Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καλό το επίπεδο αντιπλημμυρικής  προστασίας στον νομό μας…αλλά επαρκεί;

Καλό το επίπεδο αντιπλημμυρικής  προστασίας στον νομό μας…αλλά επαρκεί;

0

Καταγγελίες του Καθηγητή ΔΠΘ Κ. Κουρτίδη για ελλιπή καθαρισμό φρεατίων

 

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ, Ιπ. Καμαρίδης: «Καθαρίζουμε τα φρεάτια αλλά ποια φρεάτια μπορούν να αποστραγγίσουν τόσο όγκο νερού;» –  Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στον δήμο Αβδήρων

 

Μνήμες του  Νοεμβρίου του 1996 ξυπνούν στους Ξανθιώτες οι  κατακλυσμιαίες βροχές στον Βόλο, στην Μαγνησία και στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου που επλήγησαν από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Και μπορεί τότε να ήταν ανύπαρκτος ως όρος η κλιματική αλλαγή όμως τώρα είναι μια πραγματικότητα. Και μπορεί τότε να είχε τεθεί επιτακτικά η ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικά και να παραμένει ζητούμενο πόσα απ’ αυτά που έπρεπε να γίνουν τελικά έγιναν, ωστόσο τώρα μιλάμε όχι για μια απλά ασυνήθη κατάσταση αλλά για ασύλληπτα ακραία, βιβλική! Και  το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η πόλη μας, ο νομός μας βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, σ’ ένα τέτοιο φαινόμενο με τόσο όγκο νερού κατά πόσο τα όποια έργα μπορούν ν’ αντέξουν ή τα φρεάτια ακόμη κι αν είναι  σχολαστικά καθαρά να αποστραγγίσουν τα νερά και να αποτραπούν πλημμύρες τέτοιου μεγέθους;

Στις 30/10/1996 στην Ξάνθη έπεσαν 232 χιλιοστά βροχής – Την Τρίτη 6/9/2023 έριξε στο Βόλο 393 χιλιοστά βροχής

O Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης συγκρίνοντας τα στοιχεία κάνει κάποιες διαπιστώσεις που παραπέμπουν σε δυσοίωνες προβλέψεις. Ειδικότερα όπως αναφέρει: «Την Τρίτη 6/9 έριξε στο Βόλο 393 χιλιοστά βροχής και 754 χιλιοστά στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ερευνητική ομάδα του ΜΕΤΕΟ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Για να έχουμε μια σύγκριση, τα τελευταία 70 χρόνια, στην Ξάνθη μόνο 6 φορές η ΜΗΝΙΑΙΑ βροχόπτωση ήταν παραπάνω από 300 χιλιοστά, που όμως έπεσαν μέσα σε ένα μήνα, και όχι σε μία μέρα. Όσον αφορά τις μέγιστες ημερήσιες βροχοπτώσεις στην Ξάνθη, τα τελευταία 45 χρόνια, για τα οποία διαθέτουμε ημερήσια δεδομένα, περισσότερο έβρεξε στις 30 Νοεμβρίου 1996, που έπεσαν 232 χιλιοστά βροχής μέσα σε μια μέρα.

Καταγγελίες Καθηγητή ΔΠΘ Κ. Κουρτίδη για ελλιπή καθαρισμό φρεατίων

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ξάνθη 4 φορές έριξε γύρω στα 80 χιλιοστά σε μια μέρα, και πολλοί από μας θυμόμαστε καπάκια των φρεατίων να σηκώνονται στον αέρα και να αναβλύζει νερό από τα φρεάτια», σημειώνει ο κ. Κουρτίδης τονίζοντας την ανάγκη να λάβουμε τα μέτρα μας σ’ όλα τα επίπεδα αντιπλημμυρικής  προστασίας καθώς όπως σημειώνει: «Άλλο είναι να έχουμε για παράδειγμα στο περιοχή του Παζαριού μισό μέτρο νερό και άλλο 1,5 μέτρο επειδή δεν είναι καθαρισμένα τα φρεάτια: «Σε περίπτωση που βρέξει έστω και το μισό από όσο έβρεξε στον Βόλο, όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει και η κατάσταση μεγάλου αριθμού από τις σχάρες απορροής των νερών τις βροχής που είναι μέχρι επάνω γεμάτες πέτρες και μια χώρα. Προφανώς έχουν να καθαριστούν χρόνια. Το νερό που δεν θα μπορεί να φύγει από τις βουλωμένες σχάρες απορροής θα συνεχίσει να τρέχει προς περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και θα συγκεντρώνεται εκεί. Τέτοιες περιοχές είναι το παζάρι, η περιοχή απέναντι από τα γήπεδα του τένις και άλλες. Υπάρχει ο κίνδυνος οι δρόμοι να γίνουν ποτάμια και οι χαμηλές περιοχές της Ξάνθης λίμνες. Είναι προφανές ότι τα φρεάτια στον Δήμο Ξάνθης πρέπει να καθαριστούν άμεσα. Μπορεί να μην βρέξει πολύ αύριο ή τον άλλο μήνα ή το άλλο εξάμηνο, αλλά μπορεί και να βρέξει. Σίγουρα πάντως, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα βρέξει πολύ και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», καταλήγει ο κ. Κουρτίδης.

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ, Ιπ. Καμαρίδης: «Καθαρίζουμε τα φρεάτια αλλά ποια φρεάτια μπορούν να αποστραγγίσουν τόσο όγκο νερού;»

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη για να απαντήσει στις καταγγελίες του κ. Κουρτίδη σχετικά με τον καθαρισμό των φρεατίων που είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΞ: «Έχουμε ειδικό συνεργείο τριών ατόμων που σε καθημερινή βάση έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των φρεατίων. Τα φρεάτιά μας αυτή την στιγμή μπορούν να απορροφήσουν λίγο παραπάνω από την κανονική βροχόπτωση. Είμαστε σε καλό επίπεδο αντιπλημμυρικής προστασίας γενικά αλλά όχι για να ανταποκριθούμε σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Ποια φρεάτια μπορούν να αποστραγγίσουν τόσο όγκο νερού; Δεν είναι μόνο η ποσότητα είναι και ο χρόνος. Όταν βρέχει τόσο πολύ ασταμάτητα κανένα φρεάτιο δεν μπορεί να κάνει αποστράγγιση. Πρέπει να έχεις υπόγειες στοές…», σημειώνει ο κ. Καμαρίδης θέτοντας την ανάγκη τα νέα έργα να σχεδιάζονται με βάση την κλιματική αλλαγή: «Στο έργο αντικατάστασης αγωγού που υλοποιούμε στην ΔΕΥΑΞ κάνουμε αντικατάσταση και όλων των αντλιών που όταν θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία αφ’ ενός έχουν μικρότερο ενεργειακό κόστος αφ’ ετέρου θα γίνεται διπλάσια άντληση σε λιγότερο χρόνο».

Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στον δήμο Αβδήρων

Πλημμυρικά φαινόμενα είχε κατά καιρούς και ο δήμος Αβδήρων. Ειδικότερα στις πλημμύρες του 2015 στο Κουτσό, στην Κεσσάνη στην Γενισέα. Ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης μας αναφέρει τι έχει κάνει η δημοτική αρχή για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου: «Είμαστε σε καλό επίπεδο. Ολοκληρώνεται το αντιπλημμυρικό έργο εγκιβωτισμού χειμάρρου στην Γενισέα που είχε πρόβλημα με τις πλημμύρες. Επίσης έχει ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργο στην Λευκόπετρα. Και τα δύο έργα είναι με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Α. Τρίτση συνολικού προϋπολογισμού 2.450.000 ευρώ. Επίσης λύσαμε το πρόβλημα με τις πλημμύρες στο Κουτσό με κάποιες παρεμβάσεις που κάναμε και τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη καθώς υπήρξαν προβλήματα με τον αναδασμό του Κουτσού. Παρεμβάσεις για αντιπλημμυρική προστασία κάναμε και στην περιοχή του Νέου Ζυγού. Επίσης με υπόδειξη και  συνεργασία με την Π.Ε. Ξάνθης έγιναν καθαρισμοί καναλιών σε Μαγικό και Πετεινό και το 2016 έχουμε κάνει νέα γέφυρα στην περιοχή της Σκάλας Αβδήρων γιατί η προηγουμένη ήταν μικρή και πλημμύριζε όλη η περιοχή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…