Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

0

Αίτημα των καιρών
Κι άλλες φορές υποστήριξα πως είναι λάθος η χώρα μας να μένει εκεί κολλημένη στην λάθος αντίληψη και ν’ αποκλείει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως ήδη κάνουν χρόνια τώρα όχι  μόνον η Κύπρος αλλά η Τουρκία και Βουλγαρία που είναι δίπλα μας.
Κι εμείς, που έχουμε και το δικαίωμα ως συνεχιστές του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, να μην αξιοποιούμε τη δυνατότητα αυτή που θα προσφέρει απασχόληση σε νέους καθηγητές και φέρει συνάλλαγμα στη χώρα.
Ήρθε η ώρα, ο χρόνος, να βγούμε από την ανόητη ιδεοληψία και με τόλμη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Επιτέλους, είναι αίτημα των καιρών.
Γ.Δ.


Πάλι πολλά λόγια
Άλλη μια φορά τα λόγια έμειναν λόγια εκ μέρους της κυβέρνησης. Τον Αύγουστο είχε δηλωθεί από τον αρμόδιο τότε υπουργό ότι από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ». Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκ.ευρώ.
Μάλιστα είχε δοθεί στην δημοσιότητα όλο το σχέδιο με τις επιλέξιμες δαπάνες, για τις επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνονταν, το ύψος της επιδότησης που έφθανε έως 50%.
Όλα αυτά, αναλυτικά λέχτηκαν τον Αύγουστο του ’23. Από τότε, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Μόνον σιωπή, ούτε μία διευκρίνηση και εξήγηση για την «εξαφάνιση» της δήλωσης αυτής από την επικαιρότητα. Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Φτάνει η ώρα της δράσης
Από 1η Ιανουαρίου οι νέες εκλογές σε Περιφέρεια και δήμους που εξέλεξαν νέους επικεφαλής, θα κληθούν ν’ αναλάβουν τη διοίκησή τους.
Τοψίδης στην Περιφέρεια που αποτελεί το σημείο αναφοράς και το κέντρο βάρους για την νέα πορεία, αλλά και οι νέοι δήμαρχοι, θα πρέπει να αντιληφθούν πως τα πράγματα άλλαξαν.
Απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, νέοι τρόποι διοίκησης και αντιμετώπισης των θεμάτων.
Τα προβλήματα είναι εδώ, υπαρκτά, είναι μεγάλα και απαιτούν άμεση και ουσιαστική λύση χωρίς καθυστέρηση. Ο νέος περιφερειάρχης δήλωσε πως γνωρίζει τα προβλήματα της περιφέρειας, πως θα προχωρήσει άμεσα στην προώθησή τους έτσι ώστε σταδιακά η περιφέρειά μας από το τέλος που βρίσκεται σήμερα, ν’ ανέβει βαθμίδες ανάπτυξης και προόδου.
Γ.Δ.


Η αξιοποίηση ενός πλούτου
Μεγαλώνουν και επεκτείνονται τα «Θερμοκήπια Θράκης». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας το Σάββατο ήταν κατατοπιστικό και αισιόδοξο ως προς την αξιοποίηση και του δεύτερου πεδίου θερμού νερού. Ο λόγος για την παράδοση ελεύθερου πλέον του γεωθερμικού πεδίου Ποταμιάς Νέας Κεσσάνης.
Έτσι, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, άρχισε η αξιοποίηση του πεδίου Ερασμίου από την εταιρεία «Θερμοκήπια Θράκης» η οποία δημιούργησε σύγχρονα θερμοκήπια υδροπονικής μορφής για την καλλιέργεια ντομάτας και άλλων λαχανικών. Η προσπάθεια πέτυχε, τα θερμοκήπια αυξήθηκαν και τώρα επεκτείνονται στο άλλο πεδίο της Ποταμιάς.
Ιδού πως ένας πλούτος, το γεωθερμικό πεδίο, σωστά αξιοποιούμενο, γίνεται στοιχείο ανάπτυξης και προόδου. Έστω αργά, η αξιοποίηση ξεκίνησε και μακάρι να βρεθούν και άλλοι επενδυτές.
Γ.Δ.


Η Χαμάς επιδιώκει μια θανάσιμη σύγκρουση πολιτισμών
Οι μουλάδες που σχεδίασαν κι οργάνωσαν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ όχι απλώς είχαν προβλέψει, αλλά επεδίωκαν την κλιμάκωση και τους τυφλούς κι ανελέητους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών ως αντίποινα. Επιδιώκουν συνειδητά έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων με την εμπλοκή φίλα προσκείμενων στο Ιράν δυνάμεων σε Συρία και Λίβανο.
Επιδιώκουν συνειδητά όμως και την πλήρη ψυχική απομάκρυνση του δυτικού δημοκρατικού κόσμου (όχι της μειοψηφίας που παραμένει κολλημένη σε σχήματα του ψυχρού πολέμου) από τους Παλαιστίνιους.  Επιδιώκουν σε τελική ανάλυση μία θανάσιμη σύγκρουση πολιτισμών, που θα συμπαρασύρει μια ευρύτατη περιοχή, και δεν αποτελεί την απελπισμένη κραυγή των καταπιεσμένων, ενάντια στον δυνάστη όπως μπορεί και να φαινόταν κάποτε.
Η καταστροφή του κράτος του Ισραήλ είναι ο διακηρυγμένος τους στόχος (και όχι φυσικά η ειρηνική συμβίωση) και η δημιουργία ενός καθεστώτος όπου κανείς δημοκράτης, καμία απελευθερωμένη γυναίκα, κανένας μη μουσουλμάνος δε θα άντεχε. Με αυτήν την πρακτική της παντελούς έλλειψης σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με αυτά τα μέσα, τέτοιος θα είναι κι ο σκοπός: η βαρβαρότητα.
Το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς είναι την ήττα των φανατικών ισλαμιστών και την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, χωρίς καμία επαφή, με απόλυτο σεβασμό των συνόρων με ειρηνευτική δύναμη. Μόνο έτσι θα επικρατήσει η ειρήνη.
Τ.Α.


Η κοινωνία άλλα περιμένει
Η επικοινωνία έγινε από παλιό στέλεχος με προϋπηρεσία και στην Νομαρχιακή Ξάνθης.
Τηλεφώνησε για να μου πει ότι η κοινωνία που περνά μεγάλες δυσκολίες, άλλα περιμένει να ακούσει από το ΠΑΣΟΚ.
Οι παρακολουθήσεις που έγιναν παντιέρα ελάχιστους ενδιαφέρουν. Εξάλλου αυτές ήδη πήραν τον δρόμο τους σε επίπεδο δικαστικό. Το θέμα έπαψε να έχει ενδιαφέρον για την συντριπτική μάζα της κοινωνίας, προσωπικά κανέναν δεν ενδιαφέρει άμεσα διότι όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν πως κράτος συντεταγμένο δεν υπάρχει ούτε ένα χωρίς παρακολουθήσεις, χωρίς αστυνομία, χωρίς στρατό.
Κακώς παρασύρθηκε το ΠΑΣΟΚ από την εμμονή του Χρήστου Ράμμου (πρόεδρος ΑΔΑΕ) και κυνηγάει ένα θέμα που τελικά θα μείνει σε κάποιο συρτάρι με άφθονο χοντρό αλάτι.
Γ.Δ.


Η κοινωνία άλλα περιμένει ΙΙ
Έτσι, συνέχισε το τηλεφώνημά του ο συμπολίτης, το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του, πρέπει να βγει από την στασιμότητα. Το αποδεικνύουν και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις και ωφελούνται άλλα κόμμα και ελάχιστα το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, γενικώς δεν κερδίζει πόντους. Κι αυτό διότι οι πολίτες με την καθημερινότητά τους, με την ακρίβεια, με το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και τόσα άλλα, προβληματίζονται.
Όχι με τις παρακολουθήσεις και την εξωτερική πολιτική.
Εδώ, σ’ αυτά τα θέματα θέλει προτάσεις, ιδέες, παρεμβάσεις, έλεγχο, δραστηριότητα.
Η κοινωνία για να στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ με εμπιστοσύνη ζητάει λόγο πρακτικό, απλό και με στόχευση σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή του.
Γ.Δ.


Η Κύπρος δείχνει το δρόμο
Ζούμε αγκυλωμένοι σαν χώρα σε κάποια στερεότυπα χρόνια τώρα.
Ένα από αυτά η άρνηση των αριστερών κομμάτων για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Πήραν όμως το μάθημά τους οι Έλληνες βουλευτές από τους συναδέλφους τους της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών μορφωτικών υποθέσεων Κύπρου και Ελλάδος, άκουσαν τα παρακάτω μοναδικά. Το απόσπασμα από τα ΝΕΑ.
«Ο κ.Πιερρακάκης συνεχάρη τους Κυπρίους βουλευτές γιατί μετέτρεψαν την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους έδωσε τα εύσημα, τους είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπνευστεί από την Κύπρο για τον νόμο που ετοιμάζει και που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Πέρασαν μερικές στιγμές αμηχανίας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με το άκουσμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά συνάμα και έκπληξης ακούγοντας έναν-έναν τους Κυπρίους βουλευτές, διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων, αφού ο ένας εκπροσωπούσε το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ, άλλος την (σοσιαλιστική) ΕΔΕΚ, άλλος το Κέντρο (ΔΗΚΟ) και άλλος το κεντροδεξιό ΔΗΣΥ, να επιδοκιμάζουν και να χειροκροτούν την πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια και να παροτρύνουν τους Έλληνες βουλευτές να το κάνουν, όπως το έχουν κάνει και αυτοί χρόνια τώρα».
Γ.Δ.


Το καλοκαίρι συνεχίζεται…

Βγήκε κι ο Οκτώβρης κι ο καιρός λες και είναι Ιούνης μήνας. Μόνο η αλλαγή της ώρας και που σκοτεινιάζει από τις 6μ.μ. μας θυμίζει ότι είμαστε στο τέλος του Φθινοπώρου. Αυτό ναι είναι κλιματική αλλαγή. Το Σαββατοκύριακο πολύς κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες. Είτε για να ψαρέψει, είτε για να βολτάρει, είτε για καφέ. Στις δικές μας τουλάχιστον μπάνιο δεν έκαναν. Θα είμασταν αγνώμονες αν λέγαμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το παρατεταμένο καλοκαίρι όχι μόνο γιατί πλέον το καλοκαίρι δεν είναι μια εποχή άλλα ένας τρόπος ζωής (ναι υπάρχουν οι λεγόμενοι καλοκαιριστές) αλλά και από οικονομικής άποψης γιατί δεν πληρώνουμε θέρμανση. Παλαιότερα τον Οκτώβρη στα μέρη μας τα καλοριφέρ και οι  σόμπες έκαιγαν στο φουλ…Τώρα ούτε το σκεπτόμαστε…
Μας βολεύει δηλαδή…
Μ.Ξ.


Σχολεία στο Δροσερό
Ένα χρόνιο και ακανθώδες ζήτημα, των σχολικών μονάδων του Δροσερού υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο Διδασκαλικός σύλλογος θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη να γίνει νέο σχολείο γιατί παρότι υπάρχει σχολική διαρροή, τα παιδιά είναι υπεράριθμα στις αίθουσες και η εκπαιδευτική διαδικασία είναι δύσκολη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Είναι γεγονός ότι πρέπει να γίνει νέο σχολείο στο Δροσερό. Η προσπάθεια του δήμου που είναι αρμόδιος για την ανέγερση σχολείου στο οικόπεδο του Εμφιετζόγλου βρίσκεται εν αναμονή του χαρακτηρισμού του για σχολική χρήση από το Υπουργείο Παιδείας που το αγόρασε, όπως μας είπε ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.  Γενικά υπάρχει πρόβλημα με το πολεοδομικό του Δροσερού που είναι εκτός σχεδίου και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει κάτι. Και τώρα μιλάμε για σχολείο. Ας ελπίσουμε η νέα δημοτική αρχή να καταφέρει να κάνει ένα νέο σχολείο στο Δροσερό. Ειδικά για το Δροσερό αυτή θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα κάθε δημοτικής αρχής. Μόνο με την εκπαίδευση της νέας γενιάς του οικισμού υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…