Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Την νέα τους ιστορία « H Τρελή του Σαγιό» ανεβάζουν στο σανίδι οι Έντιμοι Απατεώνες

Την νέα τους ιστορία « H Τρελή του Σαγιό» ανεβάζουν στο σανίδι οι Έντιμοι Απατεώνες

0

Την Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 21:30 καλούν το κοινό της Ξάνθης και όχι μόνο στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Σε συνέντευξή τους στο «Ε» συντονιστές και ηθοποιοί μιλούν για τον εθελοντισμό ως θεμέλιο λίθο της ομάδας τους

Οι Έντιμοι Απατεώνες παρουσιάζουν τη νέα τους ιστορία, « H Τρελή του Σαγιό» αυτή την Δευτέρα 28 Αυγούστου και ώρα 21.30, στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Μία ανατρεπτική και συνάμα καυστική κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Jean Giraudoux «ανεβαίνει» στο σανίδι μέσα από την ματιά των Έντιμων Απατεώνων, ένα θέαμα ζωντανής μουσικής και χορού!


Η ταυτότητα των Έντιμων Απατεώνων

Οι Έντιμοι Απατεώνες είναι μία νεανική θεατρική ομάδα φοιτητών και μαθητών (70 μέλη) από την πόλη της Ξάνθης, με έτος ίδρυσης το 2013. Κάθε χρόνο επιλέγουν να παρουσιάσουν κωμωδίες οι οποίες εμπεριέχουν κοινωνικά μηνύματα και προσφέρουν ένα γνήσιο ψυχαγωγικό θέαμα στους θεατές. Παράλληλα με την καλλιτεχνική δράση, σκοπός της ομάδας είναι και η εθελοντική δράση, γι’ αυτό το λόγο στην είσοδο κάθε θεάτρου γίνεται πάντοτε συλλογή τροφίμων, σχολικών ειδών και φαρμάκων για τους κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους μας.


Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή…Συντονιστές, μα και νέα μέλη της δραστήριας ομάδας μιλούν στο «Ε» ξεκινώντας από το 2013!

Τα πρώτα βήματα και η συνέχεια…

Μιχάλης Σαμαράς: «Οι Έντιμοι Απατεώνες ιδρύθηκαν το 2013 από μία ομάδα 10 μελών, ενώ σήμερα αριθμούμε περίπου 70 μέλη. Φέτος είναι η 11η χρονιά θεατρικών παραστάσεων. Η ομάδα έχει ένα διττό ρόλο, αφενός τον καλλιτεχνικό-πολιτιστικό χαρακτήρα της μέσω της τέχνης και του θεάτρου, κι αφετέρου στην ‘’καρδιά’’ της ομάδας απαντά εδραιωμένος ο εθελοντισμός, η εθελοντική δράση».

Ο εθελοντισμός στην πράξη

Ελένη Πάγγου: «Τόσα χρόνια και συγκεκριμένα από τις πρώτες χρονιές επιχειρούσαμε να συγκεντρώνουμε τρόφιμα, σχολικά είδη για το κοινωνικό παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια, η αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο είναι όλο και μεγαλύτερη, έτσι και η αγάπη που θέλουμε να δώσουμε είναι επίσης μεγαλύτερη. Επί της ουσίας μπορούμε να μιλάμε για μία σχέση που δίνουμε και παίρνουμε συνεχώς. Επομένως, ο εθελοντισμός μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Σε κάθε πόλη που πηγαίνουμε και παίζουμε, είτε είναι Ξάνθη, Σκοπιά Σερρών, Θεσσαλονίκη ή Κομοτηνή, οπουδήποτε, δεν ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τον εθελοντικό μας ρόλο. Απεναντίας, συνεχίζουμε και μαζεύουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για όσους τα χρειάζονται σε αυτές τις περιοχές. Στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά. Φέτος, άλλωστε πραγματοποιούμε την πολυήμερη δράση στηρίζοντας τους πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή μας».

Μια παράσταση προς υποστήριξη των πυρόπληκτων και των πυροσβεστών μας στην ΑΜΘ

Το έργο και η υπόθεση

Βάσω Παπαδοπούλου: «Η παράσταση “H Τρελή του Σαγιό” διαδραματίζεται στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην παριζιάνικη γειτονιά του Τροκαντερό γύρω στη δεκαετία του 1940.Πρωταγωνίστρια είναι η Ωρελί, η οποία ζει σε μία δική της πραγματικότητα, καθώς πιστεύει πως όλος ο κόσμος είναι καλός κι ότι όλοι θέλουν το καλό του άλλου χωρίς να πιστεύει στη διαφθορά και στο κακό του κόσμου. Ωστόσο, οι φίλοι της λόγω μίας συζήτησης που γίνεται στην πλατεία της ‘’ανοίγουν’’ τα μάτια αναφορικά με τη διαφθορά και την εκμετάλλευση, αφού μία ομάδα πλούσιων και διεφθαρμένων στελεχών μιας νεοσύστατης εταιρίας μηχανεύονται ένα ύπουλο σχέδιο: να σκάψουν κρυφά ολόκληρο το Παρίσι για να ανακαλύψουν κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτή αποφασίζει να δημιουργήσει ένα σχέδιο, ώστε να εξαφανίσει τους κακούς. Μαζεύει, λοιπόν όλους τους φίλους της και όλοι αυτοί μαζί ανατρέπουν τα σχέδια. Είναι μία καυστική κωμωδία πιο επίκαιρη από ποτέ, επισημαίνει τα αρνητικά του ευκαιριακού κέρδους, του τυχοδιωκτισμού και ανυψώνει την σπουδαιότητα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της αποδοχής και του αλληλοσεβασμού».

Οι μουσικές επιλογές

Μάριος Κουτσουρίδης: «Φέτος αποφασίσαμε να παίξουμε περισσότερο τζαζ μουσική λόγω και των νέων μουσικών που εντάχθηκαν στην ομάδα, δηλαδή έχουμε σαξόφωνο, μπάσο. Επίσης, θα υπάρχουν τραγούδια χορευτικά. Γενικά έχουμε αρκετά κομμάτια».

«Ανοιχτοί» σε νέα μέλη οι Έντιμοι Απατεώνες

Δημήτρης-Ραφαήλ Ευστρατίου: «Οι Έντιμοι απατεώνες είναι μία ομάδα, μία οικογένεια, που τα μέλη της έχουν τα ‘’πάνω ‘’και τα ‘’κάτω’’ τους, αλλά αυτά είναι που μας κρατούν πιο δυνατούς και δεμένους. Είμαστε κάθε χρόνο ‘’ανοιχτοί’’, δεχόμαστε νέα μέλη. Στον θίασο όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς έχουμε πολλά κορίτσια, αλλά υστερούμε σε αγόρια. Όσον αφορά το πνεύμα της αγάπης και του εθελοντισμού στην ομάδα, αυτό είναι πηγαίο, γιατί ο ένας πιστεύει στον άλλον πάρα πολύ. Κάθε χρόνο η μεγάλη οικογένεια της Ξάνθης μας στηρίζει κι έτσι κάνουμε συνεχώς και περισσότερα πράγματα.

Στιγμιότυπα από τις πρόβες στο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Μία ενωμένη ομάδα «δίνει την ψυχή» της επί σκηνής

Σοφία Δαριώτη: «Είναι η πρώτη μου χρονιά εδώ κι ομολογώ πως ως θεατής μου είχε κάνει εντύπωση που έβλεπα τα παιδιά τόσο ενωμένα πάνω στην σκηνή και τώρα καταλαβαίνω το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει. Φυσικά βοηθά που κάνουμε πρόβες κάθε μέρα, δεθήκαμε μάλιστα και στην πρεμιέρα μας στην Σκοπιά Σερρών. Ανυπομονώ για την παράσταση στην Ξάνθη. Παρακινώ όποιον σκέφτεται να μπει στην ομάδα να το κάνει άμεσα. Είναι πραγματικά υπέροχο όλο αυτό και τα παιδιά ξεχωριστά επίσης».

Έμπρακτη και σύσσωμη στήριξη σε πυρόπληκτους στην χώρα και δη στην Β. Ελλάδα στις δύσκολες αυτές μέρες

Μαρία Παπαδοπούλου: «Κάθε χρόνο ως ομάδα προσφέρουμε εθελοντικά, έρχεται ένας Αύγουστος, ένα βράδυ χαράς για τους θεατές της Ξάνθης και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο. Φέτος, δυστυχώς ήρθε μία δύσκολη στιγμή και ειδικότερα με απόφαση της ομάδας είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ξεκινήσαμε πολύ δειλά, αλλά αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Μιλάμε για Χρυσούπολη, Έβρο και Ροδόπη. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική, δεν περιμέναμε αυτήν την τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Πραγματικά τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε φάρμακα, ρούχα, 30 οικογένειες υπάρχουν στην Χρυσούπολη που κάηκαν τα σπίτια τους ολοσχερώς. Είμαστε εκεί, έχουμε πάει οι ίδιοι δύο φορές πολλά πράγματα στην Χρυσούπολη, όπως επίσης και στην Κομοτηνή. Ευχαριστούμε, επιπλέον και το ΚΤΕΛ Ξάνθης, που μας βοηθάει με τα δέματα, τα οποία έχουμε στείλει στον Έβρο δύο φορές και στην Αθήνα στο Humanity Greece.Στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε στείλει σίγουρα πάνω από 50 δέματα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται, αυτό άλλωστε μας δίνει δύναμη και τη Δευτέρα θα παίξουμε επίσης για αυτούς τους ανθρώπους, ό,τι μαζευτεί στην παράσταση θα καλύψει τις ανάγκες. Στην είσοδο θα πραγματοποιηθεί συλλογή τροφίμων, φαρμάκων για τους πυρόπληκτους, όπως επίσης και συλλογή τροφίμων για την Ιερά Μητρόπολη.Είμαι περήφανη για αυτή την ομάδα!»

Ομάδα ηθοποιών της παράστασης « Η Τρελή του Σαγιό» :

Ευρυδίκη Γιαννόπουλου

Σοφία Δαριώτη

Δημήτρης – Ραφαήλ Ευστρατίου

Σοφία Κοζλεκίδου

Σοφιανή Κουτσουρίδου

Μαριλία Μπουναρτζή

Βάσω Παπαδοπούλου

Κωστής Σωτηριανός

Έλενα Στεργιανοπούλου

Βασίλης Τσάγγαλος

Ρεσούλα Τσιάρα

Αφροδίτη Χαλκίδου

Ομάδα μουσικών:

Μάριος Κουτσουρίδης

Άγγελος Νισσόπουλος

Θανάσης Παπαναστασίου

Ελπίδα Τσαπατώλη

Επαμινώνδας Τσότσος

Ιωάννα Χατζηιωαννίδου

Υπό την αιγίδα: Σύλλογος ‘’ΒΑΤΡΑΧΟΙ’’

Με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης

Χορηγοί
Μεγάλοι χορηγοί: Fruit Life, Βιβλιοπωλείο Πυργελή, Φροντιστήριο Μ.Ε
Ηρακλής Ζωγράφος, Φροντιστήριο Μ.Ε ΠΟΡΕΙΑ, Φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ,
Telia + Pavla, Ξυλεία Πανταζίδη, Το Μανάβικο, και ΤΕΣΕΡΑ.
Ευγενικοί χορηγοι: Φροντιστήριο ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Φροντιστήριο ΕΞΑΝΤΑΣ,
Σύλλογος Ρομποτικής, Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου Πλαστικών Θράκης,
Βιβλιοπωλείο Μακρή, Φροντιστήριο ΝΕΤΡΙΝΟ, Τυφλόμυγα, Κασέρι Ξάνθης,
Aslanidis Fine Gems & Jewelry, Μουσική Σχολή ΕΝ ΡΥΘΜΩ, Live the music
Μουσαδές Music School, Ταμ-ταμ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ, Δια χειρός ΣΩΤΗΡΗ, και
ΜΠΑΧΑΜΕΣ.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …