Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Θερμοκήπια Θράκης» και στην Κεσσάνη

«Θερμοκήπια Θράκης» και στην Κεσσάνη

0

Παραδόθηκε από την Αποκεντρωμένη το βόρειο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου για το νέο Θερμοκήπιο


Ελεύθερο τo γεωθερμικό πεδίο στην Κεσσάνη που κατείχε ο Όμιλος Ευθυμιάδη  – Προχωρά η επέκταση του Θερμοκηπίου στο Εράσμιο


Τρία νέα φιλόδοξα επενδυτικά project στον τομέα της αξιοποίησης γεωθερμίας «τρέχουν» στον νομό μας, και αφορούν το γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης και το γεωθερμικό του Ερασμίου. Τα δύο από τα Θερμοκήπια Θράκης  και το τρίτο που βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

Παραδόθηκε στα Θερμοκήπια Θράκης το βόρειο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου στην Κεσσάνη

Τα «κλειδιά» του βορεινού τμήματος του γεωθερμικού πεδίου της Κεσσάνης παραδόθηκαν την Τετάρτη από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στην εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης. Έτσι ξεκινά η διαδικασία της μίσθωσης του πεδίου μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.  Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός και η πρόσκληση ενδιαφέροντος διεξήχθησαν στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η νέα επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη ύψους 12,5 εκ. ευρώ αφορά Θερμοκήπιο για παραγωγή ντομάτας και άλλων κηπευτικών όπως και στο Εράσμιο. Το μίσθωμα υπολογίζεται  με βάση το ενεργειακό φορτίο που καταναλώνεται καθώς αυτό που μισθώνεται είναι η ενέργεια και αποτελεί δημόσιο έσοδο. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα καθώς θα απασχοληθούν άτομα.

Προχωρά η επέκταση του Θερμοκηπίου στο Εράσμιο

Την ίδια στιγμή η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης συνεχίζοντας την δυναμική της πορεία υλοποιεί την επέκταση των εγκαταστάσεων θερμοκηπίου υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας με την κατασκευή νέων θερμοκηπίων. Το νέο θερμοκήπιο βρίσκεται και πάλι στον Δήμο Τοπείρου. Η επένδυση είναι  συνολικού ύψους 14,66 εκατ. ευρώ, και έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο  με την επιχορήγηση να αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ολοκληρώθηκε επίσης ο διαγωνισμός για μια γεώτρηση στην Ζηλωτή την οποία και πρόκειται να μισθώσουν τα Θερμοκήπια Θράκης μετά από αίτημά τους.

Ελεύθερο τα γεωθερμικό πεδίο στην Κεσσάνη που κατείχε ο Όμιλος Ευθυμιάδη

Διευκρινίζεται ότι η Αποκεντρωμένη προκηρύσσει διαγωνισμούς για μίσθωσης γεωθερμικών πεδίων αφού προηγουμένως υπάρξει εκδήλωση Ενδιαφέροντος από εταιρείες ώστε να μην βγουν άγονοι. Σ’ ότι αφορά το άλλο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου στην Κεσσάνη που το είχε μισθώσει ο Όμιλος Ευθυμιάδη έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα και η επένδυση δεν έγινε και ως εκ τούτου κηρύχθηκε έκπτωτος και τώρα το πεδίο αποδεσμεύτηκε.

Τον Δεκέμβριο μετατέθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός του ΥΠΕΝ για ηλεκτροπαραγωγή στον γεωθερμικό του Τοπείρου

Στο μεταξύ το ΥΠΕΝ επρόκειτο να προκηρύξει τον Οκτώβριο μεγάλο διαγωνισμό για έρευνα γεωθερμίας σε μεγάλο βάθος πάνω από 1000 μέτρα στο γεωθερμικό του Τοπείρου ώστε να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή. Υπάρχει μάλιστα ενδιαφέρον να αναλάβουν την έρευνα όμιλοι κολοσσοί στον χώρο της ενέργειας ελληνικοί και ξένοι. Ο διαγωνισμός μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο.

Στο ΕΣΕΚ του ΥΠΕΝ η γεωθερμική ενέργεια – Χρηματοδότηση έργων και δράσεων

Να σημειώσουμε ότι η γεωθερμική ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του ΥΠΕΝ με εκτιμώμενο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή της τάξης του 0,1 GW έως το 2030 αλλά μέχρι τώρα, η αξιοποίησή της αφορούσε κυρίως στις άμεσες χρήσεις (θερμοκήπια, ξήρανση καλλιεργειών κλπ). Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, είχε κινηθεί με νωχελικά βήματα στον συγκεκριμένο τομέα, οι πρώτες ενδείξεις από τα πιλοτικά έργα στην Ελλάδα μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ και οι προσδοκίες από εμβληματικά έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου θέτουν την γεωθερμία σε ένα άλλο επίπεδο. Στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή 2021-2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, θαλάσσια, γεωθερμική), στην ενεργειακή απόδοση, στα έξυπνα ενεργειακά συστήματα και στα έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τα γεωθερμικά πεδία Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εντάσσονται στα εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…