Αρχική ΓΝΩΜΕΣ 3η Σεπτέμβρη, 46 χρόνια μετά

3η Σεπτέμβρη, 46 χρόνια μετά

0

Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης έως και σήμερα. Ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, Ανδρέας Παπανδρέου, με την επιστροφή του έφερε μαζί του και την επιστροφή της δημοκρατίας με την  διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου, τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατικής παράταξης, αποτελούμενο από ένα απλό, κατανοητό κείμενο με πρωτοπόρες ιδέες και βαθιά ουσιαστικές αξίες που τόσο είχε η ανάγκη η Ελλάδα.

Ανατρέχοντας στην πορεία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 46 χρόνια διαπιστώνουμε ότι ήταν καθοριστική η συμβολή του στην εξέλιξη της χώρας μας, καθώς όλες οι μεγάλες αλλαγές είχαν ως στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών, οι οποίες κατοχυρώθηκαν θεσμικά από το ΠΑΣΟΚ .

Ας μη λησμονούμε πως οι κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι αλλαγές που επέφερε στην χώρα μας δεν έγιναν σε μια μόνο ημέρα. Χρειάστηκε κόπος και συνεχής προσπάθεια για να ανθίσει ο σπόρος της αλλαγής και να αποφέρει καρπούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταξη της  Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ κάνοντάς την μια χώρα ισχυρή.

Ακόμα και όταν χρειάστηκε να αποφευχθεί η χρεωκοπία του τόπου, το ΠΑΣΟΚ σηκώνοντας το βάρος των δύσκολων αποφάσεων- κάνοντας την αυτοκριτική του την προηγούμενη δεκαετία- συνέχισε να αγωνίζεται πάντα, έχοντας ως οδηγό τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη.

Σήμερα εν μέσω της πανδημίας που μας πλήττει σε όλους τους τομείς οι ιδέες και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος δικαίου έρχονται στο προσκήνιο. Η προσφορά του επιβεβαιώνεται από τους θεσμούς που άντεξαν στο χρόνο παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες υπονόμευσής τους, όπως το Ε.Σ.Υ., η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Διαύγεια, το «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Α.Σ.Ε.Π, που έχουν την ταυτότητα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν το 1996 και η εισαγωγή μαθητών της μειονότητας στα Ελληνικά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω της ποσόστωσης και αισθανόμαστε περήφανοι για αυτές τις πρωτοβουλίες που κατακερματίζουν του κοινωνικούς αποκλεισμούς και εξασφαλίζουν ένα μέλλον ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά.

Διαπιστώνουμε τέλος την διαχρονικότητα των ιδεών και αξιών που εξέπεμψε η διακήρυξη της 3η Σεπτέμβρη ενώ σήμερα το Κίνημα Αλλαγής,  παρουσιάζει στους Έλληνες πολίτες  εξειδικευμένες και τεκμηριωμένες  προτάσεις και τους καλεί να τολμήσουν τη νέα Αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Το ΠΑΣΟΚ αφουγκραζόμενο την σπουδαιότητα του Ε.Σ.Υ. στην δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε, του αφιερώνει τη φετινή επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, τιμώντας όσους το στήριξαν και το στηρίζουν καθημερινά, εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, για να εξασφαλίσουν την περίθαλψη όλων μας χωρίς εξαιρέσεις αλλά και για να τονίσει την αναγκαιότητα  της αναγέννησής του, μέσω των προτάσεων που προβάλλει το Κίνημα Αλλαγής.

Μπουρχάν Μπαράν

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπαράν Μπουρχάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…