Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

0

Είκοσι χρόνια Δίκτυο ΣΥΝ5 Α.Ε.
Συμπληρώθηκε μια εικοσαετία από την δημιουργία μιας πρωτοποριακής προσπάθειας επιχειρηματικής μορφής στον χώρο των εκδόσεων.
Συγκεκριμένα, εκδότες της Περιφέρειάς μας σκέφτηκαν, αποφάσισαν και προχώρησαν στην ίδρυση Τυπογραφικής μονάδας. Την ονόμασαν Δίκτυο ΣΥΝ5 Α.Ε.
Έδρα της τυπογραφικής μονάδας αποφασίστηκε να γίνει η Αλεξανδρούπολη. Αγοράστηκε νέο κυλινδρικό πιεστήριο και ολοκληρώθηκε η επένδυση με όλα τα απαραίτητα βοηθητικά μηχανήματα.
Στην αρχή η μονάδα εκτύπωνε τις εφημερίδες των μελών. Σήμερα τυπώνονται αρκετές ημερήσιες απ’ όλη την περιφέρεια, εβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες και άλλες.
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο ιδρυτής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης, Γιάννης Διαφωνίδης και διευθύνων σύμβουλος ο ιδρυτής της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ Αλεξανδρούπολης Γιάννης Λασκαράκης.
Η εκδοτική επιχείρηση συνεχίζει τη λειτουργία και θα συνεχίσει και στο μέλλον διότι Εφημερίδες θα υπάρχουν πάντα.
Γ.Δ.


Μια αγωνία υπάρχει
Ακούω διάφορα μετά τις εκλογές για πρόσωπα και αξιώματα τόσο για τον δήμο Ξάνθης όσο και για την Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια Ξάνθης.
Δεν θα μπω στην ονοματολογία αλλά μία σχετική αγωνία μαθαίνω πως υπάρχει σε αρκετούς που ελπίζουν ότι θα λάβουν το σχετικό τηλεφώνημα που θα τους αναθέτει κάποιο από τα πόστα στον δήμο (όπου είναι και περισσότερες οι θέσεις) αλλά και την περιφέρεια που έχει άλλο κύρος.
Πάντως πιο σημαντική είναι η θέση του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, χωρίς να μειώνονται οι υπόλοιπες.
Οι ζυμώσεις υπάρχουν, ελπίδες αρκετές επίσης, αλλά το πού θα κάτσει η μπίλια άγνωστο.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Αντεπίθεση τον Ιούνιο του ‘24
Οι δημοτικές εκλογές κυρίως αλλά και οι περιφερειακές λιγότερο, έχουν δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ κεντρικά κλίμα ευφορίας και αφετηρίας για μια νέα πορεία.
Προφανώς τα παραπάνω ξεκινούν από τις επιτυχίες στις εκλογές της Κυριακής όπου και έγινε ένα θετικό βήμα. Αυτό δεν μπορεί κανένας σοβαρός άνθρωπος να το αρνηθεί.
Με αφετηρία τις νίκες αυτές, το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ανδρουλάκη, ξεκινά για την αντεπίθεση του Ιουνίου 2024. Δηλαδή για τις ευρωεκλογές, για να βρεθεί δεύτερο κόμμα.
Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη κρίση ταυτότητας πλέον και οι εξελίξεις εκεί δεν αποκλείουν σοβαρά γεγονότα.
Γ.Δ.


Δεν γνωρίζεις, ρώτα να μάθεις
Συναυλία διοργανώνεται τις ημέρες αυτές στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με τους καλλιτέχνες Βασίλη Σερμπέζη και Παντελή Θαλασσινό.
Η διοργάνωση γίνεται από την Περιφέρεια που καλύπτει το οικονομικό μέρος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Via Egnatia.
Μένω στο γεγονός διότι αποδεικνύεται ότι εκεί στην περιφέρεια ο απερχόμενος Μέτιος και οι σύμβουλοί του εξακολουθούν να σκορπούν χρήματα σε χορούς, τραγούδια και πανηγύρια χωρίς να γνωρίζουν οι άνθρωποι τι ακριβώς είναι η Via Egnatia και ποια σχέση μπορεί να έχει με όλα όσα πανηγυριτζίδικα διοργανώνουν.
Ελπίζω και εύχομαι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας να διορθώσει αυτή την υπόθεση και να την οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.
Γ.Δ.


Και τώρα επιλογές
Το ακούω να το συζητούν στις παρέες και να το επισημαίνουν για τις νέες διοικήσεις της περιφέρειας και των δήμων Ξάνθης και Μύκης.
Οι πολίτες-δημότες ζητούν διάθεση για δουλειά, προσφορά, επιλογή ικανών και άξιων συνεργατών που να διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία. Όχι επιλογή κολλητών, δικών μας και άλλων ατόμων για αποκατάσταση σε μια αμειβόμενη θέση.
Ο Κοντός υποσχέθηκε διαφορετικά πράγματα στους Ξανθιώτες και οφείλει να τα τηρήσει και σ’ αυτό το θέμα και σε άλλα.
Η επιλογή των προσώπων, ισχύει και για τους τρεις νέους αυτοδιοικητικούς, θα αποδείξει εάν όντως θα εφαρμόσουν αξιοκρατία ή θα υπερισχύσει ο φίλος, ο συγγενής, οι δικοί μας άνθρωποι.
Ο χρόνος εγγύς και να’ ναι σίγουροι πως θα κριθούν από την επιλογή των συνεργατών τους.
Γ.Δ.


Υπαρκτό πρόβλημα
Υπάρχει και ένα υπαρκτό και σοβαρό θέμα που τίθεται ενώπιον των νέων αυτοδιοικητικών που εξελέγησαν σε περιφέρεια (κυρίως εκεί) και σε δήμους (κυρίως σ’ αυτόν της Ξάνθης). Το πρόβλημα λοιπόν είναι μία ιστορία παλιά που όμως έμεινε στα χαρτιά ή στις συζητήσεις και δεν προχώρησε ποτέ. Πρόκειται για μία πρόκληση που τίθεται ενώπιον των Τοψίδη και Κοντού. Δηλαδή, εάν προτίθενται (κυρίως ο πρώτος) να σπάσει αυγά, να συγκρουστεί και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή θα μείνει στην απλή διαχείριση όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.
Αναλογικά βεβαίως, το ίδιο ισχύει σαν πρόβλημα και για τον Στράτο Κοντό.
Για να τους γράψει η Ιστορία θα πρέπει να κάνουν την πρώτη επιλογή. Σε διαφορετική επιλογή, απλά θα γραφεί το όνομά τους στη μαρμάρινη στήλη ως μια θητεία που απλά συνέχισε την ίδια πορεία και δεν ξεχώρισε όπως του Φίλιππου Αμοιρίδη και του Γιώργου Παυλίδη.
Γ.Δ.


Έχουμε δρόμο να διανύσουμε
Σε σημερινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας στις σελίδες 8 και 9, παρουσιάζουμε το φαινόμενο που το βλέπουμε σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.
Χωματερές -σκουπιδότοποι. Λίγο έξω από τις πόλεις και τα χωριά παρατηρεί κανείς εικόνες απαράδεκτες, ντροπιαστικές, τριτοκοσμικές. Χώροι που δέχονται σκουπίδια κάθε μορφής, μπάζα, έπιπλα, είδη υγιεινής, κλαδιά, νεκρά ζώα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Νοοτροπία χρόνων, μειωμένος έλεγχος, καμία τιμωρία (τα σκουπίδια έχουν ταυτότητα) και μεγάλη, απαράδεκτη ανοχή των δήμων. Οι οποίοι προτιμούν ν’ανέχονται την υποβάθμιση των χώρων εις βάρος του περιβάλλοντος, από το να κάνουν ελέγχους και να τιμωρούν. Γιατί μεταξύ μας, όταν πέσει η πρώτη τιμωρία με πληρωμή χρημάτων, θα το σκεφθεί ο επόμενος να κάνει την ίδια κίνηση.
Γ.Δ.


Τα σκουπίδια είναι κέρδος
Το θέμα βέβαια είναι ιδιαίτερα σοβαρό  και σίγουρα δεν θα λυθεί με δύο σχόλια δικά μας. Όμως, οφείλω να πω και την άλλη διάσταση του θέματος που στις πολιτισμένες χώρες, έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Η «άλλη» διάσταση δεν είναι παρά η σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ως γνωστόν, τα σκουπίδια σχεδόν στο σύνολό τους είναι προϊόν προς αξιοποίηση και παραγωγή πλούτου. Δεν θα παραθέσω λεπτομέρειες, αναφέρονται στο ρεπορτάζ αναλυτικά. Υποστηρίζω λοιπόν μαζί με λίγους ακόμη που σιγά-σιγά αυξάνονται, πως τα «σκουπίδια» δεν είναι για πέταμα. Είναι για άλλους πολλούς λόγους, θετικούς και κερδοφόρους.
Ενημέρωση χρειάζεται και έργα.
Γ.Δ.


Τα γιατί της ήττας
Η διαχείριση μιας ήττας είναι μια δύσκολη υπόθεση σίγουρα (εκτός εάν είσαι στυλ Δημαρχόπουλου οπότε εξαιρείσαι…) και απαιτεί ψύχραιμη ανάλυση.
Απαιτεί με ειλικρίνεια προσέγγιση των γεγονότων, των αποφάσεών σου, τις ενέργειες που έκανες και άλλες απέρριψες λανθασμένα, ανάλυση των συνεργατών σου εάν απέδωσαν και σε ποιο βαθμό, εάν εσύ ο επικεφαλής διαπίστωσες τις αδυναμίες, αν τις διόρθωσες ή τις ανέχτηκες και γιατί.
Είναι προφανές ότι μια ήττα έχει αιτίες που την προκαλούν, δεν επέρχεται τυχαία. Πολλά μικρά γεγονότα, ενέργειες ή παραλείψεις αντίστοιχα δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα που τελικά εκφράζεται στις εκλογές. Παράλληλα στην κριτική για την αποτυχία και την ήττα προσεγγίζεις κι αυτά που υποσχέθηκες ότι θα πράξεις και πόσα από αυτά υλοποίησες. Εάν διαχειρίστηκες σωστά ως επικεφαλής το ανθρώπινο δυναμικό, εάν είχες συγκεντρωτικό σύστημα, εάν απέδωσε ή όχι και γιατί και τέλος εάν οι κεραίες των επικεφαλής, περιφέρειας και δήμων, ήταν ανοιχτές στις νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες προσεγγίσεις, νέες εξελίξεις.
Βέβαια, σίγουρα υπάρχουν και άλλες αιτίες για μια ήττα. Άλλες σοβαρές, άλλες μικρές, κάθε μία με την ονομαστική της αξία στον πεδίο των εκλογών, εννοείτε τι εννοώ…
Γ.Δ.


Για τη νίκη λίγα λόγια
Για τη νίκη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Εξάλλου ποιος θα κάτσει να προβληματιστεί την ώρα της χαράς, των επινικίων. Όλοι θεωρούν πως έπραξαν σωστά, πως όλα τα έκαναν τέλεια και γι’ αυτό εξάλλου κέρδισαν. Δεν υπάρχει χρόνος, κι ούτε θ’αφιερωθεί για προβληματισμούς. Εξάλλου νίκησαν, άρα δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα. Αυτό, το αποτέλεσμα, κρίνουν οι νικητές επιβεβαιώνει πως έπραξαν σωστά, άριστα. Βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι αρκετές φορές η νίκη αποτελεί «προσφορά» του αντιπάλου εξαιτίας λαθών και παραλείψεων ή και απρόβλεπτων γεγονότων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα εις βάρος του ενός και υπέρ του άλλου.
Σταματώ εδώ υπενθυμίζοντας στους εφήμερους νικητές πως πλέον ήρθε η ώρα της κρίσης γι’ αυτούς. Θα κριθούν αυστηρά και δίκαια φυσικά και οι πράξεις τους θα είναι υπό παρακολούθηση. Τώρα θα επωμιστούν την ευθύνη των λόγων και υποσχέσεών τους. Η περίοδος της κριτικής απ’ έξω και οι υπερβολές ενίοτε, έχει αντιστραφεί.
Είμαστε εδώ όλοι για να παρακολουθήσουμε την πορεία τους.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…