Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών: Από μαθήματα πληροφορικής έως …capoeira

Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών: Από μαθήματα πληροφορικής έως …capoeira

0

«Μπορεί η θέση μας να μην είναι θεσμική, αλλά ο καθένας και η καθεμιά μας, έχει τη διάθεση να συμβάλλει για να γίνουν έστω λιγάκι μόνο, πιο συμμετοχικές, πιο όμορφες οι μέρες μας» – Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων

Ο πάντα δραστήριος Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών φέτος δίνει το κάτι παραπάνω αφού μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από μαθήματα πληροφορικής έως …capoeira!

Ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος Αβδήρων με αφορμή την ανάρτηση του φετινού προγράμματος εργαστηρίων, μοιράζεται λόγια λίγο πιο προσωπικά:

«Ναι, σχεδιάσαμε διάφορα εργαστήρια, που για να τρέξουν χρειάζονται τη συμμετοχή. Σε κάποια θα υπάρξει, σε κάποια άλλα όχι. Έχουμε την πρόθεση και αυτό μερικές φορές λειτουργεί. Ποιος ξέρει που θα μας οδηγήσουν τα σχέδια που κάναμε και φέτος.

Είναι ευτύχημα να βρίσκεσαι με κάποιους λίγους ανθρώπους και να σχεδιάζεις δραστηριότητες και δράσεις για περισσότερους ανθρώπους. Είναι ευτυχές το γεγονός του κοινού χρόνου που έχουμε καταφέρει να μοιραζόμαστε, είτε στα εργαστήρια, είτε στην κινηματογραφική λέσχη -που θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση η λειτουργία της, είτε στις ανοιχτές γιορτές που με διάφορες αφορμές κάνουμε. Είναι ευτυχία να βλέπεις παιδιά χαρούμενα και ενήλικες ευχαριστημένους, μέσα στα πλαίσια της φορτισμένης εποχής που ζούμε και των επιμέρους δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε ατομικά και συλλογικά.

Το χωριό παραμένει μια καλή αφορμή για κάτι πιο άμεσο. Κάτι που ίσως έχουμε ανάγκη ως κοινωνία. Χωρίς πολλές γραφειοκρατίες, -αλλά με την αρωγή του Δήμου Αβδήρων όποτε χρειάζεται, χωρίς πολλές συνεννοήσεις, χωρίς πολλές διαφωνίες. Είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες, στις συνεργασίες -όπως την Κυριακή που μας πέρασε συντελέστηκε μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, ή το καλοκαίρι συνεργαστήκαμε με τo Residui Teatro που εδρεύει στην Ισπανία, καθώς και με τον Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Γενισέας, τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Κεσσάνης Αγία Παρασκευή, και άλλους γειτονικούς μας συλλόγους, με αφορμή μια υπαίθρια κινούμενη παράσταση που έλαβε χώρα στα Άβδηρα τον Ιούλιο. Συχνά αυθόρμητοι αναλαμβάνουμε δράση και στη θέση του εγωισμού που συνήθως μπλοκάρει τα πράγματα, δίνουμε χώρο στην αποδοχή χωρίς να μετράμε ποιος κάνει λιγότερη και ποιος περισσότερη δουλειά.

Αν κανείς αναρωτηθεί ποιο το όφελος του να δίνεις τον ελεύθερο χρόνο σου για τη συμμετοχή στα κοινά, η απάντηση περικλείεται στη μια στιγμή που θα δεις ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ή θα ακούσεις μια κουβέντα. Παιδιού ή υπερήλικα. Στη στιγμή που θα αισθανθείς ότι πιθανόν να δόθηκαν κάποια ερεθίσματα και σήμερα, ότι ίσως κάτι κινητοποιήθηκε. Στις μέρες που θα εμπλακείς με άλλες κοινότητες, με επισκέπτες κοντινούς, από την γύρω περιοχή και την ευρύτερη Ελλάδα, και μακρινούς, από την Ευρώπη και έξω από αυτήν.

Συχνά υποδεχόμαστε πολυεθνείς ομάδες Erasmus τις οποίες ξεναγούμε στο χωριό, οργανωμένους εκδρομείς από την Ευρώπη που ενδιαφέρονται -εκτός από το Αρχαιολογικό, για το Λαογραφικό Μουσείο που επαναλειτουργήσαμε, αλλά και για τη μουσική της ευρύτερης περιοχής, και σχολικές ομάδες που με αφορμή την επίσκεψή τους στο χωριό συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουμε σχεδιάσει για τον Μύλο και το παλιό σχολείο, νυν Λαογραφικό Μουσείο.

Μπορεί η θέση μας να μην είναι θεσμική, αλλά ο καθένας και η καθεμιά μας, έχει τη διάθεση να συμβάλλει για να γίνουν έστω λιγάκι μόνο, πιο συμμετοχικές, πιο όμορφες οι μέρες μας.

Θα χαρούμε να σας βλέπουμε! Είτε συστηματικά σε κάτι που σας ενδιαφέρει, είτε όποτε έχετε το χρόνο και τη διάθεση για μια βόλτα στο χωριό. Αναζητήστε επιμέρους κοινοποιήσεις για δράσεις που προκύπτουν κατά διαστήματα».

Ευγενία Πανταζόγλου εκ μέρους του Πολιτιστικού και Χορευτικού Συλλόγου Αβδήρων

Μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας, όπως και να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για να έχουμε μια εικόνα των τμημάτων που θα διαμορφωθούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «καρδιά» του Πόντου θα χτυπήσει στη Δράμα

Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα π…