Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Ξάνθη τιμά τα 104α Ελευθέριά της

Η Ξάνθη τιμά τα 104α Ελευθέριά της

0

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Δευτέρα 02/10 έως και την Τετάρτη 04/10

Η 4η Οκτωβρίου 1919 αποτελεί τον πιο σπουδαίο σταθμό στη Νεότερη Ιστορία της Ξάνθης και ολόκληρης της Δυτικής Θράκης. Φέτος η Ξάνθη τιμά τα 104α Ελευθέρια με μία σειρά εκδηλώσεων από τη Δευτέρα 02/10 έως και την Τετάρτη 04/10.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

-Δευτέρα 02/10/2023: Παρουσίαση Λευκώματος του Δήμου Ξάνθης, με τίτλο «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού»(Παλαιό Δημαρχείο, στις 18:30)

-Τρίτη 03/10/2023: 5η Εθελοντική Αιμοδοσία | Στη μνήμη των προγόνων μας.

O Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ», πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία.Δίνουμε αίμα εις μνήμη, τιμή και ανάμνηση των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν, προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς στη σημερινή μας εποχή τους «καρπούς» των αγώνων τους για την Ελευθερία. Συμμετέχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης(Αίθουσα Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης-άνωθεν δημοτικού πάρκινγκ, 09:00-14:30).

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και Κατάθεση στεφάνων από σχολεία, Προσκόπους, Οδηγούς, αντιπροσωπείες όλων των Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Ιδρυμάτων. Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.(Ηρώο, 11:00)

Μετά την κατάθεση «Στα βήματα της Απελευθέρωσης» σε ανάμνηση της ημέρας απελευθέρωσης πραγματοποιείται συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής, σε τμήμα από το δρομολόγιο του στρατού που απελευθέρωσε την Ξάνθη.

Αφετηρία: Πλατεία Δικαστηρίων

1η στάση: Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας επίδοση 1ης σημαίας απελευθέρωσης στον Μητροπολίτη.

2η στάση: Λέσχη Αξιωματικών, επίδοση 2ης σημαίας απελευθέρωσης στον Υποδιοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού.

3η στάση: Ρολόι Ξάνθης, Επίδοση 3ης σημαίας απελευθέρωσης στο Δήμαρχο και ανύψωση στον ιστό του Ρολογιού Ξάνθης, ως αναπαράσταση του συμβάντος από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας την ημέρα απελευθέρωσης.

Τιμές θα αποδώσει τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ΄ Σώματος Στρατού.

-Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγιάς Αρχαγγελιώτισσας

Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ΄ Σώματος Στρατού.(κεντρική πλατεία, 18:30)

-Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας(19:00)

-Τετάρτη 04/10/2023: Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ΄ Σώματος Στρατού(κεντρική πλατεία, 08:30)

Η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης θα παιανίζει Θούριους και Εμβατήρια σε κεντρικές οδούς της πόλης(09:00-10:00)

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Έλενα Τάτσιου Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ξάνθης, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών(10:30)

-Δεξίωση(Δημαρχείο Ξάνθης, 11:00)

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Κατάθεση Στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, εκπροσώπους των τοπικών σρχών εκπροσώπους της Εθνικής Aντίστασης, εκπροσώπους εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, τον Ε.Ε.Σ. Παράρτημα Ξάνθης. Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ΄ Σώματος Στρατού(11:45)

Παρέλαση

Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εθελοντριών Αδελφών Ε.Ε. Σταυρού, Λαογραφικών Συλλόγων, μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσκόπων, οδηγών, τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

-Υποστολή σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής,του Δ΄ Σώματος Στρατού(κεντρική πλατεία, 18:30)


Σύντομο χρονικό απελευθέρωσης της Ξάνθης

Η 4η Οκτωβρίου 1919 αποτελεί τον πιο σπουδαίο σταθμό στη Νεότερη Ιστορία της Ξάνθης, και ολόκληρης της Δυτικής Θράκης. Είναι το τέλος της ζοφώδους και ασέληνου περιόδου δουλείας 6 αιώνων και η απελευθέρωση της μαρτυρικής Ξάνθης από τον εφιάλτη της βουλγαρικής κατοχής. Σαν σήμερα, πριν από 104 έτη, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει για δεύτερη φορά την «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης» και περήφανα παρελαύνει με μπροστάρη τον Ξανθιώτη Ανθυπολοχαγό του Μηχανικού Γαβριήλ Λαδά. Από τον Οκτώβρη του 1919, η Ξάνθη γεύεται τη χαρά, αναπνέει τον ζωογόνο αέρα της ελευθερίας και ταυτόχρονα γίνεται το ορμητήριο του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Δυτικής Θράκης. Ενώ, σε λιγότερο από ένα έτος, χάρις στη διπλωματική δεξιότητα του Ελ. Βενιζέλου, ενσωματώνεται οριστικά στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).

Δυστυχώς, η μαρτυρική και η αιματόβρεχτη Ξάνθη, η οποία στο ιστορικό διάβα των αιώνων αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα σε Οθωμανούς και Βούλγαρος υπέμεινε δύο αιώνες περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας την τυραννική σκλαβιά. Ειδικά κατά τη Β’ Βουλγαρική κατοχή, οι κατακτητές προβαίνουν σε φρικτά εγκλήματα και πρωτοφανή σε αγριότητα μαρτύρια, βάση οργανωμένου σχεδίου εθνοκάθαρσης που υπέχει σαφή χαρακτηριστικά Γενοκτονίας. Έτσι αρκετοί οι κάτοικοι της Ξάνθης εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους και μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Η Ξάνθη αρχίζει να ερημώνεται.

Ωστόσο, παρά τις δηώσεις, τις απάνθρωπες φρικαλεότητες και τις επίμονες απόπειρες των Βουλγάρων ν’ απαρνηθούν και να αποκηρύξουν οι Ξανθιώτες την αυτοσυνειδησία, την ιδιοπροσωπία και την Ελληνική εθνική ταυτότητα ο λαός άντεξε και αντιστάθηκε. Διατήρησε τα ζώπυρα της Ορθόδοξης Πίστης, της Ιστορίας, της Πατρίδας και του Γένους μας.

Σήμερα τιμούμε την απελευθέρωση της Ξάνθης. Ένα ιστορικό γεγονός συνυφασμένο με ανείπωτες θυσίες και στερήσεις που ίσως δεν μπορούμε να τις συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους. Όμως, όλοι όσοι επιλέξαμε να ζήσουμε στην ευλογημένη Πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη της καρδιάς μας, γνωρίζουμε ότι είμαστε ταγμένοι από την Ελληνική Ιστορία και τους Αγώνες του Έθνους να είμαστε Ακρίτες: άγρυπνοι φρουροί της πατρώας Ελληνικής Γης, έτοιμοι πάντα για νέους αγώνες για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Ζήτω η 4η Οκτωβρίου 1919! «Χρόνια πολλά» Ξάνθη μας!

Χρόνια ελεύθερα και ειρηνικά Θράκη μας!

Ε.Τ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…