Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πρωτοφανής «ομηρεία» για  τους  παραγωγούς σιτηρών

Πρωτοφανής «ομηρεία» για  τους  παραγωγούς σιτηρών

0

Αλώνισαν, παρέδωσαν και  δεν ξέρουν σε ποια τιμή! Αγωνία αν καλυφθεί το υψηλό κόστος παραγωγής

 

Μέτριες αποδόσεις από 500 – 700 κιλά το στρέμμα. Να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και να εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ, ζητούν οι αγρότες από  την νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

 

Με μια ιδιότυπη ομηρεία είναι αντιμέτωποι οι αγρότες – παραγωγοί σιτηρών αφού αλώνισαν τα χωράφια τους, παρέδωσαν την παραγωγή τους στους εμπόρους, στους συνεταιρισμούς, σε όσους είχαν συμφωνήσει αλλά ακόμη δεν ξέρουν σε ποια  …τιμή πούλησαν το προϊόν τους! Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά να τελειώνει δηλαδή το αλώνισμα και να μην έχει διαμορφωθεί η τιμή! Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σειράς συγκυριακών φαινομένων που συμβαίνουν διεθνώς καθώς το σιτάρι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο.

Δεν ξέρουν σε ποια τιμή πούλησαν το στάρι οι αγρότες μας

Την αγωνία των αγροτών της Ξάνθης μεταφέρει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κώστας Δαλάτσης για το γεγονός ότι οι αγρότες είναι στα τυφλά σ’ ότι αφορά τις τιμές, όμηροι αυτών που θα τις αποφασίσουν γιατί  δεν έχουν άλλη επιλογή εφόσον παρέδωσαν: «Ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση. Καλλιεργήσαμε από τον Οκτώβριο με τόσο υψηλό κόστος και τώρα που ήρθε η ώρα και αλωνίσαμε δεν ξέρουμε τι  τιμή θα μας δώσουν. Παίζονται  διάφορα παιχνίδια με τα σιτηρά. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει εισαγωγή από την Ουκρανία. Αν γίνει αυτό θα πέσουν οι τιμές. Η χώρα μας δεν είναι σ’ αυτές τις 4-5 χώρες που δεν εισάγουν από την Ουκρανία. Επίσης η Κίνα είχε πρόβλημα στην παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών και αυτό επηρεάζει τις τιμές. Εμείς είμαστε στα τυφλά. Ακούγεται  για 25 λεπτά το κιλό για το σκληρό αλλά δεν είναι τίποτε σίγουρο. Αν είναι αυτή η τιμή δεν  μας καλύπτει. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά για να καλύψουμε το κόστος και να έχουμε ένα μικρό κέρδος», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης, προθέτονται ότι οι φετινές αποδόσεις ήταν μέτριες και κυμάνθηκαν από 500 – 800 κιλά το στρέμμα.

Αγωνιούν  οι  αγρότες για  την τιμή στα στάρια, καλαμπόκια και βαμβάκια

Να θυμίσουμε ότι η καλλιέργεια του σιταριού ξεκίνησε τον Οκτώβριο και τότε το λίπασμα είχε 47ευρώ το  σακί ενώ τώρα έχει  μειωθεί στα 27 ευρώ. Το πετρέλαιο είχε 2 ευρώ και  τώρα έχει μειωθεί στο 1,5 ευρώ. Συνεπώς το κόστος της καλλιέργειας ήταν υψηλό σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα: «Είμαστε σε μια αγωνιώδη αναμονή με τα σιτάρια αλλά και με τα καλαμπόκια και τα βαμβάκια, υπάρχει μια απογοήτευση για τις τιμές. Αν έχουμε ζημιά δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Έχουμε οικογένειες, παιδιά που σπουδάζουν. Ας ελπίσουμε ότι  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει την υπόσχεσή του όταν είπε ότι όταν αποτυγχάνουν οι  ελεύθερες αγορές παρεμβαίνουν  οι κυβερνήσεις», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης. 

Να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και να εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ, ζητούν οι αγρότες από  την νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Στο μεταξύ νέα ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης με υπουργό τον Λευτέρη Αυγενάκη και  υφυπουργούς τον Σταύρο Καλέτση και Διονύση Σταμενίτη,  νέες προσδοκίες για τους  αγρότες. Στις προσδοκίες αυτές αναφέρεται ο κ. Δαλάτσης : «Αυτό που  ελπίζουμε και προσδοκούμε είναι να δοθούν κίνητρα να μπει νέο αίμα στον αγροτικό τομέα που έχει γεράσει. Να δημιουργήσουν μεταποιητικές επιχειρήσεις έτσι ώστε οι παραγωγοί να κερδίζουν την υπεραξία του προϊόντος. Να  μειωθεί  η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε και  να εκσυγχρονιστεί  ο ΕΛΓΑ στις νέες συνθήκες και να ληφθεί υπ’ όψιν η κλιματική αλλαγή και να δίνει πραγματικές αποζημιώσεις. Να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή και όχι με pass που είναι κουπόνια  φτωχοποίησης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulouy@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…