Αρχική ΓΝΩΜΕΣ «Η υγεία δεν είναι ευχή. Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή»

«Η υγεία δεν είναι ευχή. Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή»

0

Άρθρο Μπουρχάν Μπαράν για την Υγεία


Εμείς, οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες θεωρούμαστε από τους τυχερούς, γιατί ανήκουμε σε εκείνο το τμήμα του πλανήτη, το οποίο θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη ενός δομημένου και στέρεου συστήματος δημόσιας υγείας, με όλες βέβαια τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις κάποιων που μπορεί να υπονομεύσουν τη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και τις σύγχρονες προκλήσεις για την παροχή ποιοτικών και προσβάσιμων από όλους υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί για ακόμη μια φορά να αδιαφορεί για τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για ενίσχυση. Αδιαφορεί για τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων αλλά κυρίως της περιφέρειας όπως το Νοσοκομείο Ξάνθης, που τα κενά αυτά σε κρίσιμες ειδικότητες, θέτουν κλινικές εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου Ξάνθης είναι χρόνια και δυσεπίλυτα και διογκώθηκαν ακόμη περισσότερο την τελευταία περίοδο. Το σύστημα υγείας στο Νομό καταρρέει. Δεν γίνονται χειρουργεία και αναβάλλονται τα ήδη από το παρελθόν προγραμματισμένα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, κλείνουν κλινικές και το νοσοκομείο  τείνει να υποβαθμιστεί σε κέντρο υγείας. Μεταβάλλεται προς το χειρότερο η κεφαλαιώδης προσπάθεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Ανακυκλώνεται ουσιαστικά η μιζέρια του ΕΣΥ, χωρίς να λύνεται κανένα βασικό πρόβλημα.

Οι αρχές οι δικές μας είναι ξεκάθαρες εδώ και χρόνια και οι προτάσεις μας συγκεκριμένες όπως τις παρουσίασε ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφερόμαστε σε ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Σε ένα ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Σε σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία με αξιοκρατική επιλογή διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών. Στη Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπως κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης. Στην κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας με την εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα. Στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Στην αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.

Βασική και πρωταρχική μας όμως αρχή είναι η ισότητα και αναφερόμαστε στην καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη της πολιτείας.

Το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το έχτισε, το στήριξε. Σχεδιάστηκε με τον άνθρωπο στο επίκεντρο για την δωρεάν περίθαλψη όλων των ευάλωτων πολιτών. Ήταν σύμβολο αλλαγής, σύμβολο συνέπειας και αποτελεσματικότητας και σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο και φτηνό προνοιακό σύστημα. Στόχος δικός μας είναι να σταματήσει ο κατήφορος, η διάλυση, η υποβάθμιση των Δημόσιων Νοσοκομείων, της Δημόσιας Υγείας.

Απαιτείται τόλμη, σχέδιο και προοπτική, ώστε ο τομέας της υγείας στην χώρα μας να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί, με ένα ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ως επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Καθήκον ενός ευνομούμενο κράτους δίκαιου είναι να καταπραΰνει και όχι να επιβαρύνει, κάτι όμως στο οποίο η παρούσα κυβέρνηση παραμένει σταθερά απούσα με τις πρόχειρες και χωρίς ενσυναίσθηση λύσεις που προάγει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • 10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

    Τις δεκαετίες 1980 – 1990 ως πρώτες αιτίες νόσησης παγκοσμίως αποτελούσαν τα καρδιαγγειακά…
  • 3η Σεπτέμβρη, 46 χρόνια μετά

    Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα της…
Περισσότερα άρθρα από Μπαράν Μπουρχάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…