Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Βροχή» οι αναβολές γάμων λόγω κορωνοϊού

«Βροχή» οι αναβολές γάμων λόγω κορωνοϊού

0

«Τίναξε στον αέρα» όλους τους προγραμματισμένους γάμους και βαπτίσεις Απριλίου και Μαΐου  – Από Αύγουστο και Σεπτέμβριο και… βλέπουμε τα νέα προσκλητήρια

 

Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων: «Οι εκκλησίες τελούν γάμους, βαπτίσεις και μνημόσυνα με τήρηση των μέτρων ασφαλείας»

Πολιτικοί Γάμοι: Τελούνται κανονικά σε πολύ στενό κύκλο

 

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στην συμπεριφορά μας, στην στάση μας απέναντι στην ζωή και στον θάνατο καθώς και στον τρόπο σκέψης μας σε πολλά ζητήματα, αφού ξαφνικά μας εξανάγκασε να ανακαλύψουμε το πόσο εύθραυστο είναι αυτό που ορίζουμε ως κανονικότητα και πόσο άρρηκτα δεμένες με την υγεία είναι όλες οι εκφάνσεις της ζωής μας. Ωστόσο δεν μπόρεσε να κάμψει τον έρωτα και την διάθεση των ζευγαριών να κοινωνικοποιήσουν την σχέση τους μέσα από ένα θρησκευτικό γάμο.

Ο κορωνοϊός αναβάλλει γάμους και βαπτίσεις– Από Φθινόπωρο έως και …του χρόνου τέτοιο καιρό ( πρώτα ο Θεός χωρίς «καλεσμένο» κορωνοϊό!)

Αυτό όμως που κατάφερε είναι να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό και τα όνειρα της «νύφης της Άνοιξης» και να τα μεταθέσει χρονικά για καλοκαίρι ή και φθινόπωρο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χρονική μετάθεση είναι για του … χρόνου τέτοιο καιρό, με το σκεπτικό ότι θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία και το ζευγάρι θα τελέσει τον γάμο που ονειρεύτηκε χωρίς περιορισμούς σε καλεσμένους και χωρίς αντισηπτικά και μάσκες και χωρίς τον κίνδυνο να έχει απρόσκλητο …«καλεσμένο» τον κορωνοϊό! Το ίδιο συμβαίνει και στο μυστήριο της βάπτισης που επίσης τελείται ενώπιον συγγενών και φίλων. Και αν σε περίπτωση των ζευγαριών το πρόβλημα είναι μήπως η αναβολή φέρει τελικά την ακύρωση στην περίπτωση της βάπτισης το πρόβλημα είναι στο βρέφος που θα είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως δημιουργεί μεγαλύτερα θέματα στους αναδόχους καθόσον συνήθως στις βαπτίσεις έχουμε κλαθμούς και οδυρμούς!

«Η εκκλησία δεν έχει ανακοινώσει καμιά απαγόρευση για γάμους, βαπτίσεις ή μνημόσυνα. Όλα μπορούν να τελούνται κανονικά εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας»

Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων: «Οι εκκλησίες τελούν γάμους βαπτίσεις και μνημόσυνα»

Μιλώντας στο «Ε» ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ανέφερε πως: «Η εκκλησία δεν έχει ανακοινώσει καμιά απαγόρευση για γάμους, βαπτίσεις ή μνημόσυνα. Όλα μπορούν να τελούνται κανονικά εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας που αφορούν τις αποστάσεις και όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο οι ιερείς των ενοριών της Ξάνθης μου έχουν αναφέρει αναβολές σε γάμους και βαπτίσεις εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι γάμοι που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτό τον μήνα και τον Μάιο έχουν αναβληθεί για Ιούλιο, Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο. Το ίδιο και οι βαπτίσεις».

 

«Οι πόρτες των εκκλησιών είναι κλειστές αλλά όχι κλειδωμένες»

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Ξάνθης προβαίνει σε μια σημαντική επισήμανση σ’ ότι αφορά τις εκκλησίες: «Όλο αυτό το διάστημα οι πόρτες των εκκλησιών είναι κλειστές αλλά όχι κλειδωμένες. Οι λειτουργίες τελούνται κανονικά από τους ιερείς, τους ψάλτες και τους επιτρόπους αλλά υπάρχει και παρουσία πιστών σε πολύ περιορισμένο αριθμό έως 20 ατόμων, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας».

 

«Πολύς ο πόνος μου με τις άδειες εκκλησιές το φετινό Πάσχα»

Συνεχίζοντας ο σεβασμιώτατος μοιράστηκε μαζί μας πως βίωσε το φετινό Πάσχα που ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Συγκινημένος μας είπε: «Με πολύ, μεγάλο πόνο βιώσαμε το φετινό Πάσχα. Τέτοιες μέρες που οι εκκλησιές μας ήταν κατάμεστες να τελούμε τις Ακολουθίες των Παθών και της Ανάστασης με άδεια καθίσματα… Εξ’ αρχής η προσωπική μου άποψη ήταν να μην κλείσουν οι εκκλησίες αλλά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας».

«Τελούνται κανονικά οι πολιτικοί γάμοι αλλά με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας. Σε πολύ στενό κύκλο…»

Πολιτικοί Γάμοι: Τελούνται κανονικά σε πολύ στενό κύκλο

Κι αν οι θρησκευτικοί γάμοι αναβάλλονται οι πολιτικοί τελούνται κανονικά.  Αυτό μας αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Μ. Φανουράκης, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος τελέστηκε την Μ. Δευτέρα. Όμως και στους πολιτικούς γάμους ο κορωνοϊός έφερε αλλαγές. Έτσι οι γάμοι γίνονται σε αυστηρά κλειστό κύκλο δηλαδή παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, του ζευγαριού και δύο μαρτύρων!

«Δεν έχουμε ακυρώσεις αλλά αναβολές και μετάθεση ημερομηνίας. Συνήθως μετά τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα γίνονται οι δεξιώσεις»

Σ. Μωραΐτης: «Έχουμε αναβολές σε δεξιώσεις γάμων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο …περιμένουμε οδηγίες»

Το φαινόμενο της αναβολής των γάμων, των βαπτίσεων και εν γένει των δεξιώσεων – εκδηλώσεων επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης με την αρμοδιότητα του επαγγέλματός του κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Δεν έχουμε ακυρώσεις αλλά αναβολές και μετάθεση ημερομηνίας. Συνήθως μετά τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα γίνονται οι δεξιώσεις. Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία και θα τηρήσουμε».

 

Πως θα γίνονται οι γάμοι και οι δεξιώσεις

Με δύο βασικούς κανόνες και συγκεκριμένες οδηγίες θα πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες μόλις αρθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νικόλαο Σύψα:  «Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, αλλά πρέπει να γίνουν με κανόνες. Δηλαδή θα πρέπει ν’ απέχουν οι καλεσμένοι μεταξύ τους, να υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι και εγώ θα έλεγα να είναι και λιγότεροι από 250. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο σοφοί αυτές τις εποχές», δήλωσε ο κύριος Σύψας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλει κανείς να κάνει ένα γάμο και μετά να έχει κρούσματα»

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…