω περιοχή που είναι γεμάτη από εκατοντάδες πουλιά.
Μάλιστα μου είπαν ότι πρόσεξαν, δύο-τρεις να παρατηρούν με κιάλια τα πουλιά και ένας με φωτογραφικό φακό να τα φωτογραφίζει.
Ιδού λοιπόν μια όμορφη εικόνα αφενός και μια πρόκληση για τουριστική αξιοποίηση της λίμνης με καραβάκια να κάνουν τη διαδρομή και ξενάγηση της λίμνης και της περιοχής. Κάτι που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε άλλες λίμνες της χώρας.
Γ.Δ.


Αγροτουρισμός, οικοτουρισμός και γαστροτουρισμός
Με τη λίμνη Βιστονίδα και με την γύρω περιοχή, μου’ ρχεται αμέσως στο νου ο Οικοτουρισμός, ο Αγροτουρισμός, ο Θρησκευτικός και ο Γαστρονομικός.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν και υλοποιηθούν με επιτυχία στην περιοχή του Πόρτο Λάγος και Νέας Κεσσάνης. Μπορεί άνετα να οργανωθεί μια εκδρομή που να συνδυάζει βόλτα στη λίμνη με ξενάγηση, επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο και Παντάνασσα, θέαση των πτηνών με ξενάγηση ως προς τις ποικιλίες και γεύμα το μεσημέρι με φρέσκο ψάρι στον οικισμό του Πόρτο Λάγος.
Θέληση και διάθεση να υπάρχει και όλα μπορούν να γίνουν.
Θα γίνουν άραγε κάποτε;
Γ.Δ.


Ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου
Πολύ ξένο κόσμο είχε το Σάββατο και την Κυριακή στην πόλη μας. Πολλά εκδρομικά λεωφορεία από άλλες πόλεις αλλά και μαθητές κυκλοφορούσαν κατά γκρουπ στα κεντρικά σημεία της πόλης, στο παζάρι και στην παλιά πόλη. Επίσης υπήρχαν και ξένοι…ξένοι που μιλούσαν κυρίως αγγλικά! Αυτά είναι θετικά σημάδια. Φαίνεται ότι σιγά σιγά η πόλη μας μπαίνει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών και αυτό δείχνει ότι κάποιες προσπάθειες στην κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών έχουν πιάσει τόπο. Και γιατί όχι; Εδώ είναι από χρόνια τουριστικοί προορισμοί το Καρπενήσι, η Καστοριά. Τι παραπάνω από την πόλη μας έχουν να επιδείξουν εκτός από καλή διαχείριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους;
Μ.Ξ.


Τα βρήκαν οι συμβολαιογράφοι με την κυβέρνηση για τα ηλεκτρονικά συμβόλαια
Αντέδρασαν στην αρχή οι συμβολαιογράφοι όταν το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά τα συμβόλαια. Είχαν αντιρρήσεις ως προς την ψηφιακή υπογραφή θέτοντας θέματα επισφάλειας στις συναλλαγές. Βέβαια αυτό που τους «πονούσε» ήταν ότι παραγκωνίζονται και φυσικά αυτό θα είχε επίπτωση στις οικονομικές τους απολαβές. Το υπουργείο έκανε την διορθωτική κίνηση και τελικά το καθεστώς σύνταξης των συμβολαιογράφων παραμένει στους συμβολαιογράφους και είναι δική τους η ευθύνη η υποχρέωση να υποβάλουν ψηφιακό αντίγραφο του συμβολαίου μαζί με περίληψη στο Κτηματολογικό Γραφείο. Οπότε έχουν κομβικό ρόλο και έτσι όλα μέλι γάλα…Ας ελπίσουμε να επωφεληθεί και ο πολίτης και να μην τρέχει πέρα δώθε για τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά και την χαρτούρα και φυσικά να τελειώνει πιο γρήγορα η δουλειά του.
Μ.Ξ.


Παραμένουν στο… βούρκο
Το κλίμα στη διαδικτυακή συνεδρίαση της τάσης των 6+6, που μετέχει η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της, ήταν συντριπτικά υπέρ της άμεσης αποχώρησης (90%).
Σκληρή η τοποθέτηση του  βουλευτή Νάσος Ηλιόπουλος που τόνισε πως «η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει στοιχεία διάλυσης και συνεχίζει ο χώρος να κινδυνεύει με χλεύη από τους πολίτες» ενώ συμπλήρωσε πως: «Δεν γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και επιθέσεις Πολάκη». Κατέληξε δε ότι «καλύτερα να έχεις να ανέβεις ένα δύσβατο βουνό παρά να σε ρουφήξει ο βάλτος».
Οι εκφράσεις «βούρκος» και «βάλτος» που χρησιμοποίησε ο βουλευτής προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην άλλη πλευρά. Ο ίδιος επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση που ωστόσο ήταν στην ίδια σκληρή γραμμή. Είπε: «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».
Παρά τις σκληρές τοποθετήσεις και παροτρύνσεις για αποχώρηση, τελικά οι 6+6 παραμένουν στο… βούρκο. Δηλαδή αποφάσισαν να φύγουν αλλά όχι ακόμα. Περιμένουν ώσπου να βρουν τα κουκιά για να γίνουν κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να έχει προοπτική το εγχείρημά τους.
Πάντως είναι να τους λυπάσαι…που αναγκάζονται να συνεχίσουν να ζουν στον βούρκο, έστω και για λίγο ακόμη. Έναν βούρκο που τώρα ανακάλυψαν οι 6+6 κλπ, και τον οποίο ήταν αναγκασμένοι να υφίστανται όλοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι για δέκα και πλέον χρόνια…
Ν.Γ.


Είναι αργά πλέον
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την εμφάνιση Τσίπρα τελευταία. Ο πρώην πρόεδρος και αρχηγός, πάει να σώσει ότι σώζεται αλλά μάλλον πλέον είναι αργά.
Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί κανείς για τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες διεκδικούσε την κυβερνητική εξουσία, για να πάρει και πάλι επάνω του τις τύχες της χώρας.
Για όποιον έχει πολιτικοποιηθεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κατανοεί την αγωνία πολλών εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν το κόμμα τους, να μην προχωράει πια, να βλέπουν έναν νέο αρχηγό που απέχει έτη φωτός από αυτό που θα επιθυμούσαν, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν και να βλέπουν να τους παίρνουν το κόμμα μέσα από τα χέρια!
Είναι κατανοητό όμως ότι σε ένα κόμμα άκρως δογματικό-όσο και αν δηλώνει ανανεωτικό- κάθε διεργασία μετεξέλιξης θα είναι επώδυνη και με πολλές απώλειες. Γιατί είναι εύκολο να σηκώνεις μια ταμπέλα που να λέει, Αριστερό, Προοδευτικό και Ανανεωτικό, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα που βγήκε από τις κάλπες και στην οποία προσήλθαν πάνω από 100.000 μέλη.
Γ.Δ.


Αφωνία τοπικά
Στην Ξάνθη τα πράγματα στα οργανωμένα στελέχη είναι σε κατάσταση αναμονής αλλά και παραιτήσεων. Έτσι, ένα από τα παλιά και με έντονη δράση και παρουσία η Βασιλική Αγοραστού, παραιτήθηκε πρόσφατα από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στην σημερινή ηγεσία του κόμματος.
Από την πλευρά της τοπικής οργάνωσης ο επί 10 χρόνια γραμματέας σιωπά, σα να μην υπάρχει διάσπαση, ενώ γενικώς τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τι θα πράξει ο βουλευτής.
Από την πλευρά του ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ βρίσκεται επίσης σε αναμονή. Δεν κάνει καμία δήλωση, δεν εμφανίζεται πουθενά. Έτσι, Χουσεΐν, Χατζηθεοδώρου σιωπούν,  οφείλουν να μιλήσουν τα στελέχη όπως η κυρία Παπαϊωάννου ως Οργανωτική Υπεύθυνη.
Έτσι, κρίνεται απαραίτητη μια συζήτηση για το τι γίνεται και τι θ’ ακολουθήσει όταν πανελλαδικά οι παραιτήσεις είναι πάρα πολλές, όπως και μία σειρά ανεπίτρεπτων σχολίων εις βάρος όσων αποχώρησαν.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε σωστά
Τι μπορούμε να περιμένουμε αύριο, μεθαύριο στην Ξάνθη;
Είναι ένα ερώτημα σημαντικό που αξίζει να προβληματιστεί σοβαρά κανείς για ν’απαντήσει.
Προφανώς ν’ απαντήσει εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα για το μέλλον του νομού.
Έτσι, διαπιστώνοντας την ανάγκη να υπάρξουν προτάσεις, ιδέες και σοβαρές απόψεις, το Επιμελητήριο Ξάνθης αποφάσισε και συντόνισε τη συνάντηση των τεσσάρων δημάρχων του νομού χθες Δευτέρα με τον νέο περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, έτσι ώστε να καταγραφούν οι «πληγές» και τα τεράστια προβλήματα που έφεραν το νομό και την περιφέρεια στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Καταγράφηκαν τα προβλήματα έτσι ώστε να δρομολογηθούν στοχευμένες ενέργειες και λύσεις.
Ένα έχω να επισημάνω από την πλευρά μου. Η διοίκηση Τοψίδη ξεκινά σωστά και μεθοδικά.
Είθε να συνεχίσει να ακούει αλλά και να υλοποιεί.
Γ.Δ.


Απανθρωπιά
Σας είχα γράψει από καιρό· και επανέρχομαι και πάλι διότι η υπόθεση πλέον ξεπερνά κάθε λογική, κάθε όριο απανθρωπιάς. Στο φύλλο του Σαββάτου σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέραμε «Δίχως τέλος οι δολοφονίες αδέσποτων σκύλων στον δήμο Αβδήρων».
Η τοποθέτηση, από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, φόλες αντί να μειωθούν, αυξάνονται. Έχει δίκιο ο αντιδήμαρχος όταν λέει πως «η κατάσταση είναι τραγική, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε».
Ναι, είναι απάνθρωπο, είναι βάρβαρο να σκοτώνει κάποιος συνειδητά άκακα ζώα. Να ξεκινά δηλαδή από το σπίτι του το βράδυ έχοντας προορισμό να πάει να αφήσει σε διάφορα σημεία φόλες. Για να τις βρουν τα αδέσποτα σκυλιά ή και γάτες και να πεθάνουν με πόνο.
Προσωπικά, σηκώνω τα χέρια ψηλά, όπως όλοι όσοι έχουν πληροφορηθεί αυτό που συμβαίνει στο δήμο Αβδήρων.
-Ρωτώ. Τι ψυχή έχει αυτός ο άνθρωπος; Τι είναι εκείνο που τον οδηγεί σ’ αυτή την εγκληματική δράση; Έχει οικογένεια, έχει παιδιά, πώς τα αντικρύζει μετά τις δολοφονίες των ζώων;
Γ.Δ.


Το δημόσιο να δώσει το παράδειγμα
Φίλος βιοτέχνης, «αρπαγμένος» από την τακτική του κράτους, ξέσπασε πρωί-πρωί της Δευτέρας για ένα θέμα που έχω θίξει κατά το παρελθόν αρκετές φορές.
Αφορμή της δικαιολογημένης οργής όλων όσων εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, τα χρέη που αργεί να πληρώσει το δημόσιο.
Χρέη από προμήθειες διαφόρων ειδών. Τα οποία είδη παραλαμβάνονται, γίνεται η δουλειά του δημοσίου αλλά το χρέος μένει να περιμένει πότε θα πληρωθεί.
Μάλιστα, το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι για τις καθυστερήσεις αυτές προς τις διάφορες επιχειρήσεις, η χώρα μας, η κυβέρνηση, δέχτηκε παρατήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, αντί το δημόσιο να δίνει το ίδιο αυτό το παράδειγμα της συνεπούς εξόφλησης των χρεών του, λειτουργεί ακριβώς αντίθετα. Παρότι υπάρχει η νομοθετική δέσμευση να εξοφλούνται οι ιδιώτες σε 30 ημέρες και οι προμηθευτές των νοσοκομείων σε 60 ημέρες.
-Δημόσιο…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…