Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

0

Μετανάστες από Έβρο σχεδόν τέλος
Οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εκτός των άλλων θεμάτων, έχουν θετική επίπτωση στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, ελάχιστες είναι πλέον οι υποθέσεις διακίνησης μεταναστών από τον Έβρο. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Η παλιά ιστορία με τις καθημερινές διακινήσεις και η αντίστροφη είσοδος στην Εγνατία με τα Ι.Χ. τους με τους «παστωμένους» μετανάστες έχει φθάσει σε επίπεδο θα λέγαμε μηδενικό.
Το ίδιο συμβαίνει και στα θαλάσσια σύνορα στα νησιά. Κι εκεί το θέμα ρεγουλαρίστηκε.
Κι όλα αυτά, εξαιτίας της αλλαγής των σχέσεων αφενός και εντολών αφετέρου.
Γ.Δ.


Περί των αγροτών-κτηνοτρόφων
Η συζήτηση στην παρέα των συνταξιούχων μικροαστών.  Οι περισσότεροι του δημοσίου. Το θέμα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αγαπημένο θέμα όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαντληθεί.
Συνήθως δε με επικριτικά σχόλια ότι δεν δουλεύουν, ότι κερδίζουν πολλά και διάφορα άλλα. Οι γνωστές λανθασμένες και παγιωμένες απόψεις.
Οπότε, συνταξιούχος επαγγελματίας, λίγο θυμωμένος, τους λέει «Αγαπητοί, είναι γεγονός ότι οι νέοι δεν θέλουν ν’ ασχοληθούν με χωράφια και ζώα, με δουλειά που δεν αποδίδει. Σας πληροφορώ ότι κανένας δεν φεύγει από μια δουλειά που κερδίζει. Φεύγει όταν δεν κερδίζει αυτά που πρέπει για να ζήσει αξιοπρεπώς».
-Τούτων λεχθέντων, η συζήτηση και τα σχόλια έλαβαν τέλος. Όλοι κατάλαβαν την πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Αλλαγή προτίμησης κλεφτών
Από την γνωστή ταινία «ο κλέφτης ποδηλάτων» φτάσαμε στους κλέφτες ελαιόκαρπων.
Μάλιστα το περιστατικό συνέβη στην περιοχή μας και ο δράστης της κλοπής εντοπίστηκε και φυσικά συνελήφθη. Ο αφιλότιμος πήγε και μάζεψε ελιές από 32 ελαιόδεντρα, βάρους 620 κιλών. Έγινε τσακωτός από την ιδιοκτήτρια και φυσικά επέστρεψε τις κλεμμένες ελιές.
Πάντως η ιστορία αυτή θα του γίνει μάθημα. Διότι κοπίασε να μαζέψει τις ελιές και τελικά αφού τις  μάζεψε, πιάστηκε και υποχρεώθηκε να τις επιστρέψει.
-Του έμεινε ο κόπος και το δικαστήριο, εκτός κι αν η ιδιοκτήτρια τον συγχωρέσει γιατί της μάζεψε τις ελιές δωρεάν…
Γ.Δ.


Αθόρυβη ημερίδα
Ημερίδα διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου με θέμα την Ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας. Νέες τάσεις και προοπτικές.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του ξενοδοχείου Le Chalet της πόλης μας και διοργανώνεται από την διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι στην ημερίδα δεν δόθηκε δημοσιότητα στα τοπικά Μέσα που την αγνοούσαν ότι θα γίνει στην Ξάνθη όπου ως γνωστόν υπάρχουν μεγάλες μονάδες αγελαδοτροφίας.
Γ.Δ.


Σφίγγουν τα λουριά σε δήμους και περιφέρειες
Σφίγγουν τα πράγματα στους δήμους και τις περιφέρειες με το νομοσχέδιο το οποίο εισάγει ένα νέο σύστημα αυστηρής αξιολόγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω σε 12 πυλώνες. Θα μετριούνται δηλαδή οι επιδόσεις δήμων και περιφερειών πάνω σε τομείς που αφορούν τη ζωή των πολιτών – ξεκινούν από το οικονομικό νοικοκύρεμα των δήμων έως την πολιτική προστασία, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται και ανάλογα με τον βαθμό τους θα τους κατανέμονται και οι πόροι από το κράτος. Μάλιστα τους δείκτες αυτούς όχι μόνο θα «ελέγχει» η κυβέρνηση, ώστε να κατανέμονται ανάλογα οι πόροι, αλλά θα είναι δημόσια αναρτημένοι, ώστε να μπορούν να τους βλέπουν οι πολίτες. Μια θετική εξέλιξη ώστε να είναι μετρήσιμο το αποτέλεσμα που παράγουν οι δημοτικές αρχές. Είναι αναγκαία αυτή η μεταρρύθμιση αν υπολογίσει κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία την τελευταία πενταετία ούτε ένας δήμος δεν κατάφερε να εκπληρώσει όσα έργα είχε προαναγγείλει σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να υλοποιήσει τα έργα σε ποσοστό άνω του 50%. Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς επενδύσεων, μόνο το 1% των δήμων τους τήρησαν σε ποσοστό άνω του 50%!
Μ.Ξ.


Τραγική χρονιά το 2023
Υπάρχουν χρονικές περίοδοι στη ζωή όλων μας που χαρακτηρίζονται από γεγονότα σημαντικά που σημαδεύουν και καθορίζουν τη συνέχεια, θετικά ή αρνητικά.
Έτσι, δύο μήνες από τη νέα χρονιά, και ζώντας τα γεγονότα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μοιραία κάνουμε κάποιες σκέψεις σε μεγάλα και σοβαρά γεγονότα, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε διάφορες περιοχές  της χώρας, ακολούθησαν οι φοβερές πλημμύρες στη Θεσσαλία και αλλού. Κι ακόμα έχουμε δύο μήνες και μία αγωνία υπάρχει διότι για τίποτε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος όταν βλέπει το τι συμβαίνει στη Χαμάς.
Δύσκολη χρονιά το 2023 για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Γ.Δ.


Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών
Ο Νοέμβριος φαίνεται πως θα είναι ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας, με τις βροχές και την ψύχρα της εποχής, σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που ήταν σαν καλοκαιράκι.
Την αίσθηση ότι  ο Οκτώβριος ήταν σαν καλοκαιρινός μήνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του meteo.gr, σύμφωνα με τα οποία στην Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν τον Οκτώβριο θερμοκρασίες 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε μέσες μηνιαίες τιμές. Τα στοιχεία του δικτύου των 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνουν ότι η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Εκτός από την Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Θεσσαλία (+2,8 °C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7 °C).
Κ.Λ.


Και το ξενοδοχείο «Έλενα» σε κρίση
Άλλη μία δυσάρεστη πληροφορία προερχόμενη από αξιόπιστη πηγή για ξενοδοχείο της πόλης μας. Πληροφορηθήκαμε πως το ξενοδοχείο «Έλενα» που βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού, ότι ψάχνει ενδιαφερόμενο για να αναλάβει τη λειτουργία του από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι ενδεικτική της κρίσης που διέρχονται τα Ξενοδοχεία Ξάνθης.
Όπως γράφαμε πρόσφατα οι αιτίες πολλές με κυρίαρχη την μειωμένη επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων τουριστών.  Η μείωση όμως του αριθμού των ξενοδοχείων θα δημιουργήσει προβλήματα στους θεσμούς της πόλης μας, κυρίως του Μουσικού Φεστιβάλ, που τα εναπομείναντα ξενοδοχεία δεν έχουν τις απαραίτητες κλίνες για την κάλυψη των συμμετεχόντων.
Γ.Δ.


Οι αλήθειες του Θαν.Μουσόπουλου
Στη συνέντευξή του στο «ΕΜΠΡΟΣ» της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου, ο γνωστός Φιλόλογος-Συγγραφέας-Ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος, μίλησε για τα Άβδηρα. Για τα αγαπημένα του Άβδηρα και τους μεγάλους δημιουργούς με καταγωγή από αυτά.
Παράλληλα, επεσήμανε και κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, την έλλειψη προβολής για την ανάδειξη τόσο των δημιουργών όσο και του αρχαιολογικού χώρου και μουσείου.
Παράλληλα, επεσήμανε το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν τα έχει «αγκαλιάσει» και δεν τα έχει προβάλλει όσο πρέπει. Τόσο τους σοφούς όσο και τον χώρο.
Διαπιστώσεις αληθινές, πραγματικές, δυσάρεστες όμως διότι άλλη μία δυνατότητα αξιοποίησης για τα σημερινά Άβδηρα, την Ξάνθη, μένει ουσιαστικά στη λήθη, στον μαρασμό.
Κι εδώ οφείλω να το ξαναπώ. Μετά το ενδιαφέρον του Δημήτρη Βουρβουκέλη, προέδρου Κοινότητας Αβδήρων, κανένας αυτοδιοικητικός δεν ενδιαφέρθηκε.
Εύα Τσακίρη, Βασίλης Τσολακίδης, Γιώργος Τσιτιρίδης, όλοι δήμαρχοι, δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου ουσιαστικά για την προβολή και ανάδειξη των Αβδήρων φιλοσόφων και χώρου, εκτός μιας ημερίδας επί Τσιτιρίδη.
Γ.Δ.


Δημόκριτος , Πρωταγόρας, Ανακρέων και άλλοι
Η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονοι Αβδηρίτες δικαίως είναι υπερήφανοι για τους μακρινούς προγόνους τους.
Ήταν ξεχωριστοί, διακρίθηκαν σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και το έργο τους είναι αποδεκτό.
Η υπόθεση όμως Άβδηρα, φιλόσοφοι, σταματάει εδώ.
Έτερον ουδέν. Ούτε για τον χώρο, ούτε για τους σοφούς Αβδηρίτες. Τίποτε.
Σα να μην υπάρχουν, σα να θέλουν κάποιοι να ξεχαστούν, να σβήσουν την παρουσία και το έργο τους.
Βέβαια οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν μπορούν ν’ αντικαταστήσουν την αυτοδιοίκηση, την κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού.
Υπάρχουν φορείς όμως, άνθρωποι που θα έπρεπε, είχαν την υποχρέωση και την ευθύνη να δουλέψουν, να δράσουν και να κινήσουν το θέμα. Δεν το έκαναν, αδιαφόρησαν, δεν αντελήφθησαν το ειδικό βάρος του τι σημαίνει Άβδηρα, και αντίστοιχα το κύρος που προσδίδουν στον χώρο οι σοφοί άντρες που γεννήθηκαν εδώ, σ’ αυτήν την άκρη της Θράκης.
Δυστυχώς, Άβδηρα και Σοφοί έμειναν έτσι, ξεχασμένοι, αγνοημένοι. Χωρίς προβολή, χωρίς δημοσιότητα, χωρίς αναφορές και εκδηλώσεις απόδοσης τιμών, σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Δήμαρχοι, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, βουλευτές, κυβερνήσεις, όλοι αδιάφοροι.
Πολλοί αγνοούσαν και το ειδικό βάρος των Αβδήρων και το έργο των σοφών ανδρών της.
Το δυσάρεστο της όλης υπόθεσης είναι ότι η στάση και συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…