Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Με το ζόρι τα 60 λεπτά στο σύσπορο, σε χαμηλές πτήσεις η τιμή διεθνώς

Με το ζόρι τα 60 λεπτά στο σύσπορο, σε χαμηλές πτήσεις η τιμή διεθνώς

0

Από ανυπέρβλητο εµπόδιο στις προσπάθειες ανόδου, σε ισχυρό παράγοντα πίεσης έχει εξελιχθεί η παράµετρος της µικρής παγκόσµιας ζήτησης για βαµβάκι, µε την αγορά να δοκιµάζει τις τελευταίες ηµέρες χαµηλά στα κοντά στο ψυχολογικό όριο των 80 σεντς η λίµπρα

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν χαθεί και το τελευταίο τεχνικό στήριγµα των 79 σεντς, τότε ανοίγει ένας δρόµος πτώσης µέχρι τα χαµηλά των 74 σεντς η λίµπρα, εξέλιξη που θα έριχνε κοντά στα 52 λεπτά το κιλό τη βάση για το ελληνικό σύσπορο.

Φυσικά, οι δυνάµεις στην αγορά αποτυπώνουν το σενάριο αυτό ως το πιο αδύναµο, µιας και η πτώση της χρηµατιστηριακής τιµής, έχει ενεργοποιήσει κάπως την φυσική αγορά.

Η τιµή για το ελληνικό βαµβάκι διατηρεί λοιπόν τη βάση των 62 λεπτών το κιλό, που µαζί µε τα πριµ ποιότητας, διαµορφώνουν υψηλά στην εγχώρια αγορά µέχρι τα 72 λεπτά το κιλό, για παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου.

Σε πιο προηγµένες αγορές, όπως είναι αυτή των ΗΠΑ, η κατεύθυνση που ακολουθούν αρκετοί παραγωγοί, είναι περισσότερο χρηµατιστηριακή. Συγκεκριµένα, µια τακτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστηµα, προβλέπει την αγορά call options, δηλαδή επιλογών αγοράς µελλοντικών συµβολαίων µε τις σηµερινές τιµές. Αυτή η επενδυτική κίνηση συνοδεύεται από ρευστοποιήσεις της φυσικής παραγωγής µε βάση τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου που έχοντας αγγίξει τα χαµηλά των 91 σεντς η λίµπρα ενδοσυνεδριακά, ανέκαµψαν ξανά προς την περιοχή των 84 σεντς.

Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν τα κόστη αποθήκευσης. Τη δεδοµένη στιγµή, κανένας από τους εµπλεκόµενους στη φυσική αγορά βάµβακος δεν θέλει να έχει αποθέµατα, κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισµού. Η συνθήκη αυτή, συνδυαστικά µε τα κόστη αποθήκευσης, προσφέρεται για χρηµατιστηριακές τοποθετήσεις, που στην περίπτωση των call options, µαρτυρούν την πεποίθηση της αγοράς πως τους επόµενους µήνες η τάση θα µπορούσε να αντιστραφεί και να κινηθεί µε µεγαλύτερη αποφασιστικότητα ανοδικά.

∆ύσκολο να µένουν τα στοκ

Βασική παράµετρος για τις τιµές αποτελεί πλέον η δυσκολία για κάποιον να κρατάει στα χέρια του στοκ, λόγω των αυξηµένων επιτοκίων. Οι γρήγορες και σταδιακές κινήσεις φαίνεται να αποτελούν µονόδροµο για τους πωλητές.

Στη λιανική, οι µεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν λίγο µειωµένη κατανάλωση στα ρούχα και άλλα βαµβακερά προϊόντα. Από πλευράς κλωστηρίων το βασικό θέµα είναι πως µετά την Covid εποχή µπήκαν δυνατά µε πολλές αγορές βαµβακιού, χτίζοντας µεγάλα αποθέµατα σε υψηλές τιµές. Αυτό τους έχει κάπως εγκλωβίσει και επακόλουθα κινούνται νωχελικά στις αγορές τους.

Όσον αφορά τα θεµελιώδη στοιχεία της σεζόν 2023-2024, είναι ήδη γνωστά πλέον τα προβλήµατα σε αρκετές σοδειές, µε κυρίαρχο θέµα την παραγωγή των ΗΠΑ. Οι προβληµατικές καιρικές συνθήκες και τα έντονα καιρικά φαινόµενα σε µερικές χώρες, όπως στην Ελλάδα, θα στοιχίσουν µερικές χιλιάδες τόνους εκκοκκισµένου από την παγκόσµια αγορά. Σύµφωνα µε τη τελευταία έκθεση προσφοράς / ζήτησης βάµβακος του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), η παγκόσµια παραγωγή εκτιµήθηκε στα 112,6 εκατ. δέµατα, δηλαδή πάλι χαµηλότερα σε σχέση µε την προηγούµενη έκθεση, ενώ η παγκόσµια κατανάλωση βρίσκεται στα 115,79 εκατ. δέµατα. Ως αποτέλεσµα, τα τελικά αποθέµατα µειώθηκαν στα 79,92 εκατ. δέµατα.

Πηγή: Πέτρος Γκόγκος/AGRO NEWS

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…