Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

0

Τα λάθη πληρώνονται
Θα θυμάστε το προκλητικό επεισόδιο στο χωριό Θέρμες του νομού μας, όπου Γάλλος έσκισε το Κοράνι μέσα σε τζαμί του χωριού.
Στη δίκη που έγινε πρόσφατα στον 64χρονο Γάλλο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για όσα έπραξε στον θρησκευτικό χώρο του ορεινού χωριού του νομού μας.
Ο δράστης είναι βουλγαρικής καταγωγής με γαλλική υπηκοότητα και πρόκειται για μια διαταραγμένη προσωπικότητα, όπως δήλωσαν οι δικοί του άνθρωποι.
Σημασία έχει ότι έκανε κάτι που δεν έπρεπε να γίνει, γι’ αυτό και η τιμωρία του. Εξάλλου το λέει και το γνωμικό, «τα λάθη πληρώνονται».
Γ.Δ.


Τάχα μου γνήσια
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα «μαϊμού» είδη.
Μάλιστα διάβασα πρόσφατα σ’ ένα σχετικό αφιέρωμα, ότι η βιομηχανία μαϊμού ειδών έχει καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό σε ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, γυαλιά, ρολόγια και ό,τι είδος εμπορεύματος μπορεί να φανταστεί κανείς.
Πρόκειται για μια παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα με δισ. δολάρια τζίρο και βέβαια τεράστια κέρδη, γι’ αυτό και συνεχίζει να υπάρχει παρά την δίωξη που ασκείται για τον περιορισμό της.
Μάλιστα η εξάπλωση των «μαϊμού»  ειδών είναι παγκόσμια γι’ αυτό και δύσκολος ο περιορισμός και καταπολέμησή τους.
Γ.Δ.


Και στα τρόφιμα
Το δυσάρεστο της υπόθεσης με τα «μαϊμού»  είδη είναι ότι διαπιστώθηκε είσοδος και στα τρόφιμα.
Φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά και άλλα είδη διατροφής που έχουν μεγάλη κατανάλωση, άρχισαν να δέχονται επίθεση από τα μαϊμού.
Ήδη κάποια Προϊόντα Ονομασίας Ποιότητας (ΠΟΠ) δέχτηκαν επίθεση. Μια άλλη κατηγορία είναι τα λεγόμενα βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα. Οι επιτήδειοι απατεώνες ψάχνουν και βρίσκουν τομείς για να εμφανίσουν τα δικά τους προϊόντα που είναι φθηνής παραγωγής.
Έτσι όμως, όπως στα ρούχα και τα άλλα είδη, πλήττουν σοβαρά τις κανονικές επιχειρήσεις που δέχονται κακόπιστη επίθεση, με κίνδυνο να κλείσουν οι κανονικές και να επιβιώσουν οι «μαϊμού» π.χ. από Κίνα.
Γ.Δ.


Η «κόκκινη» Έφη
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου. Είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση και ήταν αναμενόμενη. Υπάρχουν κι άλλοι μνηστήρες όπως ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ενδεχομένως ο Παύλος Πολάκης.
Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και η κα Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι θα κάνει περιοδείες για να προωθήσει την υποψηφιότητά της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  έχει την στήριξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος και στην συνέχεια αποστασιοποιήθηκε. Όπως όλα δείχνουν η κα Αχτσιόγλου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς γιατί είναι πολλές οι …φυλές του  ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι κοιτούν αριστερά άλλοι κεντροαριστερά. Πάντως η κα Έφη Αχτσιόγλου αποκαλείται  και  «κόκκινη» Έφη!
Μ.Ξ.


Και πάλι ευνοημένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι
Ο «Κλέων» έκανε την εμφάνισή του και  στην Ξάνθη με θερμοκρασίες έως 36 βαθμούς χθες, ενώ σήμερα Πέμπτη  και ειδικά αύριο Παρασκευή  και  Σάββατο θα φτάσει και θα ξεπεράσει του 40 βαθμούς όπως δείχνει  η Μετεωρολογική υπηρεσία. Αυτοί που υποφέρουν  από περισσότερο από τη ζέστη είναι οι  εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους διανομείς, οι  αγρότες και οι εργαζόμενοι  σε δουλειές με θερμική επιβάρυνση ειδικά αν δεν έχει κλιματισμό. Το υπουργείο Εργασίας έβγαλε ανακοινώσεις και οδηγίες αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να τηρούνται από τους εργοδότες. Και εδώ έχουμε πάλι τους ευνοημένους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δουλεύουν σε κλιματιζόμενους  χώρους αλλά και θα σχολάνε νωρίτερα αυτές τις μέρες με εντολή του υπουργού.
Άδικη κοινωνία!
Μ.Ξ.


Πρωτότυπος σκοπός πανηγυριού
Την περίοδο του καλοκαιριού, συνηθίζεται οι διάφοροι Σύλλογοι των χωριών να διοργανώνουν τα πανηγύρια τους. Μάλιστα σε ορισμένα μέρη τα πανηγύρια αυτά είναι ιδιαίτερα γνωστά διότι διαρκούν ημέρες. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι γνωστό πως έχουν κι ένα σκοπό, να φέρουν κοντά τους ξενιτεμένους σε άλλα μέρη με την πατρώα γη.
Όμως, προχθές ήρθε στην Εφημερίδα μια διαφορετική Πρόσκληση ως προς την αιτία πραγματοποίησης του πανηγυριού. Η πρόσκληση προέρχονταν από τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Τοξοτών Ξάνθης και ο οποίος κάνει γνωστό ότι η εκδήλωση το Σάββατο το βράδυ γίνεται για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα από την πρωτότυπη και σωστή επιλογή του Συλλόγου Τοξοτών.
Και μια υπενθύμιση. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 20.30 στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου.
Γ.Δ.


Προς τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΞ
Συμπολίτης επικοινώνησε με την Εφημερίδα μας για ν’ απευθύνει ένα σοβαρό ερώτημα προς την διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης Ξάνθης.
Ρωτάει λοιπόν ο δημότης τον πρόεδρο της Επιχείρησης, να πληροφορηθεί, πότε επιτέλους ένα μεγάλο τμήμα της πόλης θα πάψει να υδροδοτείται από την υδροληψία των γεωτρήσεων του Δροσερού;
Υπάρχει σχέδιο, μελέτη για την υδροδότηση αυτής της περιοχής από το νερό του Παραδείσου; Πότε θα σταματήσει αυτή η διάκριση μερίδας κατοίκων εις βάρος τους; Αναμένουμε σύντομα απάντηση από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΞ για το τι μέλλει γενέσθαι και ενημέρωση για τις περιοχές που υδροδοτούνται από τις γεωτρήσεις Δροσερού ποιες είναι.
Γ.Δ.


Μια πεζογέφυρα σήριαλ
Ας το απολαύσουμε το θέμα γιατί ιστορικά το αξίζει. Λοιπόν πριν αρκετά χρόνια κατασκευάσθηκε μια μικρή πεζογέφυρα στα Κιμμέρια. Δίπλα στην κανονική γέφυρα για να διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών από το ένα τμήμα του οικισμού στο άλλο.
Πριν δέκα χρόνια λοιπόν, αυτή η πεζογέφυρα κρίθηκε επικίνδυνη κι έπρεπε να σταματήσει η χρήση της. Από τότε πέρασαν δήμαρχοι και συμβούλια, δόθηκαν υποσχέσεις και ειπώθηκαν λόγια πολλά ότι θα γίνει νέα πεζογέφυρα.
Τελικά, η πεζογέφυρα, επιτέλους, επί Τσέπελη, εγκρίθηκε ως έργο. Έτσι, σύντομα θα γκρεμιστεί η παλιά και στη θέση της θα γίνει νέα.
-Όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει μια πεζογέφυρα 50 μέτρων. Ελληνική γραφειοκρατία που ζεις και βασιλεύεις…
Γ.Δ.


Με αξιοκρατικά κριτήρια η επιλογή
Σύντομα, σχετικά, ο χρόνος περνάει γρήγορα εξάλλου, θα κληθούμε να επιλέξουμε στις 8 Οκτωβρίου αυτούς που θα έχουν για πέντε χρόνια τις τύχες των δήμων και της περιφέρειας στα χέρια τους.
Η επιλογή μας επομένως θα πρέπει να είναι προϊόν αξιολόγησης των προσώπων που ηγούνται αλλά και αυτών που θα συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς.
Με δυο λόγια, να προηγηθεί μια προσέγγιση των υποψηφίων και η τελική αξιολόγηση να είναι προϊόν βασάνου και λογικής κι όχι απλού συναισθήματος. Δηλαδή αξιολόγηση του επικεφαλής, αυτών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις ιδέες, και φυσικά του προγράμματος το οποίο και θα κατατεθεί υπόψιν των πολιτών.
-Αξιοκρατική λοιπόν προσέγγιση και επιλογή για τις εκλογές.
Γ.Δ.


Διάλογος στο Μάρκετ
«Δεν δικαιολογούνται οι τιμές που βλέπουμε οι καταναλωτές στα Σούπερ Μάρκετ».
Πρόκειται για τη μόνιμη φράση που ακούς απ’ όλους τους καταναλωτές εδώ και καιρό και δε λέει να τελειώσει αυτή η ακρίβεια, κυρίως των τροφίμων.
Αγανακτισμένος συμπολίτης, συνταξιούχος, μου έλεγε προχθές σε συνάντησή μας στο Μάρκετ, πως απορεί από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα (που είναι απαραίτητα) αλλά και στα υπόλοιπα είδη που χρειάζεται ένα σπίτι.
Ο συμπολίτης αγανακτισμένος αλλά και με απορία να συνεχίζεται μήνες τώρα αυτή η ακρίβεια και να μην υπάρχει ένδειξη μείωσής της, μου έλεγε πως παρόμοιο ύψος ακρίβειας δεν είχε συναντήσει στη ζωή του.
Μάλιστα μου εξέφρασε την εκτίμησή του πως η ακρίβεια θα συνεχιστεί και θα σταθεροποιηθεί σ’ αυτό το επίπεδο. Μου είπε μάλιστα πως «στην Ελλάδα ό,τι ανεβαίνει στις τιμές δεν κατεβαίνει.»
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…