Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

0

Εμπορικό Φεστιβάλ 4-7 Σεπτεμβρίου
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Εμπορικού, βιοτεχνικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης για τη διοργάνωση του Εμπορικού Φεστιβάλ Ξάνθης 2023.
Σημειώνω για την ιστορία και για να καταδείξω την προσπάθεια που καταβλήθηκε, πως η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης απαιτεί προσπάθεια μηνών. Εκείνο που ξεχωρίζει φέτος είναι ότι θα προβληθούν η επιχειρηματικότητα και ο Πολιτισμός.
Σημειώνω ότι θα υπάρχουν πάνω από 70 συμμετοχές από τη χώρα μας και την Βουλγαρία με τα αντίστοιχα περίπτερα και η Έκθεση θα λειτουργήσει από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου στην οδό Πανεπιστημίου.
Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν και το έργο του Τριαντάφυλλου Βαΐτση με τις σκιές.
Γ.Δ.


Άλλο ένα επικοινωνιακό «πυροτέχνημα»
Ακούμε πολλά και θα ακούσουμε περισσότερα από υποψήφιους δημάρχους για τα έργα που θα κάνουν αν εκλεγούν. Κι αυτό βέβαια είναι και θεμιτό και επιβεβλημένο ώστε να δεσμεύονται ενώπιον των ψηφοφόρων τους.  Το να ακούμε όμως από υποψήφιο δήμαρχο ότι επεξεργάζεται  με το επιτελείο του σχέδιο αναθεώρησης της συνθήκης Ramsar και της οριοθέτηση ζωνών της Natura 2000 είναι όντως πρωτοποριακό και εντυπωσιακό! Καθόσον απ’ ότι γνωρίζουμε πρόκειται για  διεθνείς συνθήκες προστασίας περιοχών με βιοποικιλότητα  που καθορίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  η αναθεώρησή τους είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη και επιλογή. Ως εκ τούτου τα σχέδια του υποψήφιου αν ποτέ ολοκληρωθούν και  υποβληθούν μάλλον θα μπουν σε κάποιο συρτάρι. Ωστόσο τη δουλειά τους θα την έχουν επιτελέσει. Ποια; Μα τον εντυπωσιασμό των ψηφοφόρων!  Άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα σε …ιθαγενείς!
Μ.Ξ.


Δικαστική Αστυνομία
Ομολογώ πως βγάζω το καπέλο στους υπουργούς της κυβέρνησης για μιαν τους επίδοση. Είναι χιλιόμετρα μακριά στο να εφευρίσκουν λόγους και αιτίες για να προσλαμβάνουν άτομα. Πρόσφατη κι όχι βεβαίως τελευταία επίδοση η πρόσληψη 750 ατόμων για να στελεχώσουν την Δικαστική Αστυνομία. Εκ των οποίων 600 θα είναι ένστολοι και οι 150 πολιτικό προσωπικό.
Και άντε τους προσλαμβάνουν, που θα το κάνουν, είναι βέβαιο, τίθεται όμως το ερώτημα: τι έργο θα προσφέρουν όλοι αυτοί; Και την περίοδο που τα δικαστήρια είναι κλειστά με τι θ’ ασχολείται η Δικαστική Αστυνομία;
-Ξέρω, απάντηση δεν περιμένω.
Γ.Δ.


Προς ενημέρωση ενδιαφερομένων
Και για να το κλείσω το θέμα αυτό, άλλη μια πληροφορία για όσους ενδιαφέρονται να προσληφθούν για συνοριοφύλακες. Λοιπόν, υπάρχει μέριμνα και για σας από την αγαπητή μας κυβέρνηση. Πάρτε θάρρος και τροχάδην στα βουλευτικά γραφεία. Θα γίνουν νέες προσλήψεις για το νέο επάγγελμα του συνοριοφύλακα για τις ανάγκες εδώ της δικής μας περιφέρειας.
Έτσι που πάνε οι προσλήψεις για συνοριοφύλακες θα ξεπεράσουν κι αυτές των Σωμάτων Ασφαλείας. Πάντως, όπως μου έλεγε προχθές φίλος της στήλης, οι συνοριοφύλακες εάν μπουν δίπλα ο ένας με τον άλλο και με ανοιχτά τα χέρια, θα κάλυπταν όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου…
Γ.Δ.


Πρωινή παρατήρηση
Τρίτη 29 Αυγούστου, 9.30 το πρωί, ανηφορίζω την οδό Βασ.Κωνσταντίνου.
Λίγα μέτρα μπροστά μου μια ομάδα είκοσι ανδρών και γυναικών στρίβουν αριστερά στην οδό Κονίτσης. Σταματώ και παρακολουθώ την πορεία τους. Στρίβουν αριστερά στην Βενιζέλου.
Επιταχύνω και τους βλέπω να μπαίνουν στο «Σπίτι Χατζιδάκι».
Το συμπέρασμα δικό σας πλέον.
Οι επισκέπτες της Ξάνθης έρχονται για τον Παραδοσιακό Οικισμό, την Παλιά Πόλη, τα Νεοκλασικά, τα Αρχοντικά, όλα όσα αποτελούν αυτόν τον μοναδικό χώρο που αξίζει της φροντίδας όλων.
Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που γκρινιάζουν αλλά αποτελούν την μειοψηφία διότι υπερβάλλουν στον προβληματισμό τους.
Γ.Δ.


Αμείλικτο ερώτημα
Ακούστηκε κι έγινε αναφορά τις δύσκολες ημέρες των πολλών και μεγάλων πυρκαγιών. Λέχθηκε και πρόκειται για ένα πυρωμένο σίδερο στην καρδιά. «Αλήθεια, τι σόι Έλληνες είναι αυτοί που καίνε τον τόπο τους;»
Το είπε ξένος πολιτικός που ο άνθρωπος δικαιολογημένα απορούσε και δεν μπορούσε να εξηγήσει και ερμηνεύσει γιατί οι Έλληνες βάζουν φωτιά και καίνε τα δάση τους, τα ζώα, τα σπίτια, χάνοντας ζωές.
Αλήθεια, μπορεί ν’ απαντήσει κανείς σ’αυτό το αμείλικτο και προσβλητικό ερώτημα;
Προσβλητικό για το ποσοστό αυτό το μικρό των εμπρηστών αλλά διαχρονικά προς όλες τις κυβερνήσεις που μόνον λόγια ήταν, πασαλείμματα έργων και τίποτε άλλο.
-Το «Μαζί τα φάγαμε» πάει γάντι με το «Μαζί τα καίμε τα δάση».
Γ.Δ.


Μια παλιά πρόταση
Θα τολμήσω για άλλη μια φορά να το πω και να το γράψω γνωρίζοντας πως δεν θα εισακουστεί η πρότασή μου όπως χρόνια τώρα.
Λοιπόν, θα πρέπει εν όψει των νέων αναδασώσεων των όποιων καμένων εκτάσεων, να μην ξαναφυτευτούν πεύκα, που με την παραμικρή σπίθα αρπάζουν αμέσως φωτιά.
Η πάγια πρότασή μου είναι να φυτευτούν ακακίες, κουτσουπιές και άλλα δέντρα που αντέχουν στην ξηρασία και δεν καίγονται εύκολα. Οι δασικοί τα γνωρίζουν αλλά κι αυτοί ακολουθούν την εύκολη λύση των πευκοειδών, παρότι μεταξύ τους αναγνωρίζουν πως αυτό είναι λάθος τεράστιο.
Και με την ευκαιρία κι ένα άλλο το ίδιο σοβαρό θέμα που θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Δηλαδή, δε μπορεί στην φωτιά στο δάσος ν’ απουσιάζει το Δασαρχείο, οι δασικοί υπάλληλοι, δασολόγοι, που γνωρίζουν τόσο την περιοχή τους όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο δάσος.
Γ.Δ.


Δύο θέματα
Επανέρχομαι στο θέμα το επίκαιρο των πυρκαγιών με δύο παρεμβάσεις-υποδείξεις.
Πρώτο και βασικό ότι η διαχείριση των δασών θα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις και στο σχετικό σχεδιασμό θα πρέπει να περιληφθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί αλλά και τα δασαρχεία που το δάσος είναι το αντικείμενό τους. Δεύτερο σημείο τα λεγόμενα παρθένα δάση. Η παλιά αντίληψη του να μένουν αποκλεισμένα και περιορισμένα από επισκέπτες, έτσι στην φυσική τους λειτουργία χρόνια τώρα, τα καθιστά ευάλωτα στις πυρκαγιές διότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά είναι και απροσπέλαστα λόγω της πολύχρονης φυσικής ανάπτυξης.
Αυτά τα δύο θέματα που χρήζουν μαζί με τα άλλα άμεσης αντιμετώπισης.
Γ.Δ.


Πικρή η αλήθεια
Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο Παππάς; Ήταν εδώ στην Ξάνθη την Δευτέρα και είπε αρκετά πράγματα, προεκλογικά, για τον αγώνα που κάνει κι αυτός για να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σχολιάσω απ’ όσα είπε για το νέο κόμμα και τι αυτός εκπροσωπεί.  Θα μείνω μόνο στην ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο της Εφημερίδας μας να πει την άποψή του για τον Περιφερειακό Τύπο ως πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Ο Νίκος Παππάς λοιπόν, χωρίς να κοκκινίζει και χωρίς να ζητήσει συγγνώμη για όσα εις βάρος του Επαρχιακού Τύπου έκανε, έδωσε μια απάντηση ψεύτικη και υποκριτική. Και για να μην θεωρηθεί ότι υπερβάλλω, ιδού τι είπε:
«Ν.Π.: Ο Περιφερειακός Τύπος μπορεί να παίξει ρόλο πάρα πολύ ξεχωριστό στην ενημέρωση του κόσμου αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη, δηλαδή να συγκροτηθεί όχι μόνο ως φορέας ενημέρωσης, αλλά και ως πλατφόρμα του προβληματισμού για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τις εκάστοτε περιφέρειες».
Μεγάλα λόγια, χρυσώνει το χάπι και στο φινάλε πράττει τα αντίθετα. Και συνεχίζει: «Χρειάζεται να ενισχυθεί πάραυτα ο Περιφερειακός Τύπος ώστε να εκλείψει το αποκαρδιωτικό φαινόμενο της χαμηλής ποιότητας περιεχομένου με περισσότερες δυνατότητες πρωτογενών δημοσιογραφικών θεμάτων».
Αναγνωρίζει τώρα ότι χρειάζεται ενίσχυση ο Περιφερειακός Τύπος αλλά τώρα, όχι επί των ημερών του που κυνήγησε με κάθε τρόπο τα Μέσα της περιφέρειας.
Γ.Δ.


«Με λένε Στέφανο και έχω κάτι να σας πω»
Τάραξε τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ η νέα υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ενός νέου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που σπούδασε στην Αμερική και  μάλιστα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και δούλεψε στην Goldman Sachs και στην συνέχεια με δάνειο έγινε …εφοπλιστής! Αυτά όλα περιλαμβάνονται  στην δήλωση της υποψηφιότητάς του. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι τύχη θα έχει η υποψηφιότητα αυτή και  πως θα την υποδεχτούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθόσον δεν συμβαδίζει με τα ιδεολογικά πρότυπα της Αριστεράς που οτιδήποτε Αμερικανόφερτο  είναι «κόκκινο πανί», ωστόσο η υποψηφιότητα αυτή αναθερμαίνει  το ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ατονήσει και θέτει νέους προβληματισμούς, πυροδοτεί ένα διάλογο για  τα πρότυπα και τα διακυβεύματα της Αριστεράς.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…