Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μύλος» ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε.

«Μύλος» ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε.

0

Σήμερα και αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ξενοδοχείο President στην Αθήνα


Στ. Γιαννακίδης: «Θέλουμε να συζητήσουμε πολιτικά και ήρεμα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»


Σε τεντωμένο σχοινί πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον τελευταίο καιρό αφού τα εσωκομματικά του θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και να προμηνύουν σύγκρουση μέχρις εσχάτων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο στο Ξενοδοχείο President στην Αθήνα και μια αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση που φθάνει προς το τέλος της.

Γ. Δραγασάκης: «Αν σήμερα επικρατήσει η διαίρεση, οι μόνοι αντικειμενικά ευνοημένοι θα είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης»

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με κείμενο του ο κ. Δραγασάκης προσπάθησε να λειτουργήσει ως κατευναστικός παράγοντας λέγοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ζούμε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Μια κρίση. Αν δεν είμαστε ειλικρινείς, αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε, ότι δεν είναι μια “συνηθισμένη κατάσταση”, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν «είναι δυνατόν να μην κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαμορφώσουμε συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης;» και ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται η διαδικασία εκλογής του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ζητά «να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν. Να μην γίνουν ενέργειες με ανεπίστρεπτα αποτελέσματα με συνέπειες για όλους. Να βάλουμε στοπ και στο “αν δεν σας αρέσει φύγετε” και το “δεν αντέχω, φεύγω”». Καταλήγοντας αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο 36% στη βάση της αρχής της σύνθεσης των επιμέρους απόψεων και όχι της διαίρεσης. Αν σήμερα επικρατήσει η διαίρεση, οι μόνοι αντικειμενικά ευνοημένοι θα είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Και είναι άγνωστες οι συνέπειες για όλους μας».

Με on camera ανάρτηση – δήλωσή του χαρακτηρίζει «άρρωστο» τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης

Στη σκιά του κειμένου αποχώρησης από τα 1.300 μέλη της Κ.Ε. της «Ομπρέλας», ο Στέφανος Κασσελάκης με on camera ανάρτηση – δήλωσή του χαρακτηρίζει «άρρωστο» τον ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλλει αλλαγές που αναμένεται να σπείρουν εσωκομματικές θύελλες.

Με αφορμή μάλιστα την παραπομπή από τον ίδιο τεσσάρων κορυφαίων στελεχών με το αίτημα της αποπομπής και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, το Σαββατοκύριακο, γνωστοποιεί ότι θα ζητήσει από τα μέλη της Κ.Ε. να αποφασίσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δε θα κάνω πίσω. Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

«Το κλίμα χειροτέρεψε, ειδικά μετά το βίντεο του Προέδρου χθες περί δημοψηφίσματος και διαγραφών»
Στάθης Γιαννακίδης
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σταθάκης, Σκουρλέτης και Βούτσης αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πάντως, ο Πάνος Σκουρλέτης πρόλαβε τον κ. Κασσελάκη, καθώς, όπως είχε διαρρεύσει από νωρίς την Παρασκευή, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα. Στη σχετική επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος και καταστροφικός», καθώς και πως «μετά το 2019 έγιναν επιλογές που τελικώς οδήγησαν στην ήττα του 2023». Ο Νίκος Βούτσης, λίγο αργότερα, ακολούθησε τον κ. Σκουρλέτη στην έξοδο από το κόμμα γνωστοποιώντας την αποχώρηση του και την απουσία του από την Κ.Ε. Ο ίδιος στην επιστολή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μέρα με τη μέρα τείνει να ηγεμονεύσει η κουλτούρα, αν είναι δυνατόν στο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, για αναζήτηση ευθυνών σε διαχρονικούς δήθεν “υπονομευτές” που στοχοποιούνται ανοικτά με τα ονοματεπώνυμα δεκάδων βασικών στελεχών του κόμματος. Εξάλλου συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του “αδιαμεσολάβητου Μεσσία”, για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”». Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου με άρθρο του ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στ. Γιαννακίδης: «Σήμερα δεν υπάρχει στην ατζέντα το ζήτημα διαγραφής των “4” τουλάχιστον θεσμικά»

Ο Στάθης Γιαννακίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της κίνησης «6+6» δήλωσε στο «Ε» ότι «η κατάσταση είναι πολωμένη πριν την συνεδρίαση. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε πολιτικά και ήρεμα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Σχολιάζοντας την στάση Κασσελάκη, επισημαίνει ότι «το κλίμα χειροτέρεψε ειδικά μετά το βίντεο του Προέδρου χθες περί δημοψηφίσματος και διαγραφών, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται σε κανένα καταστατικό και είναι εκτός διαδικασίας. Στην σημερινή συνεδρίαση θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά».

«Επίσημα, η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει στείλει κάποιο αίτημα για γνωμοδότηση στην Κεντρική Επιτροπή άρα με αυτήν την έννοια δεν υπάρχει στην ατζέντα το ζήτημα διαγραφής των “4”. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που δεν θα το θέσει ως ζήτημα», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης.

Η συμμετοχή της «Ομπρέλας» στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου παραμένει αίνιγμα. Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, η “Ομπρέλα” θα συμμετέχει ώστε να θέσει τα ζητήματα της από πολιτική σκοπιά και θα αποχωρήσει λογικά», ενώ πρόσθεσε ότι «το κείμενο της “Ομπρέλας” λειτουργεί ως προάγγελος πολλών αποχωρήσεων».

Ερώτημα η στάση της Έφης Αχτσιόγλου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», υπάρχει σενάριο στο τραπέζι να δούμε κείμενο από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και των συνεργατών της που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν θα μιλά για αποχωρήσεις, αλλά θα είναι επικριτικό, θα κάνει λόγο για διαλυτικές τάσεις μέσα στο κόμμα, και θα τάσσεται κατά των τεσσάρων διαγραφών.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…