Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το BRIDGES festival ταξιδεύει στον δήμο Αβδήρων

Το BRIDGES festival ταξιδεύει στον δήμο Αβδήρων

0

Διοργανώνεται με την φροντίδα του δήμου και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και φιλοξενεί καλλιτέχνες από το εξωτερικό το διάστημα 5-16/07

Ο Δήμαρχος Αβδήρων μιλά στο «Ε» για την προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων κάτι που τελικά θα ενώσει ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα!

Το φεστιβάλ BRIDGES έρχεται για πρώτη χρονιά στον δήμο Αβδήρων με σκοπό να φέρει σε άμεση διάδραση το θέατρο με την κοινότητα. Ειδικότερα η διοργάνωση λαμβάνει χώρα το διάστημα 5-16 Ιουλίου με την ευθύνη της διοργάνωσης να φέρει το Laboratorio Internacional Residui Teatro.

Κατά τη διάρκεια αυτής της καλλιτεχνικής διαδρομής με την υποστήριξη του Δήμου Αβδήρων πρόκειται να λάβουν μέρος οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μυρωδάτου, Νέας Κεσσάνης, Αβδήρων, όπως επίσης και ο Σύλλογος Γυναικών Γενισέας.

Η ταυτότητα του BRIDGES

To BRIDGES είναι ένα ετήσιο περιοδεύον θεατρικό εργαστήριο διάρκειας 10 ημερών (90 ώρες εκπαίδευσης). Βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μιας γέφυρας μεταξύ του θεάτρου και της τοπικής κοινότητας, μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, μεταξύ του θεάτρου και του χορού, μεταξύ της εκπαίδευσης και της δημιουργίας. Περιέχει δύο παράλληλες δράσεις: εντατική έρευνα και δημιουργία για τον ηθοποιό ή/και χορευτή αλληλεπίδραση και δημιουργία μαζί με την τοπική κοινωνία, μέσω της “πολιτιστικής ανταλλαγής”(“culture barter”). Από τη μία πλευρά, οι επαγγελματίες συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντατικό και άκρως εξειδικευμένο θεατρικό εργαστήριο που θα τους επιτρέψει να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για διαφορετικές τεχνικές που προέρχονται από τις θεατρικές παραδόσεις τόσο της Ευρώπης όσο και της Ανατολής. Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της τοπικής κοινωνίας που φιλοξενεί το εργαστήριο καλούνται να συμμετάσχουν σε κάποιες προετοιμασίες και εξασκήσεις για να λάβουν ενεργό μέρος στην τελική παράσταση. Τα πρωινά οι επαγγελματίες θα εργάζονται σε επαφή με τη φύση. Εκεί εξασκούνται στις τεχνικές της γιόγκα, του σωματικού θεάτρου, του χορού και του τραγουδιού, ενώ στην αίθουσα προβών θα δουλέψουν κείμενα και θα εξασκηθούν σε τεχνικές χοροθεάτρου.Τα απογεύματα προορίζονται για δημιουργική εργασία. Οι επαγγελματίες θα χρησιμοποιούν θεατρικό αυτοσχεδιασμό, χειρισμό των αντικειμένων, συλλογική δραματουργία, χορογραφική σύνθεση και τραγούδι και θα δουλέψουν μαζί με τα μέλη της τοπικής κοινωνίας που θα συμμετάσχουν στην τελική παράσταση ή σε τυχόν μικρότερες πριν την τελική.Η επαφή της διοργανώτριας θεατρικής ομάδας και των επαγγελματιών με την τοπική κοινωνία θα δημιουργηθεί αυθόρμητα, μέσα από την ζωή και την δράση στους δημόσιους χώρους. Η ανταλλαγή μεταξύ γενεών ενθαρρύνεται επίσης κατά τη διάρκεια των διαφόρων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που προτείνονται στον τοπικό πληθυσμό που επιθυμεί να συμμετάσχει, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης υγείας. Τα μέλη της τοπικής κοινωνίας που θα ενδιαφερθούν, θα κληθούν να συμμετάσχουν στις απογευματινές συνεδρίες. Σε αυτές τις συνεδρίες θα συμμετέχουν ενεργά στις θεατρικές δραστηριότητες, μαζί με τους επαγγελματίες συμμετέχοντες. Στόχος είναι η δημιουργία συνοχής και σύνδεσης μέσα στην ομάδα και η ανάπτυξη συλλογικού σκηνικού υλικού που προέρχεται από την ομάδα.

Γιατί στην περιοχή των Αβδήρων;

Οι σημερινές Κοινότητες του Δήμου Αβδήρων χαρακτηρίζονται από έντονη πολυμορφία πολιτισμικών χαρακτηριστικών λόγω της διαφορετικής θρησκευτικής σύνθεσης του πληθυσμού τους (χριστιανοί και μουσουλμάνοι), λόγω της γλώσσας (ελληνικά, τουρκικά, πομακικά) και λόγω της διαφορετικής καταγωγής (ντόπιοι, παλιοί πρόσφυγες των αρχών του 20ου αιώνα από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου και την Μικρά Ασία, σαρακατσάνοι, ρομά και νέοι πρόσφυγες από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες). Όλες αυτές οι ομάδες έχουν τα δικά τους έθιμα, τραγούδια και χορούς, τα οποία διατηρούν μέσω των πολιτιστικών τους συλλόγων, μέσω των θρησκευτικών τους γιορτών (πανηγύρια, Χριστούγεννα, Πάσχα, Ραμαζάν Μπαϊράμ και Κουρμπάν Μπαϊράμ) και μέσω των λατρευτικών τους χώρων (εκκλησίες και τζαμιά).Λόγω της εγγύτητας της περιοχής με την Τουρκία και την Βουλγαρία παρατηρούνται έντονες αλληλεπιδράσεις αιώνων ανάμεσα στους λαούς των τριών χωρών, οι οποίες αποτυπώνονται στην μεγάλη ποικιλία των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνται, στις αλλοιωμένες μουσικές κλίμακες, οι οποίες διαφέρουν από αυτές της δυτικής μουσικής, στην ποικιλία των σύνθετων μέτρων των ρυθμών των χορών, στην κουζίνα και στην αρχιτεκτονική. «Για αυτούς τους λόγους, θεωρήσαμε απαραίτητο να οικοδομήσουμε μια γέφυρα μεταξύ της διαφορετικότητας των τοπικών πολιτισμών και της διαφορετικότητας των καλλιτεχνών που θα προέλθουν από άλλες χώρες και πολιτισμούς.Η συνάντηση με το “άλλο”, με το διαφορετικό, είναι η βάση για την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που οικοδομεί η ίδια η διαφορετικότητα. Η συνάντηση θα οικοδομηθεί μέσω της «πολιτιστικής ανταλλαγής». Συγκεκριμένες στιγμές ανταλλαγής μουσικής, χορού, στοιχείων κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων καθώς και ιστοριών, θρύλων και παραδόσεων. Όλο αυτό το υλικό θα πάει στην τελική παράσταση, η οποία θα είναι ένα υπέροχο πάρτι διασυνδέσεων και διαπολιτισμικής ανταλλαγής.

Οι άτυπες συναντήσεις θα ευνοήσουν επίσης τη γέννηση φιλιών και πιθανές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και ντόπιων πολιτών και ξένων προσκεκλημένων», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Προφίλ των συμμετεχόντων

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε αρχάριους και επαγγελματίες στις τέχνες του θεάματος (θέατρο, τσίρκο, χορό και τραγούδι), αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια επαγγελματική εμπειρία κοινοτικού θεάτρου.

Πρόγραμμα

Το εργαστήριο ασχολείται με τις βασικές αρχές του ηθοποιού/χορευτή, εστιάζοντας σε τέσσερις άξονες:

-Η γέφυρα μεταξύ εκπαίδευσης και δημιουργίας

-Η γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών τεχνών

-Η γέφυρα μεταξύ ανατολικών και δυτικών θεατρικών πολιτισμών

-Η γέφυρα μεταξύ του θεάτρου και της κοινότητας

Θα υπάρχουν δύο καθημερινές συνεδρίες 4 ωρών οι οποίες θα περιέχουν:

Εκπαίδευση και Δημιουργία από τους Gregorio Amicuzi και Viviana Bovino

Στις συναντήσεις θα έχουν ως θεματική:

-Αναπνοή και Αισθητηριακή Ανατομία / Γιόγκα

-Πλαστικές και σωματικές ασκήσεις/ Ρυθμικές ασκήσεις Body percussion

-Εκπαίδευση φωνής: προσωδία (όγκος, επιτονισμός, παύσεις, τμηματοποίηση) και αναζήτηση της οργανικής φωνής, της τραγουδισμένης φωνής και της προφορικής φωνής

-Βάσεις ακροβατικών για τον ηθοποιό-χορευτή

-Εκπαίδευση της μεθόδου «Άγνωστος Χορός», σωματικές αρχές που δημιουργούν χορό και δράση στην κίνηση, ολιστική προσέγγιση του σώματος

-Σχέση χορού και τραγουδιού

-Τεχνικές θεάτρου-χορού και αλληλεπίδραση με τον αστικό χώρο/πόλη/φύση.

-Χειρισμός αντικειμένων

-Φυσικός και φωνητικός αυτοσχεδιασμός

-Δημιουργία σωματικής και φωνητικής παρτιτούρας

-Δημιουργία συλλογικών και ατομικών χορογραφιών

-Δημιουργία χαρακτήρα.

-Δημιουργία σε σχέση με τον αστικό χώρο και τη φύση

-Παραγωγή και σκηνοθεσία παράστασης

-Μπαλινέζικος χορός μάσκας(τραγούδια του Μπαλί, χορός, τεχνικές θεάτρου)

Η τέχνη του θεάτρου έρχεται πιο κοντά στην τοπική κοινότητα

Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Αβδήρων, κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, τονίζει στο «Ε» πόσο σημαντικό είναι το εν λόγω φεστιβάλ. «Στον δήμο θα φιλοξενηθούν το διάστημα 5 έως 16 Ιουλίου επαγγελματίες καλλιτέχνες από διάφορες χώρες με σκοπό να συναντηθούν με την τοπική κοινότητα μέσα από θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια χορού και θεάτρου. Υπολογίζεται που θα λάβουν μέρος 20-25 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γαλλία, Αργεντινή και Μπαλί. Η τελική παράσταση θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στην πλατεία Αβδήρων. Αναντίρρητα, επιχειρούμε να ενισχύσουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, μιας και βλέπουμε πλέον τη νεολαία να συμμετέχει ενεργά σε αυτούς. Επαγγελματίες καλλιτέχνες θα αναπαραστήσουν την τέχνη του θεάτρου με εύλογο απότοκο να ‘’ανοίξουν’’ τον δρόμο για επαφή με την τοπική κοινότητα», επισημαίνει.

Φεστιβάλ με επίκεντρο τη διαφορετικότητα

Εν συνεχεία, η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γενισέας, κα Κωνσταντίνα Μαυρίδου και η Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κεσσάνης “Αγία Παρασκευή”, κα Θωμαή Κουτάλιου επικροτούν στο «Ε» την δράση και συμπληρώνουν πως στόχος του φεστιβάλ είναι να ενώσει ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία, βασίζεται εν ολίγοις στη διαφορετικότητα. Έπειτα, κάνουν αναφορά στην μέριμνα για φιλοξενία από την πλευρά του δήμου, μα και των γυναικών της περιοχής.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…