Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε εξέλιξη οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Σε εξέλιξη οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

0

Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί έως και τις 19:00 το απόγευμα. Πώς θα γίνει η καταμέτρηση

 

Στις 7 το πρωί οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα.

Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες.

Στις 11:00, στις 14:00 και στις 17:00 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τις 10:00.

 

Πού ψηφίζω

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των Εκλογών.

 

Καταμέτρηση

Αμέσως μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, σε κάθε εκλογικό τμήμα αρχίζει το άνοιγμα της κάλπης, η αρίθμηση των φακέλων, η διαλογή των ψήφων και η μετάδοση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε μονό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, ενώ στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε ζυγό αριθμό, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

Στους δήμους και στις περιφέρειες που κανένας συνδυασμός δεν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο οι εκλογές θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή με αντιπάλους τους δύο πρώτους σε εκλογική δύναμη υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν προκύψει περιφερειάρχης ή δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή αυτή της 8ης Οκτωβρίου, ως επαναληπτική ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες -όπου χρειαστούν- έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…