Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

0

Κι άλλο γκρουπ
Χθες Παρασκευή, όλως τυχαία, συνάντησα στην κεντρική πλατεία μια μεγάλη ομάδα ξένων επισκεπτών στην πόλη μας, με την ξεναγό τους, να έχουν προορισμό την Παλιά Πόλη.
Εικόνα συνηθισμένη πλέον για την πόλη μας. Οι επισκέπτες αυτοί προέρχονται από τα κρουαζιερόπλοια που κάνουν στάση στην Καβάλα. Οι περισσότεροι των επιβατών -τουριστών περιδιαβαίνουν στην πόλη της Καβάλας και άλλα γειτονικά σημεία όπως η περιοχή των Φιλίππων και άλλες.
Μια μερίδα αυτών επιλέγει να έρθει στην Ξάνθη για να επισκεφθεί την Παλιά Πόλη που πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ξάνθη.
Γ.Δ.


Μια απλή πρόταση
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν θα μου επιτραπεί να πω κάποια πράγματα που θα πρέπει μετά τις εκλογές να ληφθούν υπ’ όψιν από τη νέα δημοτική αρχή.
Πρώτο σημείο, το παλιό δημοτικό κατάστημα. Είναι στην αρχή του Παραδοσιακού Οικισμού και η θέση του είναι συγκριτικό πλεονέκτημα στο να υποδέχεται τους εγχώριους και ξένους επισκέπτες που έρχονται για να περιηγηθούν την Παλιά Πόλη.
Αυτό σημαίνει πως στο ισόγειο θα πρέπει να  διατεθεί χώρος για τη στέγαση γραφείου ενημέρωσης των επισκεπτών, όπως την εκεί παρουσία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ακόμη στον χώρο εκείνο, οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τον Παραδοσιακό Οικισμό, στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες, χάρτης του οικισμού με τα σπουδαία κτήρια και βέβαια ξεναγός που θα ξεναγεί τους εγχώριους και ξένους επισκέπτες. Δηλαδή, πράγματα απλά.
Γ.Δ.


Η γραφειοκρατία υπερτερεί της ουσίας
Σε προεκλογικό κλίμα κινούμαστε, υποτονικό βέβαια όπως μέχρι στιγμής φαίνεται.
Μάλλον αυτή θα είναι η γενική εικόνα εκτός εάν συμβεί κάτι ξαφνικό και ανατρέψει την εικόνα.
Από την άλλη, συναισθηματικά οι νεοέλληνες είναι φορτισμένοι με όσα τραγικά συνέβησαν σε πόλεις της Θεσσαλίας και χωριά, ενώ οι πληγέντες, χιλιάδες άτομα, περιμένουν στωικά την ελληνική γραφειοκρατία να κινηθεί για να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Μια γραφειοκρατία που υπερτερεί της ουσίας που είναι το ζητούμενο της υπόθεσης.
Μεταξύ μας, να δείτε που οι γραφειοκράτες θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ολοκλήρωση των υποσχέσεων.
-Το συνηθίζουν…
Γ.Δ.


Η μνήμη του νερού και  της φύσης
Τελικά το  νερό έχει  μνήμη και  τη φυσική δύναμη να ανατρέψει  όλες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις  και όσα χρόνια και αν περάσουν θα βρει τον τρόπο. Αυτό έγινε τώρα στην Θεσσαλία. Πριν το 1962 στην περιοχή που είναι τώρα πλημμυρισμένη ήταν η λίμνη Κάρλα. Το  1962 αποξηράνθηκε για να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Θεωρήθηκε μάλιστα το μεγαλύτερο έργο της εποχής. Τον Αύγουστο του 1962 άρχισαν οι αποξηραντικές εργασίες με μια σήραγγα μήκους 10.150 μέτρων. Η αποστράγγιση κράτησε ενάμιση χρόνο.
Το 2023 το νερό “επανήλθε” με βίαιο τρόπο, εκεί που ήταν πριν από 61 χρόνια.
Δεν είναι η πρώτη  φορά που το  διαπιστώνουμε αυτό. Βλέπουμε τι γίνεται όταν πέσει αρκετός όγκος βροχής  σε μπαζωμένα ρέματα.!
Μ.Ξ. 


Ευκαιρία για  αισχροκέρδεια από κερδοσκόπους
Την ώρα που οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές στην Θεσσαλία κάποιοι κερδοσκόποι βρίσκουν  ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων χρησιμοποιώντας  ως άλλοθι τις καταστροφές στις καλλιέργειες του Θεσσαλικού κάμπου. Έτσι ανεβάζουν τις τιμές στα μαρούλια και τα αγγούρια που δεν παράγονται εκεί. Γι΄αυτό και  το  υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά. Συνεπώς κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Μ.Ξ.


Η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ Ι
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντικειμενικά αναλύοντας το κλίμα που επικρατεί στην παράταξη, όλοι παραδέχονται πως η κατάσταση είναι τεταμένη λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για την επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο, όπως και φόβοι για την ενότητα του κόμματος.
Το δεύτερο, είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν  αποκλείεται να συμβεί εάν η παράταξη κληθεί ν’ αντιπροσωπευθεί με πρόεδρο τον Κασσελάκη.
Βέβαια υπάρχουν βάσιμες ελπίδες το κόμμα να επιλέξει στη δεύτερη Κυριακή την κυρία Αχτσιόγλου οπότε έτσι αποσοβούνται οι αρνητικές εξελίξεις.
Γ.Δ.


Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ
Με βάση το πολιτισμένο κλίμα που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα στην μάχη για την προεδρική εκλογή, η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα μπορούσε να εμφανίζεται χειρότερη λίγες μόλις ώρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η εικόνα στο εσωτερικό του κόμματος είναι «κάκιστη», μέλη και στελέχη διαπληκτίζονται στο διαδίκτυο και υποψήφιοι πρόεδροι συμμετέχουν στη δημόσια αντιπαράθεση επιβαρύνοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό δεν είναι λίγο που εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές και την ανάδειξη νέου προέδρου θα δοκιμαστεί η ενότητα και η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία χωρίς να αποκλείουν ακόμη την πιθανότητα μιας νέας διάσπασης του κόμματος.
Γ.Δ.


Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ενδεικτικό το σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη, όταν άρχισε να επιδεινώνεται το κλίμα δραματικά τις τελευταίες ημέρας, όταν υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κασσελάκη επέκριναν με αρκετή σφοδρότητα τον Γ.Δραγασάκη, εξέλιξη που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση 99 μελών και στελεχών του κόμματος που ανήρτησαν σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας.
Γ.Δ.


Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό διεξήχθη εχθές για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής που προκάλεσε η πλημμύρα στη Θεσσαλία. Στην σύσκεψη δόθηκε έμφαση στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία ξεκίνησε ήδη, σε χωριά  που επλήγησαν ολικώς. Η καταβολή γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης των κατοίκων, αλλά βάσει στοιχείων της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, από έναν ενιαίο φορέα, στα πρότυπα της Εύβοιας. Ο νέος φορέας θα αναλάβει όλα τα έργα ανασυγκρότησης, καθώς η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να αφεθεί στα χέρια της κρατικής γραφειοκρατίας, σε περιφέρειες και δήμους.
Ο ευέλικτος αυτός φορέας θα αναλάβει όλα τα έργα υποδομής που θα γίνουν στον Θεσσαλικό κάμπο, με τις διαδικασίες του επείγοντος, χωρίς διαγωνισμούς, ενστάσεις και άλλα ελληνικά παράδοξα, ενώ οι εταιρείες που θα τα αναλάβουν θα έχουν υποχρέωση να τα παραδώσουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Ο πρωθυπουργός αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο που θα μπει επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ και μάλλον θα έχει καταλήξει μέχρι τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ…


Ποιος τα λέει;
Είναι οι μέρες την περίοδο αυτή των εκλογών πονηρές. Ενίοτε με λόγια ψεύτικα, με κατηγορίες ανυπόστατες, με κατασκευασμένες «πληροφορίες» για να θίξουν πρόσωπα αντιπάλων.  Συνηθισμένη κατάσταση παρόλο που βαίνει μειούμενη από εκλογική περίοδο σε άλλη εκλογική. Παρόλη τη μείωση δεν παύει να υπάρχει.
Βέβαια η εκτόξευση αυτών των ψεύτικων λόγων είναι γνωστό από πού, συνήθως προέρχονται και ποιος είναι ο βρωμερός εμπνευστής τους και ποιο ρόλο και αποστολή εξυπηρετεί.
Όμως, ακριβώς αυτή η γνωστή προέλευση των συκοφαντιών έχει μια απάντηση: Δεν είναι το περιεχόμενο των λεγομένων αλλά ποιος είναι αυτός που τα λέει!
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…