Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καλύπτονται οι ευθύνες του Κράτους από τις δωρεές ηλικιωμένων στα Νοσοκομεία;

Καλύπτονται οι ευθύνες του Κράτους από τις δωρεές ηλικιωμένων στα Νοσοκομεία;

0

Ελ. Ροφαέλα, διευθύντρια Γ.Ν.Ξ.: «Οι δωρεές είναι καλοδεχούμενες – Υποστηρίζουμε την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα»


Χ. Στάμος, Γενικός Γραμματέας Ε.Ι.ΝΟ.ΚΥ.Θ: «Οι δωρεές πολιτών εκθέτουν την ανεπάρκεια του Κράτους»


Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο χειρονομίες συμπολιτών μας οι οποίες δικαιολογημένα δεν πέρασαν απαρατήρητες για πολλούς λόγους. Η πρώτη περίπτωση ήταν της κας Αθηνάς η οποία με το υστέρημά της μετά από πολλές δεκαετίες εργασίας, αποφάσισε να δωρίσει ασθενοφόρο αξίας περίπου 65.000 ευρώ στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου, ενώ, όπως γνωστοποίησε και στην ΕΡΤ, για να συμπληρώσει το ποσό, χρειάστηκε να πουλήσει και ένα μικρό λιοστάσι. Η κα Αθηνά δήλωσε ότι «το αποφάσισα γιατί είχα τον άνδρα μου 12 χρόνια και ήθελα να τον πηγαίνω στα Γιάννενα ή στο Ρίο και δεν βρισκόταν νοσοκομειακό αυτοκίνητο. Άλλο ήταν χαλασμένο όταν είχα τα ραντεβού, εγώ είχα το νεφρό μου και δεν υπήρχε αυτοκίνητο. Τέσσερα ραντεβού είχαν αναβληθεί. Στο τελευταίο ήρθε ασθενοφόρο να με πάρει και χάλασε πάνω στη γέφυρα» και συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «άλλη φορά ήμασταν με τον άντρα μου και είχε χαλάσει και σταμάτησαν για να το φτιάξουν. Θέλω να φύγω όπως περπατάω. Να μην χρειαστώ αυτά τα 12 χρόνια που πέρασα με τον άντρα μου».

Η δεύτερη περίπτωση έλαβε χώρα στην περιφέρεια της ΑΜΘ καθώς ένα ηλικιωμένο ζευγάρι έκανε δωρεά 100.000 ευρώ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτά όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι, προέρχονται από τις οικονομίες μιας ζωής που έκαναν, δουλεύοντας ως μετανάστες στη Γερμανία. Η διοίκηση του Νοσοκομείου, από την πλευρά της, με επιστολή της χαρακτήρισε το ζευγάρι αυτό ως ευεργέτες αφού απόδειξαν με τον τρόπο τους την αγάπη για τον τόπο και την τεράστια αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο».

Ελ. Ροφαέλα: «Τέτοιες κινήσεις είναι συγκινητικές»

Η Έλενα Ροφαέλα, διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης δήλωσε στο «Ε», όταν ρωτήθηκε πως βλέπουν οι άνθρωποι στα νοσοκομεία τέτοιες κινήσεις, ότι «τέτοιες κινήσεις είναι συγκινητικές. Εμείς στο νοσοκομείο μας είχαμε τη χαρά να δεχτούμε πολύ μεγάλες προσφορές, ειδικά κατά την περίοδο του κορονοϊού, οι οποίες έφτασαν περίπου στις 850.000 ευρώ. Οι δωρεές στο Γ.Ν.Ξ. προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τοπικές βιομηχανίες» ενώ συμπλήρωσε ότι «πιο συγκεκριμένα όταν οι δωρεές προέρχονται από ιδιώτες δημιουργούν πραγματικά συγκίνηση».

Η κ. Ροφαέλα τόνισε ότι οι συγκεκριμένες δωρεές κατά κύριο λόγο λειτουργούν ως ηθική τόνωση κυρίως. «Νομίζω ότι οι δωρεές από πολίτες έχουν θετικό πρόσημο ως προς το ηθικό κομμάτι γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η κάλυψη κονδυλίων από το αρμόδιο Υπουργείο και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τα υλικά ή τον εξοπλισμό μας. Το σημαντικό είναι η ανταπόδοση που υπάρχει μέσα από μία τέτοια προσφορά και όχι τόσο το οικονομικό», υπογράμμισε η ίδια.

«Η δωρεά δεν αντικαθιστά τον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων», σημειώνει η κ. Ροφαέλα και προσθέτει ότι «είναι κινήσεις που διευκολύνουν τις διαδικασίες των Νοσοκομείων περισσότερο καθώς τα ποσά που διακινούνται στα Νοσοκομεία είναι τεράστια από το Υπουργείο Υγείας. Κανένα Νοσοκομείο δεν περιμένει την ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο καλοδεχούμενη και αν είναι, για να έχει υλικά ή τον βασικό εξοπλισμό που πρέπει να έχουν για να λειτουργήσουν».


«Η δωρεά δεν αντικαθιστά τον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων»
Έλενα Ροφαέλα
Διευθύντρια Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Χ. Στάμος: «Οι δωρεές καλύπτουν βασικές ανάγκες των Νοσοκομείων που θα έπρεπε το ίδιο το Κράτος να φροντίσει»

Ο Χάρης Στάμος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης μίλησε στο «Ε» όσον αφορά στις δωρεές των ηλικιωμένων ανθρώπων στο Διδυμότειχο αλλά και την κατάσταση η οποία επικρατεί στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

«Αυτές οι δωρεές, ενώ είναι γενναιόδωρες ως χειρονομία, εκθέτουν την ανεπάρκεια του Κράτους. Όταν φτάνουμε στο σημείο, το υστέρημα της ζωής ανθρώπων που δεν είχαν πλούτο να δωρίζεται για βασικές και κύριες ανάγκες των Νοσοκομείων, όπως είναι το ασθενοφόρο, που δεν έχει φροντίσει το Κράτος να καλύψει και οι οποίες κοστίζουν ζωές, τότε το Κράτος πρέπει να απολογηθεί και όχι να συγχαίρει και να θριαμβολογεί μέσω των ΜΜΕ για το πόσο άξιοι μίμησης είναι οι πολίτες που προχωρούν σε δωρεές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι πολίτες πράγματι είναι πολύ καλοί αλλά έχουν την ατυχία να έχουν ένα Κράτος πολύ χάλια. Όταν ένα Κράτος περιμένει δωρεές ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Διδυμότειχου ότι με την δωρεά των 100.000 ευρώ αγοράστηκαν 20 κλιματιστικά, 17 ηλεκτρονικοί υπολογιστές όπως επίσης ότι ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του στεγάστρου της κεντρικής εισόδου του νοσοκομείου και ανακαινίστηκε η εξωτερική όψη του κτιρίου των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, τότε είναι ολοφάνερο ότι η Πολιτεία κάνει κάτι πάρα πολύ λάθος».

Σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο του Διδυμότειχου ο κ. Στάμος ανέφερε ότι «όπως και άλλα Νοσοκομεία στην ΑΜΘ, το κύριο πρόβλημα του Νοσοκομείου στο Διδυμότειχο είναι η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής γιατί στις 50 κλίνες υπάρχουν δύο ειδικοί γιατροί».

Κλείνοντας τόνισε ότι «η υποστελέχωση όλων των νοσοκομείων έχει κινητοποιήσει όλους τους γιατρούς αλλά και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών ιατρών της Περιφέρειας ΑΜΘ που πρώτη φορά συναντηθήκαμε πριν 15 μέρες σε κοινή σύσκεψη αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγους των πέντε νομών που κατανοούν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος».

«Το Κράτος δεν έχει φροντίσει να καλύψει βασικές ανάγκες των Νοσοκομείων οι οποίες κοστίζουν ζωές»
Χάρης Στάμος
Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης

 


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…