Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

0

Λόγια, πολλά λόγια
Για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι συνδεδεμένες οι εκλογές με το γνωστό φαινόμενο των πολλών λόγων. Λόγια πολλά, λόγια ενίοτε έτσι για να λέγονται μόνον.
Και δεν ξεχωρίζουν στην επίδοση αυτή μόνον οι επικεφαλής αλλά και οι απλοί υποψήφιοι. Οι οποίοι βέβαια χρησιμοποιώντας τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την ευκαιρία σε άλλους να βάλλουν εναντίον τους με διάφορα σχόλια καθόλου θετικά, φορές και επιθετικά εναντίον τους.
Άλλοι θεωρούν πως έχουν ευκαιρία να βρίσουν, ν’ απειλήσουν.
Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή, διότι η κοινωνία εκεί έξω έχει αγριέψει, δεν ελέγχει τι λέει, έχει ξεφύγει και βρίσκει ευκαιρία διεξόδου κι αυτή στα λόγια.
-Προσοχή λοιπόν.
Γ.Δ.


Στην κάλπη θα κριθούν
Τελικά, είναι γεγονός πέραν πάσης άλλης γνώμης πως όλα τελικά θα κριθούν στις κάλπες.
Ο αγώνας, τα προγράμματα, τα λόγια, οι συζητήσεις, οι επαφές, οι χειραψίες, οι υποσχέσεις, ΟΛΑ θα κριθούν, κι αυτό είναι το σωστό και δημοκρατικό, στις κάλπες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μας το δώσουν οι κάλπες προφανώς και όχι τα λόγια και κυρίως τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι υποψήφιοι το γνωρίζουν αυτό και δεν παρασύρονται από εύκολες και μη αποδοτικές λύσεις που εν τέλει απευθύνονται σε συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό.
Γ.Δ.


Το λάδι και η τιμή του
Το γράψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ πρόσφατα για να σας προετοιμάσουμε για τα επερχόμενα ως προς την τιμή του λαδιού. Λοιπόν, ενημερωτικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρώτη σε παραγωγή λαδιού είναι η Ισπανία, δεύτερη η Ιταλία και τρίτη η χώρα μας.
Λόγω επίδρασης καιρικών συνθηκών και οι τρεις χώρες έχουν μειωμένη παραγωγή φέτος. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θ’ ανέβουν αρκετά για το Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο. Σημειώνω πως δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν δείτε να φθάνει τα 8,9 έως και 10€ το λίτρο στα Μάρκετ.
Αιτία της μειωμένης έως μηδενικής παραγωγής, η ακαρπία, την οποία φέτος αντιμετώπισα στον μικρό προσωπικό ελαιώνα στη Βελόνη Αβδήρων. Άδεια δέντρα, χωρίς καρπό, διότι την περίοδο της ανθοφορίας εμφανίστηκε ένα ψυχρό κύμα που τα έριξε κάτω όλα τα άνθη.
Γ.Δ.


Κουνούπι δεν περνά από το περιαστικό
Ένα αντιπυρικό τείχος προστασίας έχουν υψώσει στο  περιαστικό δάσος από την  Χρύσα μέχρι τα Κιμμέρια οι εθελοντικές ομάδες, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Ξάνθης. Η περιοχή φυλάσσεται  επί 24ωρου βάσεως με περιπολίες που κάνουν κλιμάκια. Πάνω από 50 άτομα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Δεν περνάει κουνούπι στο περιαστικό και πόσο μάλλον περιπατητές καθώς υπάρχει  και απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως μάθαμε από  υπεύθυνη πηγή μας δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο και κατά συνέπεια πρόκειται για fake news ότι  συνελήφθη κάποιος που πήγε να βάλει φωτιά στο περιαστικό.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει  να είμαστε και  μεις σαν πολίτες συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι και να τηρούμε τις οδηγίες των αρχών.
Μ.Ξ.


Θλίψη για τους γείτονές μας
Μεγάλη όντως η δοκιμασία του Έβρου κυρίως, και των άλλων επίσης νομών Ροδόπης και Καβάλας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Τις ημέρες αυτές γίναμε όλοι μάρτυρες μιας μεγάλης ανείπωτης τραγωδίας.
Μας συγκλόνισε η σκηνή της μεταφοράς προληπτικά των ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται εύκολα, ίσως να μην ξεχνιέται και καθόλου.
Ανθρώπινα κι όχι μόνο λόγω γειτονίας, συμπάσχουμε κι εμείς ευχόμενοι να τελειώσει η δοκιμασία, κυρίως στον Έβρο που έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές.
Τολμώ να πω πως μαύρισε η ψυχή μας από τις εικόνες της μεγάλης καταστροφής που συνεχίζει ακόμη να καταστρέφει.
Είναι το νερό καταστροφικό κάπως, όμως σαν τη φωτιά, τις ζημιές που κάνει, δεν υπάρχει…
Γ.Δ.


Δύσκολες ώρες Ι
Ναι, δύσκολες ώρες περνούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αιτία; Η δυσκολία να βρουν πρόθυμους πολίτες για να στελεχώσουν τα περιφερειακά ψηφοδέλτια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, διότι έχει τις προεδρικές εκλογές που είναι σημαντικές και δεύτερο δεν έχει και πολλά στελέχη γενικώς στην αυτοδιοίκηση.
Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη αξία η ανάρτηση στο FB του Βασίλη Τραϊφόρου από την Καβάλα, η οποία έγινε σε δραματικούς τόνους και με μηνύματα προς πολλούς παραλήπτες για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο των συνδυασμών.
Γ.Δ.


Δύσκολες ώρες ΙΙ
Συνεχίζω με τον κ.Τραϊφόρο διότι εύγλωττα παρουσιάζει την όλη κατάσταση που ισχύει όπως είπαμε σε όλα τα κόμματα λίγο-πολύ, εκτός της Ν.Δ. φυσικά που απεναντίας έχει μεγάλη προσφορά υποψηφίων.
Συνεχίζει λοιπόν ο Τραϊφόρος: «Οι εκλογές στην Περιφέρεια ΑΜΘ έρχονται και σε λίγες μέρες κλείνει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων. Και είναι εκλογές αμιγώς πολιτικές. Μας κτυπάνε από δέκα μεριές και δεν είναι επιτρεπτό να έχουμε αυτοκτονικές τάσεις. Να το σκεφτούμε καλά αυτό, γιατί κτύπησε το καμπανάκι και το ξήλωμα του πουλόβερ άρχισε».
Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη στελέχωση του περιφερειακού ψηφοδελτίου, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «αν έχουν υποχρεώσεις προς το κόμμα, που δεν είναι και στα καλύτερά του, άτομα που είχαν σημαντικά αξιώματα κατά το παρελθόν».
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως μαθαίνω, ο συνδυασμός στην περιφέρειά μας είναι σχεδόν έτοιμος με νέα άτομα, ορεξάτα, με γνώσεις και επιθυμία να προσφέρουν στον τόπο.
Γ.Δ.


Δύσκολες ώρες ΙΙΙ
Στην προσέγγισή μας στο θέμα της Περιφέρειας, της εκλογικής αναμέτρησης εννοώ, το παιγνίδι θα είναι σύγκρουση για δύο.
Μέτιος και Τοψίδης θα είναι οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι και η μάχη θα δοθεί μεταξύ αυτών.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, εκτός του ΠΑΣΟΚ που θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί δυνατό πανελλαδικά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και όποια άλλη παράταξη, γνωρίζουν ότι θα δώσουν μια μάχη έτσι «για την τιμή των όπλων», χωρίς να προσδοκούν κάτι καλύτερο.
Γενικά υπάρχει μα δυσκολία στους μικρούς να κάνουν ευπρόσωπη παρουσία στις περιφερειακές εκλογές.
Γ.Δ.


Μία φωτιά κάθε τέσσερα λεπτά!
Κι ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν και κατακαίνε τον Έβρο, τη Ροδόπη και την Αττική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι στον Ασπρόπυργο έπιανε προχθές μία φωτιά κάθε τέσσερα λεπτά !
Ο δε εκπρόσωπος των Πυροσβεστών στην ενημέρωσή του είπε ότι 472 φωτιές έχουν ξεσπάσει από τον Μάιο έως τώρα στον Ασπρόπυργο λόγω της γνωστής πρακτικής των Ρομά εδώ και χρόνια, να καίνε λάστιχα και να λιώνουν χαλκό στα χωράφια, βάζοντας έτσι φωτιά έστω και εξ αμελείας, ειδικά σε συνθήκες ζέστης και ισχυρών ανέμων. Το ίδιο που συμβαίνει πολύ συχνά κι εδώ στην Ξάνθη, με συχνές πυρκαγιές στην περιοχή γύρω από το Δροσερό.
Τη στιγμή που η χώρα βιώνει αυτό το ολοκαύτωμα, αναρωτιέται κανείς πόσο ακόμα θα περιμένει η Αστυνομία να τους αρπάξει όλους αυτούς και να τους μπουζουριάσει και ειδικά τους κλεπταποδόχους
Πόση ανοχή στην κλοπή, στον βανδαλισμό, στη φθορά ξένης περιουσίας μπορεί να ανεχθεί μία κοινωνία. Πόσο ακόμα θα κυριαρχεί το μπάχαλο και η ανομία;


Το ήθος, η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο των Θρακιωτών
Ήταν πολύ σκληρή η δοκιμασία που έζησαν και ζουν οι κάτοικοι του Έβρου. Έχασαν σπίτια, περιουσίες, ζώα και τα δάση τους. Μέσα σε μια στιγμή έγιναν στάχτη κόποι μιας ζωής. Κι όμως δεν κάμφθηκαν. Σ’ όλα τα ρεπορτάζ αυτό που είδαμε ήταν με πόση αξιοπρέπεια αντιμετώπισαν την καταστροφή. Όχι κραυγές, όχι  κατηγορώ και ανάθεμα. Προπάντων όλοι τους είχαν ένα καλό λόγο και ένα «ευχαριστώ» για  τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς, όλους όσους τους απεγκλώβισαν, τους έσωσαν και τους κατηύθυναν σε ασφαλή σημεία. Εκκένωναν τα χωριά τους, με μια τσάντα στα χέρια ότι μπόρεσαν και πήραν φεύγοντας αλλά με ένα μεγάλο ευχαριστώ στα χείλη για όσους τους βοήθησαν. Αυτό δείχνει ποιότητα χαρακτήρα, ήθος και  αξιοπρέπεια. Αυτό το χαρακτηριστικό έχουν οι Θρακιώτες. Άνθρωποι φιλότιμοι, αξιοπρεπείς και καλοσυνάτοι. Αντίθετα είδαμε και άλλους από την Νότια Ελλάδα σε παρόμοια κατάσταση που τους έσωσαν και αντί να πουν ένα ευχαριστώ γκρίνιαζαν που δεν τους άφηναν να πάνε εκεί που αυτοί ήθελαν!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…