Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προχωρά η διττή δράση «ΑΝΑΣΑ» στην Ξάνθη

Προχωρά η διττή δράση «ΑΝΑΣΑ» στην Ξάνθη

1

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος την Δευτέρα 25/09 στην ΦΕΞ κι ακολουθεί το 2ο μέρος με περίπατο στα Στενά του Νέστου

Η 1η Ελληνίδα που πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ(2017), Κ. Τσαλκαδήμη στο «Ε»: «Το πιο σημαντικό πέρα από την ζωή είναι να μπορούμε να μοιραζόμαστε τα πράγματα! Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, μας καθορίζει!»

Στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και Φροντιστών (Καρκινοπαθείς  κτλ.) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Higher Than Everest πραγματοποίησε το ένα από τα δύο τμήματα της δράσης «ΑΝΑΣΑ» την Δευτέρα 25/9 στην Φ.Ε.Ξ. Καπναποθήκη (Πλάτωνος 27). Ακολουθεί την Κυριακή 1/10 η πεζοπορία στα στενά του Νέστου.

Αναλυτικά αναφορικά με την δράση της Δευτέρας δόθηκε έμφαση στις θεματικές: οφέλη της επαφής με την φύση, ένταξη στην καθημερινότητα της ήπιας έντασης σωματικής άσκησης, στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, καθώς και στην γενικότερη προαγωγή της ευζωίας. Σε κλίμα διάδρασης & αλληλεπίδρασης, γύρω από ένα μπουφέ με υγιεινά νόστιμα & οργανικά εδέσματα, πραγματοποιήθηκε μια ‘’στρογγυλή τράπεζα’’ με επίκεντρο τον διάλογο, με εισηγητές: την Ματίνα Αλιμούδη, Πτυχιούχο & Phd του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στην προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς, τον Νίκο Αδαμίδη, Διατροφολόγο–Διαιτολόγο & την Κική Τσακαλδήμη, ορειβάτισσα- ομιλήτρια παρακίνησης (1η Ελληνίδα στο Έβερεστ το 2017).

Έπεται, βέβαια αυτή την Κυριακή η δράση πεζοπορίας σε ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα ως προς την βιοποικιλότητα μέρη της Ελλάδας, με τεράστια οικολογική σημασία, στο μονοπάτι του Νέστου. Η δράση είναι κατάλληλη για αρχάριους και πλήρως προσαρμόσιμη στην αναμενόμενα ετερόκλητη δυναμική της ομάδας, ώστε να είναι ευχάριστη και εφικτή για κάθε ξεχωριστό άτομο.

Η 1η Ελληνίδα που πραγματοποίησε ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου το 2017 μιλά στο «Ε»

«Η εμπλοκή μου με το Έβερεστ και την ορειβασία ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά. Ειδικότερα, έτυχε να πάω σε ένα συνέδριο στο TEDx Θεσσαλονίκης κι εκεί άκουσα έναν ομιλητή, ο οποίος ήταν ο Ινδός ορειβάτης που σήμερα είναι και ο εκπαιδευτής μου Satyabrata Dam. Εκείνος, λοιπόν, μιλούσε για το πώς να ακολουθείς την ζωή που πραγματικά ονειρεύεσαι. Τα λόγια του ήταν τόσο ουσιαστικά και καθηλωτικά στην ζωή μου, σαν να ξύπνησα από τον χρόνιο λήθαργο. Χαρακτηριστικά, καθώς τον άκουγα να μιλά αναφορικά με το πώς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πώς να μην επιτρέψεις στον φόβο να ορίζει την ζωή σου, είπα στον εαυτό μου ‘’Κική τι κάνεις που δεν ακολουθείς την ζωή που πραγματικά ονειρεύεσαι; ’’Ουσιαστικά εκείνη η μέρα ήταν το εφαλτήριο για να αλλάξω την ζωή μου δραματικά. Ομολογώ ότι μου πήρε έναν χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι η ορειβασία είναι το μέσο για να ζω την ζωή που πραγματικά ονειρευόμουν. Δεν είχα καμία εμπειρία, συνεπώς μέσα από την πορεία της εκπαίδευσης κατάφερα να φτάσω από το μηδέν στα 8.848. Αναντίρρητα, η προετοιμασία σωματική, ψυχική και πνευματική είχε ως απότοκο την γυναίκα που είμαι σήμερα. Συνειδητοποίησα ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή είναι πέρα από την ίδια μας την ζωή, να μπορούμε επίσης να μοιραζόμαστε όσα έχουμε μάθει ο καθένας από τις προσλαμβάνουσες που έχει. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις είναι αυτός που μας καθορίζει, διότι για αυτές καθ’ αυτές τις καταστάσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Απεναντίας, ο τρόπος που αντιδράμε είναι πολύ σημαντικός κι εξαρτάται από εμάς», τονίζει η Κική Τσακαλδήμη στο «Ε» αναφορικά με την εμπειρία της να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ το 2017.

Ορατά τα ευεργετικά αποτελέσματα μέσα από την επαφή με την φύση!

«Ο συνδυασμός σώμα-πνεύμα-ψυχή μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μία πιο εύκολη και ευτυχισμένη καθημερινότητα, γιατί ουσιαστικά η ευεξία είναι η ισορροπία αυτών των τριών πραγμάτων. Εμείς, λοιπόν, επιχειρούμε να ‘’μοιραστούμε’’ αυτή την ιδέα με τους ανθρώπους, κυρίως δε με τους καρκινοπαθείς, αλλά και με εκείνους που παρουσιάζουν κάποια χρόνια πάθηση. Η γυμναστική και μάλιστα η επαφή με την φύση έχει μία ακαταμάχητη δύναμη. Μόλις βρεθείς εκεί, αυτομάτως, χωρίς να το θέλεις ψυχικά υπάρχει μία αγαλλίαση, μία ισορροπία. Η προσπάθειά μας είναι να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω από το σπίτι, να έρθουν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στον Νέστο. Ξεκινάμε από το ΚΤΕΛ Ξάνθης στις 8 το πρωί. Θα κάνουμε μία όμορφη πεζοπορία προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του καθενός. Σκοπός είναι να περάσουμε όμορφα και να το ευχαριστηθούμε ! Για δηλώσουν συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν email στο: infohigherthaneverest@gmail.com ή τηλεφωνήστε στο 6973827827 και 6974632222», επισημαίνει αναφερόμενη στη διττή δράση «ΑΝΑΣΑ».

Στο επίκεντρο το τρίπτυχο πρόληψη-διατροφή-ψυχική υγεία

«Μας πλησίασε η Higher Than Everest να συνδράμουμε στην εκδήλωση με θέματα την πρόληψη και την καλή διατροφή σε ασθενείς με καρκίνο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ΦΕΞ και προσκαλούμε ακολούθως τον κόσμο να παραβρεθεί την Κυριακή για να κάνουμε τον περίπατο στα στενά του Νέστου. Θα δοθεί η δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να ενημερωθεί για την πρόληψη, την διατροφή και για την ψυχική υγεία, διότι το μισό κομμάτι της θεραπείας αφορά την ισορροπημένη ψυχική υγεία του ασθενούς», συμπληρώνει καταληκτικά η κα Μαίρη Σεμιτέλου στο «Ε».

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…