Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αιχμές από Άγκυρα κατά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ

Αιχμές από Άγκυρα κατά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ

0

Προχθές, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε πάλι λόγο για «τη γεωγραφία της καρδιάς μας» αναφερόμενος και στη Θεσσαλονίκη


Την ενόχληση της Αγκυρας για τις πολιτικές της Ε.Ε. αλλά και των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία εξέφρασε ο Χακάν Φιντάν στην ομιλία του στην επιτροπή Προϋπολογισμού του τουρκικού Κοινοβουλίου, ζητώντας παράλληλα την έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία δίχως όρους και προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην ομιλία του στην επιτροπή Προϋπολογισμού του τουρκικού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε. Ομως κατηγόρησε τις Βρυξέλλες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απέχει πολύ από το να επιδεικνύει κατά καιρούς στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα με παράδειγμα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. είναι πολύ στρατηγικές για να περιοριστούν στη στενόμυαλη επιδίωξη των συμφερόντων ορισμένων κρατών-μελών».

«Λανθασμένες στάσεις»

Ο κ. Φιντάν ανέφερε πως στις συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ η τουρκική πλευρά τονίζει έντονα ότι «η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία της FETO (γκιουλενιστές) στην Αμερική και οι μονομερείς κυρώσεις της είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσουν τις λανθασμένες στάσεις τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αυξήσει την προσδοκία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ και ζήτησε αυτή «να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς όρους ή περιορισμούς. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, όπου έχουμε κοινά συμφέροντα».

Hurriyet για Εurofighter

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε άρθρο του Αμντουλκαντίρ Σελβί υποστηρίζει ότι στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο το δείπνο πραγματοποιήθηκε σε καλή ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σελβί υποστηρίζει πως στις συνομιλίες τέθηκε και το ζήτημα της έγκρισης πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία ως αντάλλαγμα της πιθανότητας πώλησης τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Γερμανία. Τέλος, χθες έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι «στη γεωγραφία της καρδιάς μας». «Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας και η θέση της Γάζας στις καρδιές μας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και την Μπαλχ [σ.σ. στο Αφγανιστάν, αρχ. Βάκτρα], τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη, έτσι βλέπουμε και την Ιερουσαλήμ το ίδιο όπως τις δικές μας πόλεις».

ΠΗΓΗ: Μανώλης Κωστίδης/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…