Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

0

Όχι για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Ο λόγος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα για τις περιφερειακές.
Λοιπόν, μιλούσα πρόσφατα με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ακριβώς έθεσα αυτό το ερώτημα εάν υπάρχει πρόθεση και σχέδιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική, καταλυτική. Δεν πρόκειται να γίνει καμία συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει δικούς του συνδυασμούς στις εκλογές για τις περιφέρειες μου είπε και ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία.
Λόγια ξεκάθαρα και οριστικά ως προς το τι αποφασίστηκε. Εκείνο δε που αξίζει να σημειώσω είναι ότι τον αγώνα αυτόν θα τον ξεκινήσει η νέα γενιά από 25-45 χρόνων και αυτό είναι το μεγάλο θετικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας.
Γ.Δ.


Υπάρχει διαφορά
Με την ευκαιρία πρέπει να ξεκαθαριστεί μία σημαντική παράμετρος μεταξύ του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Στον πρώτο βαθμό, στους δήμους, τα πράγματα είναι ελεύθερα, κυρίως στους μικρούς δήμους.
Εδώ, κανένα κόμμα επίσημα δεν θα δώσει χρίσμα διότι σε κάθε συνδυασμό υπάρχουν υποψήφιοι διαφόρων κομματικών προελεύσεων. Άρα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, χωρίς ιδιαίτερη σημασία «χρώματος». Θα έλεγα μάλιστα πως σε όλους τους συνδυασμούς επικρατεί πολυχρωμία, κι αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους αλλά και την κοινωνία.
Βέβαια ως ένα μικρό βαθμό ο επικεφαλής του συνδυασμού κατά τι, δίνει ένα στίγμα , αλλά μικρό που δεν επηρεάζει και δεν χαρακτηρίζει το σύνολο.
Γ.Δ.


Εργάτες λατομείου
Επιχείρηση μαρμάρων στο γειτονικό νομό Καβάλας ζητά να προσλάβει προσωπικό για το λατομείο της διαφόρων ειδικοτήτων.
Γιατί αναφέρω την παραπάνω πληροφορία; Διότι πάντα αυτός που ψάχνει, που έχει όρεξη και διάθεση για δουλειά δεν μένει άνεργος. Είναι σίγουρο ότι θα βρει απασχόληση.
Μόνον οι κατ’ επάγγελμα τεμπέληδες δήθεν όλο ψάχνουν κι όλο δεν βρίσκουν. Απλά τους βολεύουν τα διάφορα επιδόματα του κράτους κι έτσι αράζουν στα καφενεία ασκώντας και κριτική.
Δουλειές υπάρχουν, αρκεί να’ χει όρεξη για δουλειά ο άνεργος.
Γ.Δ.


Πάμε παραλία στην …πλατεία

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης είναι επί ποδός καθώς γίνονται οι απαραίτητες εργασίες στην κεντρική πλατεία που ετοιμάζεται  από πλατεία να μετατραπεί σε …παραλία για να φιλοξενήσει το τουρνουά Beach volley Xanthi Grand Slam από τις 6 Ιουλίου  έως τις 9 Ιουλίου. Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που η πόλη μας φιλοξενεί αυτούς τους  αγώνες που γίνονται και σε άλλες πόλεις. Η διοργάνωση πέρσι στέφτηκε από επιτυχία καθώς είχε θεατές σ’ όλους του αγώνες. Το ίδιο προσδοκούν στον δήμο και για την φετινή.  Και γιατί όχι; Έχει αγώνες, έχει εντυπωσιακό θέαμα και ενδιαφέρον.
Μ.Ξ.


Άλλη ανάπτυξη ψάχνουμε
Εντάξει, δεν αγνοώ κι ούτε μειώνω την «έκρηξη»  στην ανάπτυξη του τομέα της εστίασης.
Ναι, τα στοιχεία είναι θετικά στην εστίαση και καφέ, όμως η ουσία της υπόθεσης είναι αλλού.
Το ζητούμενο είναι η αύξηση της απασχόλησης στη βιοτεχνία και βιομηχανία. Εκεί είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος ενός τόπου σε μακροχρόνια βάση.
Καλά τα καφέ, τα μπαράκια και τα φαγάδικα. Όμως η στόχευση για ευημερία του νομού θα πρέπει να είναι αλλού, στον δευτερογενή τομέα της παραγωγής.
Σ’ αυτόν τον τομέα όμως δεν υπάρχει νέα σοβαρή επένδυση. Καμινάδα δεν άναψε, όπως λέγαν παλιά. Νέα μονάδα δεν στήθηκε που ν’ απασχολεί δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα. Η βιοτεχνική και βιομηχανική ζώνη βιώνουν μια ήρεμη περίοδο ανησυχίας, νέα επένδυση δεν φαίνεται στον ορίζοντα και μεις ψάχνουμε το μέλλον του νομού.
Γ.Δ.


Να το δούμε να προχωρά
Το διαβάσαμε, το ακούσαμε από το στόμα του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, το έχουμε εμπεδώσει πλέον. Εξάλλου αυτήν την υπόσχεση την ακούμε δεκάδες χρόνια τώρα αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Ο λόγος και οι υποσχέσεις για τη δήθεν πάταξη και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μας το υποσχέθηκε πρόσφατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, το δηλώνουν όλοι, αρμόδιοι και αναρμόδιοι.
Λόγια, λόγια, χρόνια τώρα. Έργο κάτω από τη βάση. Σε 60 δισ. φτάνει ετησίως η φοροδιαφυγή στη χώρα μας επίσημα. Ανεπίσημα άρα περισσότερα. Κι αυτή η απώλεια εσόδων για το κράτος κρατάει δεκαετίες πολλές. Αυτός ο κυβερνήτης που θα υλοποιήσει την λύση αυτής της κλοπής, θα γραφτεί το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου.
Όμως ας μην προτρέχω. Να δούμε έστω να κάνει τα πρώτα βήματα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μετά οι έπαινοι. Διότι από λόγια… 200 χρόνια τα ίδια και τα ίδια.
Γ.Δ.


Ζητούμενο παγίως η ανάπτυξη της Ξάνθης
Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση τελείωσε. Έχουμε νικητή θριαμβευτή, ηττημένο βαριά, νέα κυβέρνηση, πολυπληθέστατη ζωή να’ χει, και οκτώ κόμματα στην βουλή.
Όλα καλά και ωραία. Ωραία; Με το χέρι στην καρδιά, όχι.
Κατάντησε ζητούμενο παγίως πλέον η ανάπτυξη της Ξάνθης, της Θράκης.
Που αποτελεί προεκλογικό θέμα απ’ όλους πριν τις εκλογές και λησμονημένες υποσχέσεις μετά.
Ποιος θα σκύψει πραγματικά, ποιος θα δώσει λύσεις, ποιος θα ενδιαφερθεί;
Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν τον χώρο μας, τα ιδιαίτερα θέματα, την ιδιομορφία του χώρου. Κι αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.
-Έτσι όμως ανάπτυξη δεν θα δούμε, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Ποιο το μέλλον;
Αλήθεια, ποιο το μέλλον της Ξάνθης και της Ροδόπης; Μπορεί κάποιος αρμόδιος να βγει να το πει, να το προσδιορίσει; Όχι!
Διότι για τις ψήφους το ενδιαφέρον, όχι για τις λύσεις. Διότι οι λύσεις απαιτούν σχέδια, πρόγραμμα, μελέτες και κυρίως χρήματα. Και χρήματα άξια λόγου  η περιφέρεια δεν διαθέτει δικά της πέρα από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ. Και με αυτό δουλειά και αποτέλεσμα δεν περιμένουμε.
Ιδού λοιπόν το καίριο και σημαντικό ερώτημα. Ποιο το μέλλον αυτών των δύο νομών που κουβαλάνε στις πλάτες τους τόσα προβλήματα. Προβλήματα που απασχολούν τα κόμματα προεκλογικά. Μετά σιωπή και αγνόηση, λησμονιά. Μια ιστορία χωρίς μέλλον.
Γ.Δ.


Ξάνθη και εκπροσώπηση στην κυβέρνηση
Και φτάσαμε σε ένα θέμα σοβαρό που αξίζει να το εξετάσουμε ανοιχτά και καθαρά. Πρόκειται για την εκπροσώπηση βουλευτή μας σε κυβέρνηση.
Από παλιά ακόμη, πριν τη δικτατορία είχαμε τη μεγάλη και μοναδική ευκαιρία του υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Από την μεταπολίτευση είχαμε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για μικρό διάστημα τον Γιώργο Ροδίου.
Ακολούθησε ο Αλέκος Κοντός ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τέλος ο Παναγιώτης Σγουρίδης που διετέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η βουλευτική εκπροσώπηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και ουδείς άλλος κρίθηκε ικανός και άξιος να λάβει χαρτοφυλάκιο, σε αντίθεση με το νομό Καβάλας, ακόμη και του Έβρου.
Το τι σημαίνει για την Ξάνθη αυτή η λειψανδρία δε χρειάζεται να το αναλύσω.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε μακριά, αρκετά μακριά από τα κέντρα αποφάσεων διότι υστερούμε στο επίπεδο της εκπροσώπησης στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Γ.Δ.


Γρίφος ο νέος  αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων
Επτασφράγιστο μυστικό κρατά ο δήμαρχος τον ή την διάδοχο του Γιάννη Ζερενίδη στην αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και  Υπηρεσιών. Έχει υπ’ όψιν του δύο πρόσωπα αλλά την τελική απόφαση θα λάβει  όταν επιστρέψει από την  Αθήνα όπου βρίσκεται και έχει  συνάντηση μαζί τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί είναι αιρετοί γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν αντιδήμαρχοι και πιθανόν κάποιος ή και οι δύο υποψήφιοι να μην ανήκουν στην δημαρχιακή παράταξη αλλά σε κάποια άλλη (ψάξε …ψάξε…ίσως και να το βρεις!). Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος θα το ανακοινώσει την Πέμπτη.
Σ’ ότι αφορά την κα Σοφία Ψωμά φαίνεται ότι είναι υπό σκέψιν και δεν έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις αν δηλαδή θα πάρει την θέση της ως δημοτική σύμβουλος παραιτούμενη από γενική γραμματέας του δήμου αλλά και από την υποψηφιότητά της ως περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Χρήστου Μέτιου όπως φημολογούνταν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…