Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μαζικοί έλεγχοι της εφορίας σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ

Μαζικοί έλεγχοι της εφορίας σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ

0

3,8 εκ. φορολογούμενοι  δηλώνουν φτωχοί – πρώτοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ βάζει στο στόχαστρο του ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για 3,8 εκατ. φορολογούμενους που με βάσει τις περυσινές δηλώσεις τα εισοδήματα τους δεν ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ. Στη σύνθετη διασταύρωση θα μπουν όλα τα ΑΦΜ προκειμένου να διαπιστωθεί από όλες τις διαθέσιμες πηγές εάν έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Όσοι είναι «καθαροί» θα εξαιρεθούν από τη δεύτερη διασταύρωση και θα συνεχισθεί η διαδικασία σε όσους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Σε πρώτο πλάνο θα είναι οι 338.000 ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς 7 στους 10 δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα το φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών ανέρχεται στο ποσό των 4,3 δις. ευρώ ενώ ο τζίρος είναι σχεδόν δεκαπλάσιος και συγκεκριμένα ξεπερνά τα 40 δις. ευρώ.  Για πρώτη φορά   «τρέχει»  μία εκτεταμένη διασταύρωση στα εισοδήματα του περυσινού έτους όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής. Όσες περιπτώσεις   εντοπιστούν  ως ύποπτες φοροδιαφυγής  θα ελεγχθούν

Από πού θα αντλήσει στοιχεία η εφορία

-Διασταύρωση των αρχείων του Taxisnet  με ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

-Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.

-Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων.

-Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

-Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους  εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

 

Παράλληλα και όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ξεκινά σε πιλοτική βάση μέσα στην εβδομάδα  το νέο ψηφιακό εργαλείο  «Έλεγχος live”  που θα βοηθήσει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουν στις τουριστικές περιοχές.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας μπορούν να εκδώσουν φύλλο καταλογισμού δηλαδή θα εκδίδεται αμέσως ο «λογαριασμός» από την εφορία σε όσους εντοπιστούν παραβάσεις. Ειδικότερα ,οι ελεγκτές της εφορίας μέσα από τα tablet θα έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να:

-με αυτόματες διαδικασίες να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

– ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

– διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

– έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με λίγα λόγια θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, τι είδους και αν είναι υπότροποι.

-εκδίδουν και να κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου βάση των οποίων θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…