Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Μπλόκο» ΑΑΔΕ στις «φουσκωμένες» δαπάνες που δηλώνουν επιτηδευματίες

«Μπλόκο» ΑΑΔΕ στις «φουσκωμένες» δαπάνες που δηλώνουν επιτηδευματίες

0

Έρχονται εκτεταμένες διασταυρώσεις

Λεπτομερή εικόνα για τις πραγματικές λειτουργικές δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών θα αποκτήσει σύντομα η εφορία, εξέλιξη η οποία θα διευκολύνει τα μέγιστα στις διασταυρώσεις με τις δηλωθείσες δαπάνες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ, να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν.

Το «φούσκωμα» των δαπανών αποτελεί διαχρονικό «πονοκέφαλο» για τις φορολογικές αρχές και- όπως φαίνεται- ήγγικεν η ώρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί ριζικά το ζήτημα με το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι δυνατότητες που παρέχουν τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορούν να βάλουν «φρένο» στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και το «κούρεμα» του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Η διαβίβαση δεδομένων για τις συναλλαγές αφορά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θεωρούνται «κλειδιά» για την βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ που ασχολούνται με τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ακόμα και μια πληροφορία ήσσονος σημασίας που «ανεβάζουν» επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη πλατφόρμα myDATA αποτελεί «βάση» για μελλοντικές διασταυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι περισσότερες από 1 εκ.επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.  Πρόκειται για πλήθος ηλεκτρονικών πληροφοριών που δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να δηλώσουν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες αφού με το πάτημα ενός κουμπιού βγαίνει στην οθόνη του υπολογιστή και η τελευταία χρήσιμη πληροφορία για το οικονομικό τους προφίλ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος Αυγούστου, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία εσόδων – εξόδων του εντύπου Ε3 που υποβάλλουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες.

ΦΩΤΟ:  aade-diastavroseis

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…