Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένει ως έχει το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης

Παραμένει ως έχει το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης

0

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου και κατόπιν συμφωνίας Τσέπελη – Κοντού


Καταργείται το ΚΚΠΑ


Σε θετικό κλίμα και με πνεύμα συνεργασίας μεταξύ απερχόμενης και νέας δημοτικής αρχής, κόντρα σε μικρότητες και θέτοντας ως προτεραιότητα το καλό του δήμου ξεκινά η νέα σελίδα του δήμου Ξάνθης. Και το πρώτο δείγμα ότι η …καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, είναι η συμφωνία μεταξύ του Μανώλη Τσέπελη και του Στράτου Κοντού ως προς την αναγκαιότητα να είναι το Κέντρο Πολιτισμού αυτό το Νομικό Πρόσωπο που δεν θα καταργηθεί, αναγνωρίζοντας αμφότεροι τον ρόλο του σ’ ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Έτσι το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης αποφάσισε ομόφωνα να είναι το Κέντρο Πολιτισμού που δεν θα καταργηθεί και θα συνεχίσει αυτόνομο τον θεσμικό του ρόλο σύμφωνα με την δυνατότητα που προβλέπει ο νέος νόμος. Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα στους δήμους σαν επιλέξουν μόνο ένα ΝΠΔΔ που δεν θα καταργήσουν. Κατόπιν αυτού καταργείται το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και ενσωματώνεται με τον δήμο όπως και οι Σχολικές Επιτροπές. Δεν καταργούνται τα Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως η ΔΕΥΑΞ και το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Τα συγχαρητήρια του Μανώλη Τσέπελη στον νέο δήμαρχο Στράτο Κοντό

Πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετα τις εκλογές και ο Μανώλης Τσέπελης πήρε τον λόγο για να συγχαρεί τον νέο δήμαρχο Στράτο Κοντό: «Η κοινωνία επέλεξε νέο Δημοτικό συμβούλιο και νέο δήμαρχο.  Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας . Συγχαρητήρια την νέα δημοτική αρχή. Κι εμείς θα είμαστε δίπλα για το καλό του τόπου χωρίς μιζέρια και κακή διάθεση!».

Ανακοινώσεις Βογιατζή – Ανταμπούφης για τον πόλεμο στην Γάζα

Σε ανακοινώσεις προέβησαν ο Κώστας Βογιατζής και ο Νίκος Ανταμπούφης. Ειδικότερα ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε στον πόλεμο της Γάζας και δήλωσε Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό τονίζοντας πως γι’ αυτό τον πόλεμο και για τις αγριότητες ευθύνεται η ισραηλινή κατοχή που δολοφονεί ένα λαό. Κατέκρινε την στάση της χώρας μας και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος και να μην διευκολύνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Ανταμπούφης ζήτησε από τον ΔΣ να αφουγκραστεί την συγκυρία και να πάρει θέση σ΄ όσα γίνονται στο Ισραήλ και στην λωρίδα Γάζα μέσω νέου ψηφίσματος που θα καταρτιστεί από μια Διαπαραταξιακή Επιτροπή.

Ο νέος νόμος για τους ΟΤΑ και θέματα καθημερινότητας

Επίσης πρότεινε το Δ.Σ να εκφράσει τη διαφωνία του και την αντίθεσή του στον νέο νόμο για τους ΟΤΑ  και τέλος αναφερόμενος σε θέματα καθημερινότητας κατήγγειλε ότι εδώ και  αρκετούς μήνες υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο κέντρο της πόλης και μπάρες στον πεζόδρομο της Κονίτσης: «που κανείς δεν ξέρει ποιος τις έβαλε,  κάποιοι αυθαίρετα έκαναν αυτή την κατασκευή και δεν έχει γίνει τίποτε από την τεχνική υπηρεσία. Λείπουν πινακίδες και χρησιμοποιούνται αμφίδρομα με κίνδυνο για τους οδηγούς. Μια πινακίδα εμφανίζεται κατά το δοκούν και ανάλογα με την λειτουργία κάποιων καταστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανταμπούφης.

 Ο νέος νόμος 5056/2023 του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ

Το θέμα με την εξαίρεση του Κέντρου Πολιτισμού από τα Νομικά πρόσωπα που καταργούνται έφερε με την μορφή του κατεπείγοντος ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, επισημαίνοντας ότι η προθεσμία για την δήλωση του δήμου λήγει 15/11. Αναφέρθηκε στον νέο νόμο 5056/2023 του ΥΠΕΣ και είπε πως ο δήμαρχος σε συνεννόηση με την νέα δημοτική αρχή συναποφάσισαν να παραμείνει το Κέντρο Πολιτισμού.

Αυτό επιβεβαίωσε ο κ. Τσέπελης: «Επικοινώνησα με τον νέο δήμαρχο και του μετέφερα την άποψή μου που είναι να μην κλείσει το Κέντρο Πολιτισμού γιατί  είναι θεσμικό όργανο με ευελιξία και προσωπικό. Δεν πρέπει να κινδυνέψουν οι θεσμοί μας».

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε ο μόνος που εξέφρασε αντιρρήσεις και ενστάσεις για την συγκεκριμένη επιλογή εις βάρος του ΚΚΠΑ υπονοώντας σκοπιμότητα αλλά και προχειρότητα στην επιχειρηματολογία ήταν ο κ. Ανταμπούφης. Ρώτησε για τα κριτήρια της επιλογής και για το αν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους του ΚΚΠΑ. Απαντώντας ο κ. Φανουράκης  τόνισε πως στο αποφασιστικό θα προστεθούν όλες οι αρμοδιότητες του Κέντρου Πολιτισμού που παραλείφθηκαν στην εισήγηση από κεκτημένη ταχύτητα και όχι από πρόθεση. Είπε ακόμη πως το ΚΚΠΑ είναι πολύ πιο κοντά στον δήμο, έχει έλλειψη προσωπικού και είναι πρόβλημα να μένει μόνο του και αυτοκέφαλο.

Επίσης οι γιορτές μας πλησιάζουν και υπάρχει  ανάγκη γρήγορων ευέλικτων αποφάσεων

Τσέπελης: «Δεν υπήρχε κακοπροαίρετη διάθεση. Είναι το πιο σημαντικό Νομικό πρόσωπο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους θεσμούς της πόλης ούτε σκεφτήκαμε εκ του πονηρού».

Θετικές ήταν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής για το θέμα  

Μελισσόπουλος: «Οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά δεν υπήρχε χρόνος για διαβούλευση. Το λογικό είναι από τα δύο νομικά πρόσωπα να επιλεχθεί το Κέντρο Πολιτισμού. Θα ψηφίσουμε και εμείς την παραμονή του Κέντρου Πολιτισμού

Λύρατζης: Συμφωνούμε με την επιλογή. Να γυρίσουν πίσω όλοι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι ώστε να λειτουργήσει πιο άρτια»

Βογιατζής: «Αντιδραστικός χαρακτήρα του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ. Καταργούνται σχολικές επιτροπές και νομικά πρόσωπα .Αυτό που εισάγεται είναι η οικονομία της κλίμακας. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση ούτε αναγκαίο προσωπικό

Ανταμπούφης: η απόφαση πρέπει να είναι σωστά αιτιολογημένη για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Πρέπει να στηρίξουμε με τα καλύτερα επιχειρήματα.

Δεν μπορεί να ζητάει η δημοτική αρχή εν λευκώ ψήφο. Εύλογα ερωτήματα είναι ότι επιλέχθηκε για λόγους που σχετίζονται είτε με τα οργανογράμματα είτε με τα κενά που υπάρχουν. Το ΚΚΠΑ δεν θα μπορεί να καλύψει τα κενά παρά μόνο αυτά που έχουν δηλωθεί. Βρισκόμαστε σε δύσκολη και άβολη θέση να διαλέξουμε ανάμεσα στον Πολιτισμό και στην Κοινωνική Μέριμνα. Ο νέος νόμος σημαίνει υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση στην λειτουργία της Τ.Α.». Η απόφαση ήταν ομόφωνη.


Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου παραμένει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…