Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

0

Συμβαίνει
Ναι, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα. Ποιο; Τις μελέτες που έφτιαξε η προηγούμενη δημοτική αρχή να τις υλοποιεί η νέα κι όχι η ίδια που τις προγραμμάτισε.
Ένας λόγος που αυξήθηκε κατά ένα χρόνο η θητεία των δημάρχων είναι αυτός. Σπάνια και δύσκολα μέσα σε μια δημοτική περίοδο να μπορούσε νέος δήμαρχος να προλάβει να υλοποιήσει έργα που αυτός σχεδίασε, έκανε τις μελέτες και κατέθεσε προς έγκριση και χρηματοδότηση.
Το ίδιο θα συμβεί τώρα με τις μελέτες του Μέτιου στην περιφέρεια, του Τσέπελη στον δήμο Ξάνθης και του Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν στον δήμο Μύκης. Οι μελέτες όλων αυτών, οι οποίες έγιναν το γνωρίζω, θα υλοποιηθούν από τους διαδόχους τους.
-Ειρωνεία, όπως και να το ονομάσει κανείς, πρόκειται για μια πραγματικότητα που αδικεί τους προηγούμενους και ευνοεί τους νέους που βρίσκουν έτοιμη δουλειά.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια
Το γράφαμε και το επισημάναμε κατά καιρούς κατ’ επανάληψη.
Παρουσιάζαμε τις δικές μας εικόνες από την πόλη αλλά και των συμπολιτών για θέματα Καθαριότητας και Σκουπιδιών, για ανάγκη αύξησης του πράσινου στην πόλη, για τα μερεμέτια που άμεσα χρειάζεται η πόλη, για τα πεζοδρόμια που χρειάζονται φροντίδα αλλά και την μείωση των τετραγωνικών καταλήψεών τους συχνά και αυθαίρετα, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων στις γειτονιές, τα μικρά πάρκα τσέπης και άλλα.
Αυτά όλα, μικρά και ταπεινά έργα, αγνοήθηκαν από την διοίκηση Τσέπελη για άγνωστους λόγους προς μεγάλη έκπληξη των Ξανθιωτών που αυτά τα προσδοκούσε να γίνουν από τον έμπειρο αυτοδιοικητικό από τον πρώτο χρόνο ακόμη.
Αγνοήθηκαν τα μικρά και καθημερινά και κατά την εκτίμησή μας οι καθ’ ύλην αντιδήμαρχοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών, ενώ αγνοήθηκε το περιεχόμενο των επισημάνσεών μας που μετέφεραν αυτές της κοινής γνώμης των δημοτών μέσω της στήλης και των σχολίων γενικά.
Γ.Δ.


Ψάχνει τον ΣΥΡΙΖΑ
Φίλος συμπολίτης, διαβάζει και παρακολουθεί τα γεγονότα και μάλιστα τώρα με τις εκλογές, έκανε αρχείο με τα νέα στοιχεία των αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων.
Αυτός λοιπόν μου είπε πως ψάχνει στα ονόματα των εκλεγμένων συμβούλων να εντοπίσει κάποιο γνωστό με Συριζαϊκή προέλευση και δεν βρίσκει. Κυριολεκτικά έχουν εξαφανιστεί όλοι, έχουν καταποντιστεί. Αποδείχτηκε ως εκ τούτου, μου είπε, ότι δεν είχαν αποδοχή από τους συντρόφους τους ή οι σύντροφοι λιγόστεψαν αρκετά.
Έχει δίκιο ο συμπολίτης που ψάχνει και δεν βρίσκει Συριζαίο αυτοδιοικητικό. Εξάλλου δεν είχαν ποτέ πάνω από έναν, το πολύ δύο δημοτικούς συμβούλους στον δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Μετεκλογικό
Το ίδιο συμβαίνει και στους περιφερειακούς συμβούλους. Για παράδειγμα ο Κώστας Κουρτίδης τιμήθηκε με 7.698  ψήφους και παρόλα αυτά θα είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ θα αναλάβουν θέσεις σύμβουλοι του Τοψίδη με τις μισές ψήφους.
Αλλά έτσι είναι οι εκλογές. Έχουν τα απρόοπτά τους και τα παράξενά τους. Σημασία έχει αυτοί που θα αναλάβουν να είναι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Και προπάντων να φροντίσουν να ενημερωθούν για όλα τα ζητήματα του νομού και να προσπαθήσουν να «τρέξουν» έργα και όχι να κωλυσιεργούν ή να ακυρώνουν έργα επειδή δεν τα ξεκίνησαν αυτοί.
Μ.Ξ.


Τα είπε ο Μητσοτάκης
Χωρίς αλαζονεία, έπαρση και προσεκτικό λόγο, ζήτησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο να λειτουργούν οι υπουργοί. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».
Ο Μητσοτάκης μίλησε για να προλάβει το φαινόμενο να μην εξαπλωθεί και δημιουργήσει πρόβλημα «από μέσα» στην κυβέρνηση.
Το πρόβλημα το έχουν συνήθως οι κυβερνήσεις που κερδίζουν με μεγάλο ποσοστό στις εκλογές. Υπουργοί, γραμματείς και μέλη, νομίζουν ότι το ποσοστό αυτό θα το κερδίζουν πάντα. Κι έτσι, αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλαζονικά, με έπαρση και δήθεν ως μοναδικοί.
Ξεχνώντας ότι η πτώση έρχεται ιδιαίτερα γρήγορα και είναι επώδυνη. Τότε όμως είναι ήδη αργά.
Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός χτύπησε όχι το καμπανάκι, αλλά την καμπάνα.
Γ.Δ.


Το οφείλει η κυβέρνηση στην ΑΜΘ
Οι εκλογές τελείωσαν, τ’ αποτελέσματα έγιναν γνωστά και όσοι κέρδισαν περιμένουν τον Ιανουάριο για να πάνε στα νέα πόστα τους, για να δουλέψουν.
Για μας τους κατοίκους της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η περιφέρειά μας ήταν και παρέμεινε πίσω την περίοδο Μέτιου. Τίποτε οραματικό δεν μελέτησε, δεν προώθησε, δεν υλοποίησε κατά την θητεία του ο απερχόμενος περιφερειάρχης.
Εξάντλησε την θητεία του αποκλειστικά στη διαχείριση των καθημερινών θεμάτων κι εκεί χωρίς σχεδιασμό και στόχευση. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι στον τομέα του Τουρισμού είχε την ευθύνη ένας κατ’ επάγγελμα Φαρμακοποιός.
Η Περιφέρειά μας σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες βρίσκεται πίσω, αρκετά τόσο των άλλων περιφερειών, όσο και της Ευρώπης σε όλους μάλιστα τους τομείς.
Άρα, έπρεπε να γίνουν πολλά και σημαντικά που δεν έγιναν.
Γ.Δ.


Το οφείλει η κυβέρνηση στην ΑΜΘ ΙΙ
Όμως το παρελθόν είναι πίσω, μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Και δω ακριβώς είναι η ουσία της υπόθεσης και το ζητούμενο. Το μέλλον της περιφέρειάς μας. Κι αυτό το μέλλον είναι σε δύο φορείς για να το διαμορφώσουν.
Ο ένας φορέας είναι η κυβέρνηση, ο κυριότερος και ο δεύτερος η Περιφέρεια. Από την πλευρά της η περιφέρεια έχει τις ευθύνες της να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα, κοστολογημένο και σε βάθος πενταετίας το οποίο αφού εγκριθεί θα υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις αλλά και χωρίς αλλαγές λόγω σκοπιμοτήτων. Το πρόγραμμα αυτό και το περιεχόμενό του θ’ αποτελεί «ιερό ευαγγέλιο» για την διοίκηση της Περιφέρειας.
Το ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα που θ’ αφορά το σύνολο της περιφέρειας, πρέπει να θεωρηθεί ως αυτονόητη πράξη. Το οφείλει η κυβέρνηση να στηρίξει την περιφέρειά μας για να μπορέσει να προχωρήσει προς τα μπρος και να συντονίσει έτσι τον βηματισμό της με τις άλλες περιφέρειες προς το μέλλον.
-Αυτή είναι μία ευκαιρία που θα πρέπει να κερδηθεί και την ευθύνη έχουν ο Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γ.Δ.


Θα υπάρξει συνεργασία
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κα ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι έξυπνοι άνθρωποι. Εξάλλου ιδεολογικά βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε γιατί άκουσα κάποια σχόλια ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει τον Τοψίδη. Μπούρδες πέρα για πέρα. Κι αυτό, διότι οι εκλογές τελείωσαν, τα μηνύματα εστάλησαν, παραλήφθηκαν και πλέον όλα θα μπουν στο κανονικό τους στάδιο. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα συνεργαστεί χωρίς διαχωρισμούς με όλους τους περιφερειάρχες χωρίς διακρίσεις. Έτσι, το ίδιο θα συμβεί και με την δική μας περιφέρεια και τον Τοψίδη.
Ο Μητσοτάκης απέδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά, δεν έχει εγωισμούς και κολλήματα, αξιολογεί το έργο των ανθρώπων και στηρίζει αυτούς που παράγουν έργο. Άρα, από τον Τοψίδη και τους συνεργάτες του εξαρτώνται όλα.
Γ.Δ.


Ετοιμάζεται για αποχώρηση ο Τσακαλώτος
Την απαισιοδοξία του για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στην προχθεσινή διαδικτυακή -λόγω της απουσίας Κασσελάκη -σύσκεψη της πολιτικής Γραμματείας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για την αποχώρησή του από το κόμμα. Στην τοποθέτησή του ο Τσακαλώτος έθεσε περιεκτικά όλα όσα απασχόλησαν από την εσωκομματική μάχη, τη βραδιά της νίκης, αλλά και έκτοτε ως εξής: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».
Ουσιαστικά ανήγγειλε πρωτοβουλία από πλευράς της ηττημένης πτέρυγας το επόμενο διάστημα, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα γίνει απόσχιση από την κοινοβουλευτική ομάδα, πριν το Φεβρουάριο που θα γίνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή μετά, και φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο αν και πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν στην κίνηση αυτή…
Κ.Λ.


Πικρίες…
Μεγάλη πικρία και απογοήτευση επικρατεί στην νυν δημοτική αρχή και στους συμβούλους της που πολλοί απ’ αυτούς δεν θα είναι στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αφού δεν εκλέχτηκαν. Και αυτό είναι και δικαιολογημένο αλλά και ανθρώπινο. Αυτό που τους προκαλεί την πικρία είναι ότι ενώ ο λαός της Ξάνθης στον α’ γύρο των εκλογών ψήφισε τον Μανώλη Τσέπελη για δήμαρχο με την σημαντική διαφορά των 9 μονάδων, στον β’ γύρο αυτό ανατράπηκε γιατί δημιουργήθηκε ένα αντιτσεπελικό μέτωπο από όλη την αντιπολίτευση. Κι αυτό πέρασε και στην κοινωνία. Κάποιοι περίπου 400 – 500 ψήφοι του α’ γύρου …χάθηκαν στον β΄ γύρο. Είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν είτε ψήφισαν τον Στράτο Κοντό. Δεν ήταν αυτοί οι  κρίσιμοι ψήφοι που καθόρισαν τον νικητή αλλά είναι ένα ερώτημα, πώς σε μια εβδομάδα ανατράπηκε πλήρως το σκηνικό; Ένα άλλο ερώτημα είναι αν ήταν δεύτερη η παράταξη «Μπροστά» του Σάββα Μελισσόπουλου αντί του Στράτου Κοντού με την ίδια διαφορά θα έβγαινε ο Μελισσόπουλος ή ο Τσέπελης; Γιατί αν έβγαινε ο Μελισσόπουλος θα σήμαινε ότι θα τον ψήφιζαν οι υπόλοιπες δύο «γαλάζιες» παρατάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο ήταν να φύγει ο Τσέπελης για ν’ ανοίξει ο δρόμος για τον Στράτο Κοντό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…