Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καυτός ο Αύγουστος για τα σπαρτά του νομού μας  

Καυτός ο Αύγουστος για τα σπαρτά του νομού μας  

0

Ο παρατεταμένος  καύσωνας με τα μελτέμια έκαψε ηλίανθο, καλαμπόκια, κηπευτικά

 

Χαμηλές τιμές περιμένουν τους αγρότες σε ηλίανθο και καλαμπόκι

 

Ο φετινός Αύγουστος καταγράφεται  ως  ένας …κακός μήνας τόσο για τους  ανθρώπους όσο και  για  το περιβάλλον. Μάλιστα επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι οι ακραίες κλιματικές συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και με υγρασία σε συνθήκες ερήμου που επικράτησαν αποτελούν μια πρόγευση  για τα καλοκαίρια που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Στο τόπο μας ζήσαμε στο πετσί μας την κακοδαιμονία του Αυγούστου με τις εκτεταμένες πυρκαγιές στον Έβρο, στην Ροδόπη στην Καβάλα που ιδιαίτερα στον Έβρο άφησαν πίσω τους τεράστια οικολογική καταστροφή με κοινωνικές και  οικονομικές «πληγές» που θα κάνουν χρόνια  να επουλωθούν. Η Ξάνθη και η Δράμα ήταν η μόνη εξαίρεση μέσα στην φλεγόμενη περιφέρειά μας που δεν είχαν κάποια αξιοσημείωτη πυρκαγιά ωστόσο στην Ξάνθη το καυτό σημάδι του ο Αύγουστος το έβαλε στα σπαρτά!

Ο καυτός  Αύγουστος έκαψε τα σπαρτά!

Για μεγάλη ζημιά σε ηλιόσπορο, καλαμπόκια και κηπευτικά κάνουν λόγο οι αγρότες και μάλιστα αναφέρουν ότι  δεν θυμούνται παρόμοια χρονιά με τόσο παρατεταμένο καύσωνα και ξηρασία. Την χαριστική βολή έδωσε η καυτή ανάσα του Αυγούστου, τα μελτέμια που  κυριολεκτικά έκαψαν τις παραγωγές. Μάταια πότιζαν οι  αγρότες του κάμπου τα καλαμπόκια και τα κηπευτικά. Το νερό το μισό εξατμιζόταν πριν ποτίσει το  χωράφι και όσο έπεφτε στην ξεραμένη γη δεν επαρκούσε να την ξεδιψάσει: «Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο παρατεταμένο καύσωνα. Τα έκαψε όλα. Αυτές οι  καλλιέργειες που είναι τώρα όπως ο ηλιόσπορος το καλαμπόκι και τα κηπευτικά έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές. Προσπαθούσαμε να τα σώσουμε αυξάνοντας τα ποτίσματα αλλά δεν έπιαναν τόπο από την μεγάλη ζέστη και τα μελτέμια. Πρόκειται για καιρικές συνθήκες που δεν τις έχουμε ξαναδεί» αναφέρει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.

Χαμηλές τιμές περιμένουν τους αγρότες σε ηλίανθο και καλαμπόκι

Να σημειώσουμε ότι  οι  τιμές στον ηλιόσπορο μόλις και  προσεγγίζουν τα 35 λεπτά ενώ για τα καλαμπόκια δεν έχουν ανοίξει ακόμη τιμές, ενώ πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι  θα είναι χαμηλή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …