Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

0

Βγήκαν στη φόρα πολλά
Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων των συνδυασμών για τους δήμους και την περιφέρεια την Πέμπτη, άνοιξε διάφορα στόματα. Και τι δεν ακούστηκε για εξαγορές συμβούλων, για πιέσεις, για απειλές, για υποσχέσεις δεξιά-αριστερά.
Κάποιοι μοίραζαν θέσεις και αξιώματα όταν εκλεγούν. Ένα όργιο συμφωνιών πάνω και κάτω από το τραπέζι. Εκμαυλισμός συνειδήσεων χωρίς εξαιρέσεις. Στο ίδιο μοτίβο χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Εξάλλου το χρήμα δεν έχει μυρωδιά και βέβαια θεό.
Τέλος πάντων, ο αγώνας ξεκίνησε και πλέον ετοιμάζονται οι συνδυασμοί για τις παρουσιάσεις των υποψηφίων τους.
Γ.Δ.


Ανησυχίες
Κάθε χρόνο ανησυχούν και προβληματίζονται οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης. Φέτος όμως περισσότερο. Αιτία οι δημοτικές εκλογές και οι πυρκαγιές.
Έτσι λοιπόν οργάνωσαν μια εκδήλωση για να τα πουν προς τη δημοτική αρχή και καλά έπραξαν. Όμως ξέχασαν να καλέσουν την δημοτική παράταξη του δημάρχου.
Τους ξέφυγε; Ήταν σκόπιμο ή η πρόσκληση ήταν γενική και αόριστη κι όποιος είναι περαστικός, μπαίνει, λέει την παρόλα του και φεύγει;
Τέλος πάντων ας μην οξυνθεί η κατάσταση μέρες που είναι και που ξεκινάνε οι γιορτές του Παραδοσιακού οικισμού, της Παλιάς Πόλης.
Γ.Δ.


Πάμε Παλιά Πόλη
Σήμερα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Μια γιορτή με ιστορία 32 χρόνων που κέντρο της έχει τον Παραδοσιακό Οικισμό, αυτό το στολίδι της Ξάνθης.
Θα πλημμυρίσουν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με μουσική, χορό, τραγούδια και άλλες εκδηλώσεις που θα καλύψουν τα γούστα των επισκεπτών.
Δίπλα σ’ αυτή την ευχάριστη εικόνα, και η παρουσία των διάφορων Πολιτιστικών Συλλόγων. Οι οποίοι σύλλογοι με την παρουσία και το έργο τους δίνουν μια άλλη διάσταση στη γιορτή.
Ευκαιρία λοιπόν και προτροπή να βγουν οι συμπολίτες έξω, να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις, τις διάφορες εκθέσεις, να ζήσουν το όλο κλίμα της μεγάλης γιορτής.
Γ.Δ.


Χωρίς εκπλήξεις η κατάθεση των υποψήφιων συνδυασμών
Χωρίς εκπλήξεις όπως αναμένονταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης συνδυασμών. Στον δήμο Ξάνθης υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά οι  υποψηφιότητες 5 συνδυασμών, στον δήμο Αβδήρων 3, στον δήμο Τοπείρου ένας και στον δήμο Μύκης 4 συνδυασμοί. Να θυμίσουμε ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Μέτσογλου Εντέρ καθώς δεν κατάφερε να κλείσει  συνδυασμό. 13 συνδυασμοί για τους 4 δήμους  της Ξάνθης με πάνω από 1.000 υποψηφίους για τα δημοτικά και  τοπικά συμβούλια. Οπότε όλοι  καταλαβαίνουμε ότι  δεν θα υπάρχει παρέα από τώρα και  στο  εξής – ειδικά τώρα που αρχίζουν και οι γιορτές παλιάς πόλης που να μην έχει έναν τουλάχιστο υποψήφιο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το κυνήγι  των  ψήφων και όποιοι είναι πρωτάρηδες σίγουρα  θα έχουν  δυσκολίες.
Καλή επιτυχία τους ευχόμαστε και εκλογές σε ήρεμο δημοκρατικό κλίμα.
Μ.Ξ. 


Νέα εποχή
Τελικά κάθε εποχή έχει τα δικά της σημεία, γεγονότα και άτομα αναφοράς.
Το σκεφτόμουν αυτό βλέποντας το νέο κατάστημα Goodies στην κεντρική πλατεία. Γεμάτο νεαρόκοσμο που το έχει κάνει στέκι του.  Μοντέρνα η εμφάνιση μέσα, άλλες οι ανάγκες και η αισθητική σήμερα.
Και θυμήθηκα την «Κληματαριά», τη διαδρομή της, το συμβολισμό της για γενιές και γενιές Ξανθιωτών. Για τη φήμη του Νίκου Κουτσουρίδη πανελλαδικά, για τα νόστιμα πιάτα, για το κοινωνικό στάτους εκείνης της εποχής που πλέον δεν υπάρχει.
Θυμάμαι εκείνα τα χρόνια, τους ανθρώπους, τη νιότη, τις παρέες μας.
-Σήμερα έμειναν εκείνες οι αναμνήσεις και τις διηγούμαστε στα παιδιά μας και σε λίγο στα εγγόνια μας, με μια σημαντική διαφορά. Τρώγοντας μπέργκερ…
Γ.Δ.


Για το λιμάνι μας
Φίλος παλιός και καλός με καταγωγή από τον οικισμό του Πόρτο Λάγος μου τηλεφώνησε για να μου επισημάνει ότι το λιμάνι έχει ανάγκη από διάφορα έργα. Έργα που χρειάζονται για να βγει από την αφάνεια, να κερδίσει μια θέση δίπλα στα μεγάλα της Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
Κάναμε μια συζήτηση, αναγνώρισε ότι η δημοτική αρχή έδειξε ενδιαφέρον με την εκτέλεση διάφορων έργων. Του εξήγησα ότι το μέλλον του λιμανιού μπορεί να είναι στον τουρισμό και την αλιεία και η παρουσία των δύο μεγάλων λιμανιών δεξιά και αριστερά του και το πρόβλημα των προσχώσεων μειώνει την εμπορική του δυνατότητα για μεγάλα πλοία.
Είναι γεγονός, συμφωνήσαμε, πως το Πόρτο Λάγος είναι ένα ιδιόμορφο λιμάνι με δύσκολες προσεγγίσεις.
Γ.Δ.


Επίθεση στη δημοκρατία
Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου. Μία επίθεση σε δημόσιο χώρο από εφοπλιστή και τους γορίλες του. Στόχος ν’ απειληθεί και να εκφοβιστεί ο δημοσιογράφος.
Με την επίθεση αυτή υπονομεύεται η έννοια της ελευθερίας του Τύπου και τη δυνατότητα εκείνων που την υπηρετούν να την ασκούν ανεμπόδιστα.
«Ο σεβασμός στη γνώμη» γράφει σε σχόλιό του ο Γ. Παπαχρήστου, «την άποψη, τη θέση ενός δημοσιογράφου, αποτελεί πλέον είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία».
Η επίθεση στον δημοσιογράφο ουσιαστικά είναι επίθεση στο δικαίωμα και την υποχρέωση αυτού να κρίνει και να εκφέρει άποψη για τα γεγονότα, τις αποφάσεις, τα όποια έργα ή παραλείψεις.
Ωμή ως εκ τούτου η επίθεση, αδικαιολόγητη, τραμπούκικη και σαφώς σε βάρος της δημοκρατίας.
Γ.Δ.


Ο Στίγκας ανακάλυψε την Greek Mafia
Θλιβερή η εικόνα του αρχηγού των Σπαρτιατών, του Στίγκα, προχθές στη βουλή , ο οποίος εμφανίστηκε μόνος του στα έδρανα, καθώς οι 11 βουλευτές του στασίασαν υπέρ του Κασιδιάρη. Ο καβγάς γίνεται φυσικά, για τι άλλο, για το χρήμα, και η κόντρα με τον Κασιδιάρη που θέλει να έχει λόγο και μερίδιο στα οικονομικά του κόμματος έχει φτάσει στα άκρα.
Ο Στίγκας κατήγγειλε  τους βουλευτές του που τον εγκατέλειψαν για χάρη του Κασιδιάρη, έκανε λόγο για πρακτικές «Greek Mafia» και  μίλησε για πρωτοφανές περιστατικό στα χρονικά του κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια διέγραψε τρεις από αυτούς.
Δηλαδή τι περίμενε ο άνθρωπος, ότι θα παρίστανε τον αρχηγό με τις πλάτες της… Greek Mafia και αυτή θα τον άφηνε έτσι; Ή πίστεψε ότι ξαφνικά τον ψήφισαν 250.000 ακροδεξιοί γιατί τον αγάπησαν; Δεν ήξερε ότι αν πουλήσεις την ψυχή σου στο διάολο, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σου την πάρει;
Σ’ ένα έχει δίκιο πάντως, ότι τέτοια ξεφτίλα δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα κοινοβούλιο…


Αντιδράσεις για τον νέο υποψήφιο
Χαμόγελο, καθαρός λόγος, λιτός και απλός όπως και το ντύσιμό του. Αυτοχαρακτήρισε την υποψηφιότητά του ριζοσπαστική, ως σύγχρονη αριστερά και αυτοσυστήθηκε μ’ ένα σύντομο βιογραφικό.
Τον λένε Στέφανο λοιπόν, Κασσελάκη και σημειώστε το αυτό το όνομα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ «φτου φυλακή το στόμα μου» λένε οι παλιοί που δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμη το τι θ’ ακολουθήσει.
Κι αυτό, γιατί ο Κασσελάκης δεν ήρθε τυχαία αυτήν την χρονική περίοδο στην Ελλάδα. Ρίχνει αγκίστρι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γνωρίζει ότι ο ρόλος και η αποστολή του είναι αλλού.
Απλά κάνει μία εμφάνιση στον ακέφαλο ΣΥΡΙΖΑ που με αυτό που βλέπουν τρίβουν τα μάτια τους και δεν μπορούν να δουν αυτό που έρχεται. Που έρχεται για όλα τα κόμματα. Μεγάλα και μικρά. Όπως έγινε στη Γαλλία με τον Μακρόν.
-Ένα λέω: Δεξιοί, Αριστεροί και Κεντρώοι σας περιμένει έκπληξη μεγάλη. Να το θυμηθείτε.
Γ.Δ.


Ευχάριστη διαπίστωση
Από τον αγαπητό συμπολίτη γιατρό Βασίλη Παπαδόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε σήμερα ένα ποίημά του. Τίτλος του «Φόρος τιμής στον Άρη Αλεξάνδρου».
Διάβασα το ποίημα τρεις-τέσσερις φορές, αράδα-αράδα και το απόλαυσα. Γνωρίζοντας την ιστορία που αναφέρεται, το ποίημα με προσέγγισε περισσότερο. Παράλληλα όμως διαπίστωσα πως ο Β.Π. διαθέτει εκφραστικό πλούτο, λεξιλόγιο λιτό αλλά γεμάτο νόημα.
Δεν θα συνεχίσω στην ανάλυση του ποιήματος. Απλά θα πω πως μου άρεσε ιδιαίτερα και μετά χαράς θα δημοσιεύσουμε και άλλο ποίημά του στην εφημερίδα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…