Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο με αυξήσεις 9,4% στα τρόφιμα

Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο με αυξήσεις 9,4% στα τρόφιμα

0

Πτώση στις τιμές της ενέργειας

Σημαντική υποχώρηση στο 1,6% κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός από 2,7% τον Αύγουστο με βασική αιτία τη μεγάλη πτώση στις τιμές ενέργειας τη στιγμή που τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με αυξήσεις στο 9,4%.

Η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο οφείλεται στην υψηλή βάση που είχαν δημιουργήσει οι τιμές της ενέργειας με το πετρέλαιο να βρίσκεται έναν χρόνο πριν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο πάνω από τα 140 ευρώ τη μεγαβατώρα που αποτέλεσαν ιστορικά υψηλά πολλών ετών. Συγκρινόμενες αυτές οι τιμές με τις σημερινές δίνουν μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 82%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20,7% και στο ηλεκτρικό ρεύματα κατά 1,2% Αντίθετα οι αυξήσεις που είδαμε τον προηγούμενο μήνα στα υγρά καύσιμα στα πρατήρια καυσίμων αποτυπώνονται και στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ με τα καύσιμα και τα λιπαντικά να καταγράφουν αύξηση 0,9% ενώ και τα στερεά καύσιμα εν όψει του χειμώνα έχουν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 19,2%.

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις που καταγράφονται στα τρόφιμα φτάνουν σε μέσα επίπεδα το 9,4% για τον Σεπτέμβριο από 10,7% με πολλά βασικά είδη διατροφής να έχουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού.

Ειδικότερα, στα εποχικά είδη τα οποία επλήγησαν και από ζημιές που προκάλεσε η κλιματική κρίση, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αυξήσεις 17,7% στα λαχανικά και 13,7% στα φρούτα. Τα λίπη και τα έλαια που περιλαμβάνουν και το ελαιόλαδο καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 16,1%, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 13,9%. Τα κρέατα είχαν αύξηση τιμών 8,4% η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά 8,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 6,7% και το ψωμί και τα δημητριακά 4,8%, καθώς δεν πέρασαν ακόμη στο σύνολό τους στα τελικά προϊόντα οι αυξήσεις των αλεύρων. Τα λοιπά τρόφιμα έχουν αυξήσεις τιμών κατά 9,1% και οι τιμές των ψαριών αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 11,8%, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 9%, στα καινούργια αυτοκίνητα 3%, στα ανταλλακτικά και στα αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 6,6%. Στις οικιακές υπηρεσίες κατά 7,2%, στα εισιτήρια του αεροπλάνου 7,9%, στα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου κατά 10,6%, το πακέτο των διακοπών κατά 9,1,% οι τιμές σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία κατά 5,6%, τα τιμολόγια των συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών κατά 5,3%

Πάντως πέρα από το φαινόμενο βάσης από τις τιμές της ενέργειας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 στη μηναία σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφεται αύξηση κατά 1,8%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…