Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χρονία η πάθηση της Παθολογικής Ξάνθης

Χρονία η πάθηση της Παθολογικής Ξάνθης

0

Αναποτελεσματική κρίνεται  η «θεραπεία» με τις αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία

 

Τρεις ταυτόχρονες αναρρωτικές γιατρών αφήνουν στον αέρα την λειτουργία της – Εισαγγελέας για  την δημοσίευση απόρρητου εσωτερικού εγγράφου

 

Δεν έχει εξομαλυνθεί η λειτουργία στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης και της 4ης  ΥΠΕ να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό με αποσπάσεις  γιατρών από γειτονικά νοσοκομεία. Το  πρόβλημα παραμένει και παγιώνεται και επηρεάζει την γενικότερη λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου όπως αυτή των Επειγόντων ενώ αμαυρώνει την εικόνα του ως ‘προβληματικού’, γεγονός που έχει  αρνητική επίπτωση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος  των γιατρών ως προς το να καλύψουν τις  προκηρυσσόμενες θέσεις. Αυτός είναι και ένας ο βασικός λόγος που οι εκάστοτε διαγωνισμοί κρίνονται άγονοι.

«…δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη που θα προκύψει σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών»

Το… «καπάκι» του προβλήματος αυτή την φορά άνοιξε ένα εσωτερικό έγγραφο με υπογραφή του Προσωρινού Προϊστάμενου και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος προς την Διοίκηση με το οποίο ενημερώνει ότι: «το σχετικό πρόγραμμα έχει κενά μιας και συμπεριλαμβάνει ιατρούς σε αναρρωτική άδεια, ενώ ταυτόχρονα δε λαμβάνει υπόψιν την ελάχιστη σύνθεση σε ιατρούς για την ασφαλή λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος. Ως εκ τούτου δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη που θα προκύψει σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών και τη λειτουργία του τμήματος», όπως χαρακτηριστικά  τονίζεται.

Τρεις αναρρωτικές ταυτόχρονα(;)

Όπως ανέφερε στο  «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης Απόστολος Κυριαλάνης ότι η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς και 7 ειδικευόμενους οι οποίοι όμως θα αποχωρήσουν τον Αύγουστο καθώς τέλειωσαν οι συμβάσεις τους. Η 4η ΥΠΕ επιχείρησε να αντιμετωπίσει το  πρόβλημα καλύπτοντας τα κενά με δύο άλλους  γιατρούς από την Καβάλα και την Κομοτηνή. Όμως σύμφωνα με τον κ. Κυριαλάνη δεν είναι αρκετοί και η κατάσταση στην Παθολογική δεν έχει εξομαλυνθεί ενώ οι γιατροί που είναι μόνιμοι κινδυνεύουν με burn-out (υπερεξάντληση από την πολλή δουλειά) όπως επίσης και οι ασθενείς  από λάθος διαγνώσεις: «Χρειαζόμαστε από αύριο τρεις μονίμους γιατρούς στην παθολογική για να καλύπτουν τις νοσηλείες, τις εφημερίες και τα επείγοντα. Με τις αποσπάσεις γιατρών δεν λύνεται  το πρόβλημα καθώς κάνουν λίγες εφημερίες και δεν έχουν την ευθύνη. Ο τρόπος αυτός που έχει  επιλεγεί για να καλύπτονται  τα κενά δυσκολεύει την ζωή και των γιατρών και των ασθενών. Δεν είναι σωστό μέτρο. Χρειάζονται μόνιμοι γιατροί και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας όχι εξουθενωτικές που θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή των ασθενών. Όμως παρά τις διαμαρτυρίες στις κινητοποιήσεις μας και τις υποσχέσεις τίποτε δεν έχει γίνει». Σ’ ότι  αφορά το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεται  στο έγγραφο ο κ. Κυριαλάνης αποκάλυψε πως προέκυψε όταν ένας γιατρός από την Ροδόπη δήλωσε αναρρωτική και σταμάτησε να έρχεται στο νοσοκομείο Ξάνθης με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν  οι δύο γιατροί του νοσοκομείου να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα της πρωινής και εφημεριακής λειτουργίας του Παθολογικού τμήματος. Όπως ανέφερε ο κ . Κυριαλάνης δήλωσαν αναρρωτική και οι δυο τους! Γι’ αυτό και ενημερώθηκε η Διοικήτρια προκειμένου να γίνει αναδιοργάνωση του προγράμματος και για να αποποιηθούν την ευθύνη.

Εισαγγελέας για  την δημοσίευση απόρρητου εσωτερικού εγγράφου

Πληροφορίες από την πλευρά της Διοίκησης  ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό  απόρρητο έγγραφο που αφορά το πρόγραμμα,  έχει διαρρεύσει παράνομα και γι αυτό θα γίνει αναφορά και θα επιληφθεί ο εισαγγελέας. Αναφέρουν επίσης ότι αυτό έγινε την προηγουμένη εβδομάδα και το κενό της εφημερίας καλύφθηκε από στρατιωτικό γιατρό. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά το γεγονός  ότι  με διαγνωσμένο το πρόγραμμα στελέχωσης της Παθολογικής  το γεγονός ότι  τρεις γιατροί ζητούν ταυτόχρονα αναρρωτικές αφήνοντας …στον αέρα την λειτουργία του Τμήματος αφ’ ενός  θέτει ερωτήματα για  την επαγγελματική τους  υπευθυνότητα και ευσυνειδησία και αφ’ ετέρου υποδηλώνει ότι η …ασθένεια στην Παθολογική και γενικότερα στο νοσοκομείο είναι χρονία και η θεραπευτική αγωγή αναποτελεσματική.

«Ευαίσθητα» αντανακλαστικά

‘Άμεση ήταν η αντίδραση του υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης Χ Δημαρχόπουλου στο ζήτημα της Παθολογικής. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία να ασκήσει πιέσεις προς ταχεία επίλυση του ζητήματος και με επιστολή του αιτήθηκε συνάντηση με την διοικήτρια του Γ.Ν.Ξ. με σκοπό την ενημέρωση. Επίσης αίτημα για κατεπείγουσα συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα : «Για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το παθολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης» υπέβαλλε ο υποψήφιος επικεφαλής  της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια, Διονύσης Κλάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…