Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έργα 16 εκ. ευρώ περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Έργα 16 εκ. ευρώ περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

0

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση που θα υποβληθεί στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ για έγκριση και χρηματοδότηση

 

Συνολικός προϋπολογισμός έργων και  δράσεων 27 εκ. ευρώ – Σύνδεση του αστικού κέντρου με τις Καπναποθήκες

 

 

Με απουσία της αντιπολίτευσης πλην του επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Πρότυπο»  κ. Δημαρχόπουλου και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθης» κ. Ανταμπούφη παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα ένα σημαντικό θέμα για την πορεία του δήμου Ξάνθης την επόμενη 15ετία. Πρόκειται για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που για πρώτη φορά έχει την ευκαιρία να υποβάλλει και να ζητήσει  χρηματοδότηση από την περιφέρεια ο δήμος Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε την δυνατότητα καθώς δεν πληρούσε το κριτήριο της ωρίμασης μελετών για την απορρόφηση πόρων από ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Την εισήγηση  – παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησε ο υπεύθυνος για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του ΠΕΠ ΑΜΘ 2021-2027,

κ. Δημοσθένης Γεωργιάδης, ενώ παρόντες ήταν ο τεχνικός σύμβουλος για την εκπόνηση κ. Χατζηδιαμαντής. Κλήθηκαν δεν και παρέστησαν ο  κ. Ανδρέας Μαμτσάκος, Διευθυντής του ΙΘΤΠ, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε.» κ. Αθανάσιος Λάπατας και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης που περιλαμβάνει έργα και δράσεις συνολικά 27.198.000 ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκ. από το πρόγραμμα Περιφέρειας ΕΚΠΑ και άλλα 10.141.000 για συμπληρωματικά έργα από άλλα προγράμματα. Η βασική στόχευση είναι ο Ανασχεδιασμός του αστικού ιστού με μια νέα αντίληψη και επεμβάσεις στην περιοχή κέντρου και των καπνοθηκών. Να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος, ελκυστικός για τον πολίτη με χώρους στάσης αλλά και πρασίνου. Βελτιώνει συνθήκες οδικής ασφάλειας

Η παρέμβαση αφορά όλο το κέντρο και την 28ης Οκτωβρίου – 12 Αποστόλων –  Μπρωκούμη και 40 εκκλησιών. Ανοιχτό αμφιθέατρο στην πλατεία Διοικητηρίου, δίκτυο ποδηλατοδρόμων από την Μπρωκούμη και  την 28ης Οκτωβρίου, κατασκευή του Α΄ βρεφονηπιακού σταθμού,  Πολυδύναμο Κέντρο Άμεσης Παρέμβασης, πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς , Αναστήλωση της Καπναποθήκης «Π». Συμπληρώνοντας ο τεχνικός σύμβουλος κ. Χατζηδιαμαντής είπε πως η  πρόταση κρίνεται στην ουσία της και περιλαμβάνει μια μακροπρόθεσμη στόχευση για την αναπτυξιακή προοπτική του αστικού χώρου της Ξάνθης. Διευκρίνισε δε πως: «έχουμε συμπληρωματικό σχέδιο διεκδικήσεων υφιστάμενων πόρων που μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο των 16 εκ. ευρώ από ΕΚΠΑ περιφέρειας και να αντλήσει πόρους από αλλού. Η ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς είναι στα συμπληρωματικά έργα με χρηματοδότηση από άλλες πηγές». Είπε ακόμη πως το Σχέδιο προβλέπει την λειτουργία μιας οργανωμένη δομής, μιας επιτροπής που ελέγχει την υλοποίησή του.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κ. Ανδρέας Μαμτσάκος  ευχαρίστησε το δήμο τονίζοντας: « Για πρώτη φορά αισθανόμαστε βοήθεια από  τον δήμο καθώς ενα τμήμα του ΣΒΑΑ χρηματοδοτεί με 5,5 εκ. ευρώ την αναστήλωση Καπναποθήκης «Π» καθώς και το Δεύτερο έργο, το περίβλημα του κτηρίου και απομένει μόνο η εσωτερική ανακατασκευή». Ο κ. Λάπατας ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη συνεργασία και ανέφερε ότι  ο Αναπτυξιακός Οργανισμός συμμετέχει στο ΣΑΒΑΑ με δύο δράσεις που αφορούν την προβολή της ιστορίας και το ΚΑΠΗ.

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης ανέφερε για την απουσία της αντιπολίτευσης: « Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα. 16 εκ. θα έρθουν στην πόλη της Ξάνθης με την έκκριση του Σχεδίου που αποτελεί τη νέα πορεία της πόλης στα 15 επόμενα χρόνια. Όμως αυτοί που  λείπουν σήμερα δεν μπορούν να είναι αυτοί που οραματίζονται το αύριο της Ξάνθης, δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών.  Σήμερα η αίθουσα θα έπρεπε αν είναι με όλους του υποψήφιους δημάρχους και τα στελέχη παρόντες. Κρίμα που δεν είναι!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…