Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα εκλογικά στοιχήματα της Νέας Δημοκρατίας

Τα εκλογικά στοιχήματα της Νέας Δημοκρατίας

0

Εκτιμάται πως μπορεί να επικρατήσει σε τουλάχιστον τέσσερις περιφέρειες ακόμη

Νέος γύρος εκλογών σε συνολικά έξι περιφέρειες αλλά και 85 δήμους σε όλη τη χώρα διεξάγεται αυτή την Κυριακή, με τη Νέα Δημοκρατία να στρέφει το βλέμμα της στις πρώτες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη, δηλώνοντας τη σαφή στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπο του νυν δημάρχου. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «οι Αθηναίοι θα εκτιμήσουν τη δουλειά που έχει γίνει», αλλά και ταυτόχρονα θα αναγνωρίσουν το «θάρρος και την αυτοκριτική» που έχει πραγματοποιηθεί από τη δημοτική αρχή για τα όποια λάθη έγιναν κατά την πρώτη θητεία της.

Σε Μαξίμου και Πειραιώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν να χάνεται ο εμβληματικότερος δήμος της χώρας και γι’ αυτόν τον λόγο την τελευταία εβδομάδα ο κομματικός μηχανισμός έχει πέσει ολόκληρος πάνω στον Κώστα Μπακογιάννη. Στόχος του Μαξίμου, όπως έχει ειπωθεί από τα αρμόδια χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, είναι η Νέα Δημοκρατία να πετύχει το 13/13 στις περιφέρειες και το 2/2 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει λάβει μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ένα νέο μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις επιλογές της, που θα της δίνει την κατάλληλη φόρα ώστε να προχωρήσει απερίσπαστα στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει μπροστά της και αποτελεί τη βασική δουλειά της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του και τη μάχη του δεύτερου γύρου.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισκεφθεί το Βόρειο Αιγαίο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή, χθες ταξίδεψε στην Τρίπολη ώστε να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού που για ελάχιστο ποσοστό δεν έκοψε το νήμα εκλεγόμενος από την πρώτη Κυριακή, και χθες επισκέφθηκε τη Θεσσαλία και την Αν. Μακεδονία – Θράκη. Δηλαδή ο πρωθυπουργός σε μία εβδομάδα βρέθηκε στις τέσσερις από τις έξι περιφέρειες που διεκδικεί η Ν.Δ. την Κυριακή.

Όπως φάνηκε και από τις επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη βαρύτητα σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Στην Πελοπόννησο είναι μια μάχη που δεν πρέπει να χαθεί για λόγους σημειολογικούς και ουσιαστικούς, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν τον Πέτρο Τατούλη «επιλογή οπισθοδρόμησης». Στο Βόρειο Αιγαίο ο αντίπαλος του Αλκιβιάδη Στεφανή είναι ένα πρόσωπο που δημιούργησε ουκ ολίγα προβλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του και αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού η νίκη του στρατηγού. Στην Αν. Μακεδονία – Θράκη ο Χρήστος Μέτιος αποτέλεσε επίσης από το 2019 προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και η επανεκλογή του είναι και θέμα γοήτρου, ενώ η Θεσσαλία είναι μια κατηγορία μόνη της. Η επανεκλογή Αγοραστού θα μεταφραστεί ως μια δεύτερη ευκαιρία για τον ίδιο και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πως μπορεί με το σχέδιό της να διορθώσει τα κακώς κείμενα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτό δεν σημαίνει πως η Ν.Δ. δεν δίνει σημασία στις άλλες δύο περιφέρειες. Τόσο το Ιόνιο όσο και η Δυτική Μακεδονία είναι περιοχές που η κυβέρνηση θέλει να «βάψει» γαλάζιες, παρότι οι μάχες θεωρούνται αμφίρροπες βάσει του αποτελέσματος του πρώτου γύρου.

Πηγή: Σταύρος Παπαντωνίου/Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…