Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

0

Σχόλιο
Κανένας αυτοδιοικητικός από την αντιπολίτευση, πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος για τα Νεοκλασικά κτήρια του Παραδοσιακού Οικισμού Ξάνθης. Και μάλλον καλύτερα. Κανένα σημαντικό έργο δεν χρειάζεται ψεύτικες κολακείες. Εξάλλου, η αίθουσα είχε ήδη γεμίσει, δύσκολα θα χωρούσε άλλους.
Γ.Δ.


Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το ρολόι να χτυπήσει την λήξη του
Έτσι λοιπόν έχουμε την επίσκεψη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου που έγινε την Τετάρτη μαζί με τον επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη «Μαζί για την Αλλαγή», Δαμιανό Καγγελίδη. Την Πέμπτη εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και η προεκλογική ομιλία του Σάββα Μελισσόπουλου στο ξενοδοχείο Elisso στις 20:30.Την Τετάρτη εξάλλου πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική ομιλία στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του συνδυασμού του Στράτου Κοντού, «Η Ξάνθη αλλιώς».
-Σε κίνηση και δράση όλοι.
Γ.Δ.


Δεν σωζόμαστε…
Το υπουργείο Γεωργίας της Σουηδίας έχει 600-800 υπαλλήλους συνολικά.Στεγάζεται σε ένα κτήριο και όλα εκεί δουλεύουν ρολόι. Το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο έχει κάποιες χιλιάδες σε προσωπικό. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζει εδώ ο υπουργός, ενώ το υπουργείο στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια. Προχθές, λοιπόν άκουσα από το στόμα τοπικού διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας κάτι τρομακτικό. Ο εν λόγω υπεύθυνος όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των εργαζομένων στην υπηρεσία, απάντησε πως υπάρχουν 10 δασολόγοι και 25 διαφόρων ειδικοτήτων, οδηγοί κλπ. Ρωτήθηκε επίσης πόσα άτομα θα έπρεπε να είναι στη δύναμη της υπηρεσίας Ξάνθης και απάντησε 500 άτομα, αλλά και με 100 μπορεί να γίνει η δουλειά στη Δασική Υπηρεσία Ξάνθης! Δεν σώζεται αυτή η χώρα με τίποτε, όταν οι επικεφαλής μίας υπηρεσίας στην Ξάνθη έχουν αυτές τις αντιλήψεις.
Γ.Δ.


Ελληνικό Δημόσιο
Πρόκειται για μια παγιωμένη αντίληψη των διευθυντών και προϊσταμένων στην χώρα μας. Όλοι αυτοί οι επικεφαλής όταν ερωτηθούν για την υπηρεσία τους, για το πώς δουλεύει, πώς αποδίδει, εάν υλοποιεί και σε πόσο χρόνο τις υποχρεώσεις έναντι των πολιτών, παγίως αναφέρουν ένα πράγμα. Ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό και προτείνουν το μόνο τους αίτημα προς την κορυφή της διοίκησης την πρόσληψη προσωπικού.Από την άλλη το πολιτικό μας σύστημα ζει μέσα στην αδράνεια.Δεν αξιολογεί, δεν κατανέμει σωστά τα άτομα ανά υπηρεσία και ανάγκες υπαρκτές, συνεργάζεται με τους συνδικαλιστές μέχρι πρόκλησης.Αποτέλεσμα; Διογκωμένο δημόσιο, αργοκίνητο, νωθρό,ανεύθυνο και σίγουρο ότι δεν κινδυνεύει να αξιολογηθεί ή να απολυθεί λόγω ανικανοτήτων ή πειθαρχικού παραπτώματος.
Γ.Δ.


Τα κριτήρια της ψήφου
Αυτό που γίνεται  με τους υποψηφίους έχει ξεπεράσει τα όρια της …αντοχής. Σε παίρνουν κάποιοι από το πουθενά, ότι ώρα να’ ναι, κάποιοι ξεχασμένοι δήθεν φίλοι που έχεις να τους δεις και να τους ακούσεις χρόνια για να σου υποδείξουν χάριν της …παλιάς σας φιλίας να ψηφίσεις τον πρωτοξάδελφο του τάδε ή τον μπατζανάκη του δείνα. Και το κάνουν μάλιστα χωρίς καμιά διακριτικότητα αλλά  απροκάλυπτα λες και τους χρωστάς τη ψήφο σου! Είναι δυνατόν να ψηφίζουμε με τέτοια κριτήρια; Του πρωτοξάδελφου και του μπατζανάκη! Η ψήφος του κάθε πολίτη έχει βαρύτητα δεν είναι να την χαρίζεις ή να την πετάς. Αντιπροσωπεύει την γνώμη σου για το ποιοι θέλεις να σε διοικούν. Άρα το κριτήριο πρέπει να είναι η ικανότητα. Αν θεωρείς ότι  ο πρωτοξάδελφος ή ο μπατζανάκης είναι ικανοί και έντιμοι για να προασπίσουν τα συμφέροντα του δήμου τότε ναι να τους ψηφίσεις αλλά όχι για να κάνεις χάρες!
Μ.Ξ.


Για τις περιοδείες
Τα παλιά μπερεκέτια με τις περιοδείες των υποψηφίων σε χωριά και χωριουδάκια σε καφενεία, πλέον έχουν μικρή απόδοση. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από  τους υποψήφιους συμβούλους είναι μικρά. Οι άνθρωποι που ζουν στα χωριά έχουν  λιγοστέψει και όπου υπάρχουν κυρίως στα ορεινά χωριά είναι λίγοι κι αυτοί εξαιτίας της οικονομικής στενότητας δεν πολυπηγαίνουν στα καφενεία. Πέρα δε από αυτήν την πλευρά, λόγω ηλικίας από νωρίς πάνε στα σπίτια τους και οι περιοδεύοντες δεν συναντούν αξιόλογο αριθμό για να μιλήσουν και να ζητήσουν την ψήφο τους. Δεν είναι δε καθόλου παράξενο να βρίσκουν τελικά κλειστά καφενεία εκεί όπου πριν χρόνια υπήρξε ζωή και  κίνηση. Τελικά, θέμα για προβληματισμό η υπόθεση.
Γ.Δ.  


Ευχές
Ευχές πολλές στους υποψήφιους δημοτικούς και αυτοδιοικητικούς συμπολίτες. Ναι, τους ευχόμαστε να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους. Φυσικά και δεν είναι εύκολο. Κυρίως για τους πρωτάρηδες που μπήκαν σε έναν άγνωστο για αυτούς χώρο. Όμως αξίζει η προσπάθεια, η απόκτηση εμπειρίας των εκλογών αυτών. Φυσικά, μαζί με τους παλιούς υποψήφιους θα εκλεγούν νέοι, αυτό είναι σίγουρο.
Βέβαια ο μεγάλος έως ο υπερβολικός αριθμός των υποψηφίων δημιουργεί διάχυση των σταυρών και αυτό είναι αρνητικό.
Τέλος πάντων, η προεκλογική περίοδος βρίσκεται πλέον προς το τέλος της μεν, αλλά και σε κρίσιμη καμπή. Και αυτό διότι πολλά κρίνονται σε μία μάχη προς το τέλος.
Γ.Δ. 


Σε πνεύμα χαλαρωτικό
Και λίγο χαλάρωμα από την δικαιολογημένη ένταση των ημερών. Όχι, δεν προγραμματίζεται άφιξη στην Ξάνθη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη. Οι άνθρωποι που κανονίζουν τις επαφές του και επισκέψεις έχουν άλλο προγραμματισμό. Στηρίζουν επώνυμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα κ.λ.π. Οι μικρές και αδύναμες περιοχές όπως η Ξάνθη και γενικά η περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι στον σχεδιασμό τους διότι δεν προσδοκούν κάποιο αποτέλεσμα θετικό, ιδιαίτερα νίκη. Πράγματι, στις εκλογές αυτές της αυτοδιοίκησης, κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα. Δεν αλλάζουν εύκολα όσα χρόνια και να περάσουν, αυτό είναι γνωστό.
Γ.Δ


Ένα Λεύκωμα – κόσμημα για  τα νεοκλασικά της Παλιάς Πόλης
Ένα ακόμη εργαλείο τουριστικής προβολής για τον δήμο μας και ιδιαίτερα για τον παραδοσιακό οικισμό, την Παλιά μας πόλη, διαθέτει εφεξής ο δήμος Ξάνθης. Πρόκειται για ένα υψηλής αισθητικής πόνημα, με πλούσιο υλικό και επιστημονική αρτιότητα που καταγράφει 80 νεοκλασικά κτήρια της Παλιάς Πόλης. Το μοναδικό σ’ αυτή την έκδοση είναι ότι τα κτήρια αυτά συνδέονται με τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σ’ αυτά, των οικογενειών τους και έτσι φωτίζεται μια πτυχή της ιστορίας της Παλιάς Πόλης, της ακμάζουσας Ξάνθης του μεσοπολέμου. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά 2 χρόνων για την συγκέντρωση του υλικού και της ιστορίας τους που επιμελήθηκε η ομάδα με επικεφαλής τον συλλέκτη, ιστοριοδίφη Κώστα Μαυρομάτη,  τον ιδρυτή της εφημερίδας μας Γιάννη Διαφωνίδη καθώς και την φιλόλογο Ιωάννα Καλλού. Μια δουλειά που στήριξε εξαρχής ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της έκδοσης καθώς και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κα Ειρήνη Χαριτωνίδου.
Ένα Λεύκωμα για την Παλιά Πόλη  πραγματικός θησαυρός, όπως ταιριάζει στην φυσιογνωμία της!
Μ.Ξ.


Ψηφιακά Υδρόμετρα
Μετά την υπογραφή σύμβασης για την αντικατάσταση των παλιών υδρομέτρων και τοποθέτηση νέων ψηφιακής λειτουργίας μεταξύ της ΔΕΥΑΞ και επιχείρησης, άρχισε εδώ και καιρό η διαδικασία. Χιλιάδες υδρόμετρα έχουν τοποθετηθεί ήδη στην πόλη και η αντικατάσταση των παλιών συνεχίζεται. Μαζί με την αντικατάσταση των υδρομέτρων γίνεται και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμέτρησης, τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς. Με τον τρόπο αυτό το έργο έχει στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, την αναβάθμιση των υποδομών και τον έλεγχο των διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα των οικισμών. Το σύστημα ανάγνωσης και διαχείρισης υδρομετρητών οδηγεί στην εξάλειψη των αφανών διαρροών και απωλειών του δικτύου.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…