Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Νέος ποινικός κώδικας: Υποχρεωτική έκτιση ποινών και «μπλόκο» στις αναβολές

Νέος ποινικός κώδικας: Υποχρεωτική έκτιση ποινών και «μπλόκο» στις αναβολές

0

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο. Προβλέπει περισσότερα χρόνια στη φυλακή για κακουργήματα


Θεσπίζεται ακαταδίωκτο για όσους καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία


Αυστηροποίηση ποινών και επιτάχυνση διαδικασιών με στόχο να μπει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, αύξηση στα 20 έτη της ποινής για κακουργήματα, έκτιση της ποινής σε κάθε περίπτωση πάνω από 3 έτη, βαριά πρόστιμα για εμπρησμούς από δόλο και δήμευση περιουσίας για εμπρηστές, πρόστιμα σε δικομανείς, γρήγορες δίκες, αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας κ.α.

Το νομοσχέδιο για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έτυχε της έγκρισης του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου και θέτει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Στη φυλακή ακόμα και για μικρές ποινές

– Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη

– Για ποινές από 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας.

– Για ποινές από 2-3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου

– Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη, ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.

Μέχρι 20 χρόνια η ποινή για τα κακουργήματα

Με το σχέδιο νόμου αυξάνεται το ανώτατο όριο – κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, ενώ αυξάνεται και το ανώτατο όριο κάθειρξης για κακουργήματα κατά συρροή στα 25 έτη και για πλημμελήματα στα 10 έτη από τα 8 που ήταν μέχρι τώρα.

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις  αποφυλάκισης

Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.

Αδικήματα για εμπρησμό -συγκοινωνίες

Τα αδικήματα του εμπρησμού (ο οποίος εάν είναι με δόλο θα φθάσει και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης) και της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών  θα εκδικάζονται άμεσα  χωρίς την τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων.

-Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.

-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.

-Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).

Κακούργημα η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη

Σε βαθμό κακουργήματος θα διώκεται η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη, ενώ αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής  για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.

-Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.

-Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.

-Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

-Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

– Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ενδοοικογενειακή βία

-Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.

-Παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα θύματα μέσω ατομικής αξιολόγησης τους και διαχείρισης του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…