Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αύξηση 20% στα τέλη κοινοχρήστων του δήμου Ξάνθης

Αύξηση 20% στα τέλη κοινοχρήστων του δήμου Ξάνθης

0

Στα 24,80 ευρώ το τ.μ.  – Παραμένουν μειωμένα κατά 50% από το 2020 – Ενημερώθηκε η νέα δημοτική αρχή για τις αναπροσαρμογές στα τέλη


Στα 0,84 από 0,70 ευρώ το ημερήσιο τέλος για τους πωλητές στο Παζάρι – Δεν αυξάνεται το τέλος για τους πολιτικούς γάμους και τέλη στα δημοτικά κοιμητήρια


 Μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις της πραγματοποίησε χθες Παρασκευή 10/11 η Οικονομική επιτροπή του δήμου Ξάνθης. Το κορυφαίο όργανο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διοίκηση του δήμου κατά την τετραετία 2014 – 2023 και πρόκειται να καταργηθεί με τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση και να αντικατασταθεί από μία Δημοτική αρχή, αποφάσισε για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2024. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης προηγήθηκε συζήτηση και έγκριση των εισηγήσεων από την νέα δημοτική αρχή καθώς θα είναι αυτή που θα κληθεί να εφαρμόσει τα νέα δημοτικά τέλη.

Αναπροσαρμογή προς τα πάνω μόνο για τα τέλη κοινοχρήστων – 20% αύξηση από πέρσι

Αύξηση κατά 20% στα τέλη κοινοχρήστων ενέκρινε η οικονομική επιτροπή. Έτσι τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους (τραπεζοκαθίσματα) για το 2024 αυξάνονται από 20,50 ευρώ το τ.μ. που ήταν το 2023 σε 24,80 ευρώ το τ.μ. Πρόκειται για μια αύξηση 20%. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι τα τέλη το 2020 ήταν 45 ευρώ το τ.μ. και το 2021 μειώθηκαν κατά 70%, στα 13,77 ευρώ το τ.μ. λόγω της πανδημίας. Έτσι ουσιαστικά πρόκειται για μια αναπροσαρμογή πως τα πάνω που ωστόσο είναι κατά 50% χαμηλότερη από το 2020 και πλέον έχει εκλείψει και ο λόγος που εφαρμόστηκε, ήτοι η πανδημία και τα lockdown.

Μαζί με τα τέλη κοινοχρήστων αναπροσαρμόζονται και το ειδικού προστίμου για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, (σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 13 του 24-9/20-10-1958 ΒΔ,  για το έτος 2024 ).

Στα 0,84 από 0,70 ευρώ το ημερήσιο τέλος για τους πωλητές στο Παζάρι

Αύξηση 14 λεπτά το τ.μ. παίρνει το ημερήσιο τέλος για τους  πωλητές στις Λαϊκές Αγορές.  Είναι μια αύξηση που συνδέεται επίσης με την αύξηση των τελών στους κοινόχρηστους χώρους.

Ποια τέλη παραμένουν ως  έχουν

Δεν αναπροσαρμόζονται και παραμένουν ως έχουν τα εξής τέλη: Οι συντελεστές για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καθορίζεται από τον νόμο.

Επίσης ως έχουν παραμένουν το  τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου, το τέλος υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (διάθεση έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, λαϊκής τέχνης), το τέλος δικαιωμάτων χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, η τιμή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών Δασικού Χωριού ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ), το τέλος διαφήμισης, τα τέλη διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 11 του Ν. 4463/2017.

Δεν αυξάνεται το τέλος για τους πολιτικούς γάμους και τέλη στα δημοτικά κοιμητήρια

Επίσης δεν αυξάνοντα τα τέλη Εισήγηση των δημοτικών  κοιμητηρίων, τα τέλη στάθμευσης και των διοικητικών προστίμων, το ειδικό  (δυνητικό) τέλος για την τέλεση των πολιτικών γάμων, το τέλος για το δικαίωμα χρήσης αρδευτικών δικτύων στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης και στις κοινότητες Κιμμερίων – Ευμοίρου, το τέλος ύδρευσης ζώων στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης και στις δημοτικές κοινότητες Κιμμερίων – Ευμοίρου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Οικονομική ενέκρινε δημοπρασίες για αγροτεμάχια στα Κιμμέρια και την παραλαβή της γεωτεχνικής μελέτης για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ανοικτού προκατασκευασμένου κολυμβητηρίου στο Δήμο Ξάνθης». Να υπενθυμίσουμε ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε η διακοπή της προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κομοτηνής Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε και ως εκ τούτου παραδόθηκε ένα μέρος της μελέτης που είχε ολοκληρωθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…