Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Δημοπρατείται η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες – Ν. Καρβάλη -Νέο Λιμάνι Φίλιππος Β΄

Δημοπρατείται η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες – Ν. Καρβάλη -Νέο Λιμάνι Φίλιππος Β΄

0

Έρχονται υπογραφές για την παραχώρηση του Λιμένα “Φίλιππος Β”

Με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου δεσμεύτηκε το ποσό των 280 εκ. ευρώ για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Τοξότες – Ν. Καρβάλη – Νέο Λιμάνι Φίλιππος Β’.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Α’ εξαμήνου του 2024, θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής θα «απογειώσει» κυριολεκτικά το νέο λιμάνι Φίλιππος Β’ καθώς θα αυξηθούν εντυπωσιακά οι δυνατότητες του και κατ’ επέκταση αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιοχής της Καβάλας.

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφεί στο προσεχές χρονικό διάστημα μεταξύ δημοσίου και κοινοπραξίας Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η σύμβαση για την υπο-παραχώρηση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας «Φίλιππος Β’».

Προ ημερών μόλις πήρε ΦΕΚ (ανέβηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει της οποίας αποφασίστηκε και εγκρίθηκε η συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο, της σύμβασης για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του Λιμένα «Φίλιππος Β΄» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε. Πρόκειται για τον γνωστό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του τμήματος αυτού του λιμένα Καβάλας, στο οποίον είχε δώσει προσφορά, και επικρατήσει, η κοινοπραξία Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση, για χρονικό διάστημα 40 ετών, ανέρχονταν περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης, ο υπο-παραχωρησιούχος καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης.

Η κρίσιμη πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Θυμίζουμε ότι έτσι κι αλλιώς εδώ και μερικούς μήνες τ ο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.), έπειτα από προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ, ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του που εξέδωσε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία για την υπογραφή της σύμβασης υπο-παραχώρησης του λιμένα «Φίλιππος Β’» μεταξύ του Ταμείου και του σχήματος «International Port Investments Kavala» (Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του master plan, το οποίο υποχρεούται να εκπονήσει ο επενδυτής βάσει της σύμβασης. Μετά την έγκριση της πράξης από το υπουργικό συμβούλιο η υπογραφή της σύμβασης υπο – παραχώρησης μπορεί να προχωρήσει άμεσα. Ο λιμένας Φίλιππος Β’ μπαίνει πλέον σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά μέσα από τον διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ως γνωστόν , το λιμάνι είναι εκτός της πόλης της Καβάλας, ενώ υπάρχει και το κεντρικό, αυτό που είναι στην πόλη. Στο Ταμείο έχουν «διπλή στόχευση», δηλαδή όσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί και το κεντρικό λιμάνι, μαζί με τον φορέα ΟΛΚ (Οργανισμός Λιμένος Καβάλας), ώστε να αποκτήσουν οι υποδομές της πόλης περαιτέρω ώθηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…