0

Φορολογικές δηλώσεις: €400 εκατ. περισσότερα φέτος στον «κρατικό» κουμπαρά

Μικρή παράταση έως τη Δευτέρα για υποβολή δηλώσεων έχει δώσει το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθροιστικά, 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα θα καταβληθούν, φέτος, σε σχέση με πέρυσι μια και ως φαίνεται τα εισοδήματα «αυγάτισαν», λόγω της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και της ανόδου των επιχειρηματικών κερδών αλλά και των εισοδημάτων που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συνολικά 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν εως τον Φεβρουάριο φόρο εισοδήματος, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσαν 3,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, στα 1.573 ευρώ από 1.226 ευρώ πέρυσι διαμορφώνεται ο μέσος φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Είναι κατά 22% αυξημένος, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που προέκυψαν, μετά και την τελευταία επεξεργασία της Αρχής για το τρέχον έτος.

Μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει ότι πάνω από 6 στους δέκα δεν πληρώνουν ή έχουν επιστροφή φόρου, ενώ σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει αναρτήσει η ΑΑΔΕ:

-Μέχρι το πρωί της Πέμπτης είχαν υποβληθεί 6.422.573 δηλώσεις με το συνολικό φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δις. ευρώ

-Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν στο 36,17% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου.

-Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος καθώς διαμορφώθηκαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων. Πέρυσι αποτελούσαν το 51,54%.

-Σε σύνολο 6.422.573 δηλώσεων οι 3.068.063 είναι μηδενικές, ήτοι το 47,77% των νοικοκυριών δεν πληρώνει φορο.

-Στα 410 ευρώ φτάνει η επιστροφή φόρου για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

-Επιπλέον φόρο θα πληρώσει το 36,17% των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, για 2.323.044 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους και όσες προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους π.χ. με πιστωτική κάρτα, ή με το σχήμα των 8 δόσεων που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες της υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, τους δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…