Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

0

Περί του αυτονόητου
Τα ακλάδευτα δέντρα είναι μια πραγματικότητα στους δρόμους όχι μόνο προς τις εξόδους της πόλης. Για να είμαστε μάλιστα δίκαιοι, δέντρα, θάμνοι, φυτά, δυστυχώς εμποδίζουν την ορατότητα σχεδόν σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους.
Παράλληλα εμποδίζουν την ορατότητα και των πινακίδων διότι τις καλύπτουν οι πρασινάδες.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η ευθύνη ως προς την ευκρίνεια των πινακίδων που καθοδηγούν τους οδηγούς, θα ήταν προτεραιότητα σημαντική.
Δυστυχώς εδώ είμαστε ακόμη Βαλκάνια. Η αυτονόητη κάθε χρόνο κοπή των κλαδιών και οτιδήποτε εμποδίζει την ορατότητα των οδηγών δεν θα ήταν θέμα σχολίου.
Γ.Δ.


Το χρήμα κυκλοφορεί
Όποιος συμπολίτης Κυριακή μεσημέρι εντός πόλης αλλά και εκτός, θελήσει να βγει οικογενειακά, θα ψάξει αρκετά. Κι αυτό, διότι από το Σάββατο ακόμη τα τραπέζια έχουν κλείσει. Μερικοί φτάνουν μέχρι χωριά κάμπου και βουνού.  Παντού κόσμος. Ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, μεγάλα και μικρά παρεμφερή καταστήματα είναι γεμάτα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει χρήμα, ότι κυκλοφορεί και κάποιοι κερδίζουν από την κυκλοφορία αυτή.
Κακό; Όχι βέβαια. Όμως οι γκρινιάρηδες και οι μίζεροι ας σταματήσουν κι ας βγουν έξω να δουν τι γίνεται και πόσος κόσμος κινείται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Γ.Δ.


Χάνουμε ξενοδοχεία
Το θέμα είναι σοβαρό διότι έχει σχέση με την υποδομή της Ξάνθης να δεχτεί ικανό αριθμό τουριστών και να τους φιλοξενήσει στα ξενοδοχεία της.
Χρόνο τον χρόνο, μετά την οικονομική κρίση, η Ξάνθη χάνει ξενοδοχειακές κλίνες.
Ήδη δεν λειτουργούν τα ξενοδοχεία Δημόκριτος, Νατάσα, Φιλοξένια (Τοξότες), Χίλια Χρώματα (στο πρώην Καζίνο) και τελευταία προστέθηκε και το Ελισσώ.
Μια δηλαδή σημαντική μείωση που έχει σοβαρό αντίκτυπο στον τουρισμό, αλλά και στη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων που απαιτούν πολλά δωμάτια.
Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται δύσκολος επιχειρηματικός τομέας η λειτουργία ενός ξενοδοχείου στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Τρίγωνο συνεργασίας
Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν και οι διάφοροι ξενώνες στην ορεινή περιοχή.
Από αυτούς που κατά το πρόσφατο παρελθόν ανεγέρθηκαν μέσω προγράμματος Leader, ελάχιστοι λειτουργούν. Η μειωμένη λειτουργία βεβαίως οφείλεται στην μικρή προσέλευση επισκεπτών, κυρίως Ελλήνων και δευτερευόντως ξένων.
Το θέμα ξενοδοχείων- ξενώνων είναι σύνθετο και η λύση βρίσκεται στη συνεργασία ιδιωτών, δήμων και περιφέρειας. Το τρίπτυχο αυτό συνεργαζόμενο με σχέδιο και σε βάθος προγραμματισμού πενταετίας το λιγότερο, μπορεί να αλλάξει τη σημερινή εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Ξάνθη στο σύνολό της.
Γ.Δ.


Εγγράφονται στα υπ’ όψιν
Συζητώντας με νεοδημοκρατικό στέλεχος πρόσφατα για τ’αποτελέσματα των εκλογών σε περιφέρεια και δήμους, άκουσα κάτι που δεν περίμενα.
Μου είπε λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους ανθρώπους -πολιτικούς που ξεχνάει. Ήδη άνθρωποί του και στελέχη αναλύουν τα δεδομένα δήμο-δήμο, νομό-νομό και φυσικά τις περιφέρειες που χάθηκαν.
Ένα από τα στοιχεία που εξετάζουν είναι σε ποια μέρη δεν βοήθησαν τα τοπικά στελέχη, οι βουλευτές και όσοι κατέχουν αξιώματα, ενώ η εντολή του Μητσοτάκη ήταν βοήθεια και στήριξη.
Μάλιστα έχουν πληροφορίες ότι κάποιοι δεν έκαναν τίποτε, έμειναν ακίνητοι και δεν στήριξαν τον υποψήφιο του κόμματος.
Αυτοί λοιπόν οι εξαφανισμένοι θα περάσουν στο «τεφτέρι» του Μαξίμου για τα περαιτέρω.
Γ.Δ.


Σοβαρή, δύσκολη υπόθεση
Η υπόθεση του τουρισμού συνολικά και του κάθε τόπου και περιοχής ειδικά, είναι μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι, δεν πρέπει να είναι για δήμους και περιφέρεια μια υποχρέωση «να την κάνουμε όπως πάει να τελειώνουμε».
Έτσι έγινε μέχρι σήμερα γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι μικρό και μονοδιάστατο για την περιφέρειά μας.
Από την άλλη, ελάχιστες είναι οι εγκρίσεις έργων υποδομής στον τουρισμό της περιφέρειας που υλοποιούμενες θα παραγάγουν οικονομικό όφελος.
Σταματώ εδώ διότι θα υποχρεωθώ να επαναλάβω όσα χρόνια τώρα επισημαίνω και δυστυχώς μένουν επισημάνσεις. Δύο λόγια ακόμη. Τουρισμός και Πολιτισμός (κυρίως ο δεύτερος)  ελάχιστα ενδιαφέρουν τους κατά καιρούς εφήμερους άρχοντες.
Μόνον ο Γιώργος Παυλίδης είχε πιάσει το νόημα και αξιοποίησε τον Μιχάλη Αμοιρίδη.
Αλήθειες πέραν σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς, έφυγε νωρίς και από τότε πάμε προς τα πίσω.
Γ.Δ.


Πρώτες βοήθειες σε ζώα
Υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια ιατρεία ζώων, κλινικές ζώων, χώροι φιλοξενίας ζώων όταν απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες τους, κομμωτήρια ζώων, φροντίδα για τα νύχια και μια σειρά άλλων παροχών.
Παράλληλα οι τροφές ζώων έχουν διαφοροποιηθεί, περιέχουν θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, υπάρχουν ειδικά ρούχα και γενικώς ένας σημαντικός κλάδος της βιομηχανίας ασχολείται με τα ζώα που κατέχουν οι άνθρωποι και με τα οποία ζουν μαζί αρμονικά, ενώ τα σκυλιά και οι γάτες βρίσκονται στην κορυφή των οικόσιτων ζώων.
Υπάρχει όμως κάτι νέο για τα θηλαστικά, κυρίως τα σκυλιά. Υπάρχει η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να μαθαίνουν, μετά από ειδική εκπαίδευση για να προσφέρουν τις Πρώτες Βοήθειες στο ζώο τους αν κάποια στιγμή την χρειαστεί αυτήν τη βοήθεια.
Ήδη προχθές, η πρώτη δράση-επίδειξη έγινε εδώ στην πόλη μας όπως και σε άλλες πανελλαδικά και είχε αρκετή επιτυχία και το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο για την απόκτηση αυτής της γνώσης εκ μέρους των ιδιοκτητών των τετράποδων φίλων.
Γ.Δ.


«Βουβή» περίοδος
Διανύουμε μια περίοδο «βουβή» πολιτικά σε τοπικό επίπεδο. Κι αυτό είναι εύλογο μετά την ένταση των εκλογών. Περίοδος απολογισμού και περισυλλογής για τους ηττημένους που πρέπει να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες τους και να παραδώσουν αλλά και έντονων διεργασιών για κατανομή θέσεων και οφιτσίων στους κερδισμένους. Είναι το πρώτο σταυρόλεξο που θα κληθούν να λύσουν Τοψίδης και Κοντός και δεν είναι διόλου εύκολο. Επιβάλλεται να τηρηθούν ισορροπίες αλλά και να μην δημιουργηθούν δυσαρέσκειες που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις. Μας περιμένουν εκπλήξεις τόσο στην αντιπεριφέρεια όσο και στον δήμο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Πρέπει ν’ απομακρυνθεί
Αγνοώ ποιος ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου στην οδό 28ης Οκτωβρίου απέναντι από το ξενοδοχείο «Ξανθίππειο». Αγνοώ ποιος το δουλεύει σήμερα. Εξάλλου αυτό είναι δευτερεύον.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται το περίπτερο δημιουργεί πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα σε πεζούς γενικά και ιδιαίτερα σοβαρά σε ηλικιωμένους, μητέρες με καρότσι, μικρούς μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου.
Όταν θα συμβεί το κακό, τότε όλοι θα ψάχνουν τον υπεύθυνο. Και υπεύθυνος είναι ο δήμος πριν πολλά χρόνια που χορήγησε τον χώρο και που ανέχτηκε μία επικίνδυνη κατάσταση.
Γι’ αυτούς τους λόγους το περίπτερο ή θα πρέπει ν’ απομακρυνθεί οριστικά ή να πάει πιο πίσω στο οικόπεδο που υπάρχει εκεί.
Η μετακίνησή του είναι απαραίτητη.
Γ.Δ.


Έτοιμος να εκραγεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός πρωτοφανές ιδιαίτερα για ένα κόμμα που μόλις εξέλεξε την νέα του ηγεσία. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ψηφίστηκε από τα μέλη αλλά δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτός από την ιεραρχία του κόμματος που αρνούνται να ξεφύγουν από τα στερεότυπα της Αριστεράς. Απ’ την άλλη πλευρά αυτή η υπερέκθεση του νέου προέδρου και οι επιλογές του για  παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας για διαγραφές του Φίλη, του Σκουρλέτη και του Βίτσα δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εκραγεί. Ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει, που θα πάνε…Η λεγόμενη ‘ομπρέλα’ είναι έτοιμη για αποχώρηση και για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Στην Ξάνθη την Δευτέρα παραιτήθηκε από μέλος της Νομαρχιακής ο Νίκος Καλιαμπάκας και όπως δήλωσε στο «Ε» θα συμμετέχει στην δημιουργία αυτού του νέου πολιτικού φορέα. Ο βουλευτής της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ παραμένει σιωπηλός για το τι θα πράξει. Ίσως γιατί σιωπηλός παραμένει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον οποίο στήριξε και προφανώς περιμένει τις κινήσεις του. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα βλέμματα όλων στρέφονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου αναμένεται να γίνει η «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…