Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οργή κτηνοτρόφων από τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις

Οργή κτηνοτρόφων από τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις

0

Μειωμένες κατά 27%. Προέδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης , Δ. Ψεμματάς: «Μας οδηγούν σε αφανισμό»


Δεν δίνουν τιμές οι εταιρείες γάλακτος  – Στα ύψη οι ζωοτροφές


Στα «χαρακώματα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης  μετά την «επίθεση» που δέχτηκαν, μείωσης κατά 27% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ΟΣΔΕ. Ζητούν μια συνάντηση με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και μια απάντηση για ποιο λόγο γίνεται αυτό στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της χώρας που δεν γίνεται σε καμία χώρα της Ε.Ε. Μάλιστα για το λόγο αυτό οι κτηνοτρoφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ θα συγκεντρωθούν την Δευτέρα 13/11 το μεσημέρι στην περιφέρεια στην Κομοτηνή για να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και να του επιδώσουν σχετικό Ψήφισμα ζητώντας την στήριξή του.

«Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν αποδίδει στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους ευρωπαϊκά λεφτά. Έτσι οδηγούν τον αγροτικό κόσμο σε αφανισμό»
Δ. Ψεμματάς
Πρόεδρος Κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης

Προέδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης , Δ. Ψεμματάς: «Μας οδηγούν σε αφανισμό»

Θέμα επιβίωσης θέτουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ και ζητούν μια απάντηση καθώς φέτος οι επιδοτήσεις για τα ιστορικά δικαιώματα που έκαναν τον Μάιο και καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο ήταν κουτσουρεμένες κατά 15% για τις αροτριαίες καλλιέργειες των αγροτών, 17% για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και 27% για τους κτηνοτρόφους. Αυτή η μείωση ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ (η περιφέρειά μας είναι δηλωμένη με πυκνή βόσκηση) φτάνει κατά 50 – 60% σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες όπως η Θεσσαλία ή η Κρήτη καθώς οι επιδοτήσεις είναι κατά 30% χαμηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος με 100 ζώα στην Θεσσαλία παίρνει 4.000 ευρώ επιδότηση ενώ στην ΑΜΘ 1.200 ευρώ: «Είμαστε ανάστατοι. Ζητάμε μια απάντηση από τον υπουργό και δεν την παίρνουμε. Ακούσαμε ότι  ρίχνει την ευθύνη στους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι έκαναν λάθος στις αιτήσεις. Αφού από την αρχή είναι προκαθορισμένο πόσο θα πάρει ο καθένας. Δεν μας απαντά κανείς. Ενημερώσαμε τους βουλευτές μας να κάνουν κάτι . Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν αποδίδει στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους ευρωπαϊκά λεφτά. Έτσι οδηγούν τον αγροτικό κόσμο σε αφανισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, μεταφέροντες την αγωνία του αγροτικού κόσμου.

Δεν ξέρουν ποσό θα πουλήσουν το γάλα

Όμως τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ αλλά και οι τιμές που πουλάνε το γάλα τους καθώς οι εταιρείες την κρατούν …επτασφράγιστο μυστικό! Δηλαδή δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο θα πουλήσουν το γάλα των ζώων τους για να κάνουν τον προγραμματισμό τους: «Κανένας γαλατάς (εταιρεία γάλακτος) δεν δίνει τιμή. Τις αφήνουν ανοιχτές. Αυτό είναι ένα κόλπο για να ρίξουν τις τιμές. Θέλουν να μειώσουν την τιμή των γαλακτοκομικών στο ράφι. Είναι πολιτική για να πουλήσουν πιο φτηνά το τυρί πιέζουν τις τιμές παραγωγού. Αλλά οι μεσάζοντες είναι αυτοί που παίρνουν όλη την υπεραξία και το κράτος δεν θέλει να το δει. Αν δεν βάλει ένα φρένο σ’ αυτούς που κερδοσκοπούν δεν θα μειωθούν τα γαλακτοκομικά και θα πέσει κι άλλο η κατανάλωση».

Στα ύψη οι ζωοτροφές

Έτσι οι κτηνοτρόφοι καλούνται να επιβιώσουν με μειωμένες επιδοτήσεις ΟΣΔΕ, με ανοιχτές τιμές και με τις τιμές των ζωοτροφών τα ύψη. Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν τις ζωοτροφές με 28 λεπτά ενώ οι αγρότες πούλησαν κριθάρια και καλαμπόκια με 16 λεπτά!

Ξένο γάλα στην …φέτα; – Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τέλος μια ακόμη «πληγή»  για τους κτηνοτρόφους είναι οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος και οι φόβοι για αλλοίωση τους εθνικού προϊόντος ΠΟΠ της φέτας: «Κάνουν πολλές εισαγωγές γάλακτος και λένε ότι το χρησιμοποιούν για την παραγωγή λευκού τυριού. Έχουν πιαστεί όμως κατά καιρούς να το βάζουν στην φέτα που γίνεται μόνο από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Ζητάμε εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα για να μην αλλοιωθεί το εθνικό μας προϊόν, η φέτα».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …