Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

0

Οι Ευρωεκλογές εν όψει
Οι προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 θα είναι κρίσιμες για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ακόμη, θα είναι κρίσιμες και για όσα νέα κόμματα θα εμφανιστούν στο προσκήνιο με την εκλογική αυτή αναμέτρηση.
Πάντως, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα, οι Ευρωεκλογές θ’ αποτελέσουν την αιτία και την αφορμή να εμφανιστούν ή να οργανωθούν και κάποια νέα σχήματα.
Έτσι, θεωρείται σίγουρο ότι Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου θα κατεβάσουν συνδυασμό οπωσδήποτε, το ίδιο θα κάνει ο Κασιδιάρης επίσης, η Πλεύση Ελευθερίας, πιθανότατα η ΝΙΚΗ και ίσως ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως ακούγεται τελευταία.
Εκείνο που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί είναι εάν οι ευρωεκλογές γίνουν με σταυρό ή λίστα. Αυτό μένει να αποφασιστεί από την Κυβέρνηση η οποία το «ψάχνει» το θέμα και είναι άγνωστο σε ποιο θ’αποφασίσει.
Γ.Δ.


Σε στάση αναμονής ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Σε στάση αναμονής είναι όλοι οι βουλευτές που μετά την αποχώρηση της «ομπρέλας» και του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν μείνει πλέον…απροστάτευτοι από την …καταιγίδα που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας απ’ αυτούς και ο δικός μας ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που βρίσκεται σε στάση αναμονής εν’ όψει των εξελίξεων. Ο κ. Ζεϊμπέκ επιφυλάχθηκε για οποιαδήποτε δήλωση και αυτό είναι εύλογο καθότι τα πράγματα είναι τόσο ρευστά. Με λίγα λόγια έχουν χάσει τα αυγά και τα καλάθια στον ΣΥΡΙΖΑ. Φημολογείται ότι τόσο η πλευρά Αχτσιόγλου όσο και η «ομπρέλα» μετρούν τους βουλευτές τους επιδιώκοντας να συμπληρώσουν τον μαγικό αριθμό 10 ώστε να μπορούν να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να εκπροσωπούνται στην Βουλή. Για να δούμε…Θα τα καταφέρουν;
Μ.Ξ.


Αποχή συμβολαιογράφων
Σε αποχή και οι  συμβολαιογράφοι όχι όμως για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο νέο φορολογικό όπως οι δικηγόροι αλλά για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  πλέον όλες οι μεταβιβάσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και όλα τα στοιχεία θα αντλούνται επίσης ηλεκτρονικά από το gov και από το κτηματολόγιο. Επίσης θα ισχύει η ψηφιακή υπογραφή. Ουσιαστικά όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου μειώνεται η μεσολάβηση του συμβολαιογράφου και προφανώς και οι απολαβές του. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν έχουν πρόβλημα με όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες παρά μόνο με την ψηφιακή υπογραφή εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να γίνεται εξαπάτηση ή να ληφθεί με άσκηση βίας. Δεν έχουν άδικο βέβαια με τόσες ηλεκτρονικές απάτες που γίνονται. Γ αυτό το υπουργείο πρέπει να θέσει δικλείδες ασφαλείας και όλες οι διαδικασίες να γίνονται σε ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον.
Μ.Ξ.


Οι δύο Βούδες
Είχαμε έναν, αποκτήσαμε και δεύτερο στην πολιτική μας ιστορία.
Για όσους δεν κατάλαβαν, πρόκειται για τους δύο συνήθως αμίλητους πρώην πρωθυπουργούς.
Ο πρώτος είναι ο Κώστας Καραμανλής και ο δεύτερος Βούδας είναι, επάξια πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο οποίος Τσίπρας απέκτησε επάξια τον τίτλο του Βούδα διότι συνεχίζει να μένει σιωπηλός, αμίλητος, εξαφανισμένος και αδιάφορος για όσα συμβαίνουν στο κόμμα που μ’ αυτό κυβέρνησε.
Ρωτούν, ζητούν να πάρει θέση σε όσα συμβαίνουν στο κόμμα του αλλά αυτός σιωπά. Ίσως και να χαμογελά για όσα εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Ένα σοβαρό ερώτημα
Ακούμε συχνά, σχεδόν καθημερινά, τόσο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου όπως και τον υπουργό Άμυνας να υποστηρίζουν την συνέχιση των μαχών.
Μάλιστα δηλώνουν «χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων δεν υπάρχει νίκη». Άλλοι υποστηρίζουν -στο Ισραήλ πάντα- ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν η Χαμάς διαλυθεί, οι ηγέτες της σκοτωθούν και οι όμηροι απελευθερωθούν.
Τίθεται λοιπόν ένα σκληρό και μη επιθυμητό ερώτημα προς την ηγεσία του Ισραήλ «τι μέλλει να συμβεί εάν η Χαμάς εν όψει πιθανής ήττας της σκοτώσει όλους τους ομήρους;»
Έτσι, ως μία απελπισμένη και εκδικητική ενέργεια;
Σενάριο φοβερό και τραγικό μαζί που απευχόμαστε να μη συμβεί, δεν πρέπει να συμβεί.
Όμως το ερώτημα υπάρχει. Εάν συμβεί τι θα ακολουθήσει εις βάρος της Χαμάς και του Παλαιστινιακού λαού που δεν θα φταίει σε τίποτε στην εξέλιξη αυτή;
-Συμπέρασμα: Αθώοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές πληρώνουν βαρύ τίμημα χωρίς ουσιαστικά να φταίνε.
Γ.Δ.


Γέγονε η διάσπαση
Τα γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν όπως και οι εξελίξεις μετά τις αποχωρήσεις του Σαββάτου και τις διαφαινόμενες που θ’ ακολουθήσουν σύντομα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον όπως τον γνωρίζαμε. Ψάχνει να γίνει κάτι άλλο ξεκινώντας από την από-αριστεροποίησή του, αναζητώντας ένα νέο, προς το παρόν απροσδιόριστο κεντρώο πρόσωπο.
Οι εμφύλιοι στην Αριστερά ήταν πάντα ανηλεείς. Και στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις ξεκίνησε η βασανιστική πορεία ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών, η οποία έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, την ίδια στιγμή που το αντιπολιτευτικό εκτόπισμά του μειώνεται διαρκώς, όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται «μια ανάσα» από το κόμμα Κασσελάκη.
Γ.Δ.


Γιατί επιχαίρουν;
Ομολογώ πως αδυνατώ να ερμηνεύσω κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ διότι επιχαίρουν με την αποχώρηση πρώην κορυφαίων στελεχών.
Η εικόνα αποσύνθεσης και διάλυσης που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει απειλητική ως προς την επιβίωση του πολυκύμαντου χώρου και αναδεικνύεται στο μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά του ο Στέφανος Κασσελάκης. Μπορεί κάποιοι περί τον νέο πρόεδρο να επιχαίρουν για τις αποχωρήσεις που η μία  μετά την άλλη ανακοινώνονται και για τα διασπαστικά φαινόμενα που «τρέχουν» με τη μορφή χιονοστιβάδας, όμως το πλήγμα για το ηγετικό προφίλ του δεν είναι αμελητέο καθώς συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου και της ομάδας που τον περιβάλλει. Το τι θα μείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ.
Το βέβαιο είναι ότι επί μακρόν θα ταλανίζεται από τις έριδες και τον αλληλοσπαραγμό.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχει περίπτωση σύμπλευσης
Ούτως εχόντων των πολιτικών πραγμάτων και εξελίξεων σήμερα στην ακόμη αξιωματική αντιπολίτευση, ένα πλέον καθίσταται απολύτως σίγουρο. Ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εκφράσει και την παραμικρή επιθυμία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Κυρίαρχος δε εξ’ αυτών, ότι το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια περίοδο ήρεμης λειτουργίας, σοβαρής άσκησης της αντιπολίτευσης κι αυτά του προσθέτουν πόντως στις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης.
Μάλιστα, αισιοδοξούν στο ΠΑΣΟΚ να εμφανιστούν στις προσεχείς δημοσκοπήσεις να βρίσκονται πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ έστω με μικρή διαφορά.
Γ.Δ.


Η ζωή επιστρέφει στο δάσος της Δαδιάς


Γεννιέται και πάλι δειλά δειλά μέσα από τις στάχτες του το δάσος της Δαδιάς. Σε φωτογραφίες του Γιώργου Κοράκη που δημοσίευσε  η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης φαίνεται πως τίποτε δεν έχει χαθεί οριστικά, μετά την τεράστια καταστροφή του Αυγούστου.
«Όταν η ζωή επιμένει. Ή αλλιώς: οι καλές ειδήσεις της ημέρας, όπως αποτυπώθηκαν σε κάποιες από τις περιηγήσεις μας στο δάσος που αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του», αναφέρει σε σημείωμά της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, η οποία, εντός του Νοεμβρίου ολοκληρώνει την καταγραφή των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς στην πανίδα, με την καταγραφή των νεκρών ζώων αλλά και όσων επιβίωσαν. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται πομποί (συσκευές με GPS) σε μαυρόγυπες με στόχο να μελετηθεί η συμπεριφορά και οι κινήσεις τους μετά την πυρκαγιά.
Γ.Δ.


Συγκριτικό πλεονέκτημα


Όλο και πληθαίνουν οι ξένοι και εγχώριοι επισκέπτες του Παραδοσιακού Οικισμού μας.
Η παρουσία διαφόρων γκρουπ είναι συχνή κι αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν ή έχουν ακούσει γι’ αυτόν και επιθυμούν να τον δούν από κοντά.
Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκαν το παλιό δημαρχιακό κτήριο 30 καθηγητές, άντρες και γυναίκες, της Ιατρικής Σχολής ενός εκ των παλαιότερων Πανεπιστημίων,  Κωνσταντινουπόλεως του Τζεφάχ πασά.
Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον συμπολίτη μας Γιώργο Μπατζακίδη στον οποίο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γνωριμία με την Παλιά Πόλη και την ξενάγηση από αυτόν.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…